Kies op maat

Inloggen Menu

Beweegontwerper

Heb je affiniteit met sporten of bewegen? Zoek je een minor waarmee je jouw bachelor creatief en ondernemend kunt verdiepen? Wil je tijdelijk ander onderwijs en uitgedaagd worden om oplossingen te ontwerpen voor complexe vraagstukken? Dan is de minor Beweegontwerper iets voor jou!

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo. Dit zorgt voor nieuwe  complexe beweeg- en technologische uitdagingen die vanuit meerdere invalshoeken benadert moeten worden. Oude oplossingsstrategieën volstaan niet meer. Nieuwe uitdagingen vragen om nieuwe aanpakken om te komen tot  oplossingen met maatschappelijke impact. Designthinking staat daarom centraal in deze minor. 


 Waarom de minor Beweegontwerper?

  • Na het volgen van de minor kan je creatieve, innovatieve oplossingen bedenken en maken. Ook ben je in staat om een 'andere bril' op te zetten en zienswijze aan te nemen. Je kan als echte teamplayer samenwerken in een team met verschillende en uiteenlopende expertises.
  • Tijdens de minor staan je persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. Je wordt in de samenwerking met jouw ontwerpteam en in het ontwerpproces ondersteund door inhoudelijke coaches zodat jij optimaal en met plezier deze minor kunt volgen.

 Wat ga je doen?

In multidisciplinaire teams ontwerp je vernieuwende oplossingen die kinderen, volwassenen en/of ouderen in staat stellen optimaal te bewegen en te leren. Dit doe je aan de hand van maatschappelijk relevante thema’s rond het vergroten van een actieve leefstijl.

De opdrachten waaraan je werkt zijn reële vragen uit het werkveld. Je werkt samen met de opdrachtgevers en krijgt je feedback dus ook mede vanuit professionals uit het werkveld. Je ontwikkelt een ondernemende en creatieve houding en een cross-disciplinaire mindset. Daarnaast vul je jouw expertise aan met kennis en vaardigheden op het gebied van onder meer bewegen, ontwerpen, innovatie, technologie en verandermanagement.

Leerdoelen

Als student werk je tijdens de minor aan de volgende drie leeruitkomsten:

Participatief onderzoeken

Je neemt een nieuwsgierig kritische houding aan om participatief een maatschappelijke beweeguitdaging te onderzoeken. Je gaat op zoek naar de vraag achter de vraag en de reden achter de reden. Je brengt belanghebbenden op een empathische manier in kaart, en maakt de relatie tussen hen en de uitdaging inzichtelijk. Je brengt dit samen tot een logisch en concreet geheel dat een startpunt vormt voor het ontwerpproces.

Ontwikkelen en realiseren

Je ontwikkelt diverse concepten en zet deze om in testbare prototypes. Je betrekt relevante belanghebbenden in het ontwerpproces met behulp van creatieve werkvormen. Je maakt zichtbaar hoe dit heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het eindresultaat. Je verantwoordt en onderbouwt gemaakte keuzes, waardoor de meerwaarde en het belang van het eindresultaat duidelijk worden.

Multidisciplinair professional

Je geeft sturing aan jouw eigen leerproces: je bepaalt zelf waarin je wil groeien. Je maakt persoonlijke groei inzichtelijk door deze te koppelen aan de multidisciplinaire samenwerking en leermomenten van de minor. Daarnaast laat je zien hoe je jezelf professioneel als Beweegontwerper ontwikkelt, waarbij de multidisciplinaire samenwerking net als jouw talenten en uitdagingen vormend zijn. Je laat zien hoe je met een houding van doen, experimenteren en fouten durven maken sturing hebt gegeven aan het bereiken van je persoonlijke leerdoelen.

Ingangseisen

Deze minor staat open voor alle studenten en is vooral interessant voor studenten van de volgende opleidingen: ICT, Sportkunde, ALO, PABO, Fysiotherapie, Sociale studies, Engineering, Toegepaste Natuurwetenschappen, Toegepaste psychologie, Lerarenopleidingen, Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Communicatie, Industriëel product ontwerpen en Podotherapie.

Staat jouw opleiding er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via sportenbewegen@fontys.nl. 


Uit deze minor loop je naar buiten als Beweegontwerper. Een ontwerper die innovaties kan ontwerpen die maatschappelijke impact bereiken met behulp van bewegen. De voorbeelden hieronder geven aan wat de meerwaarde van deze minor in jouw vakgebied voor jou als professional kan zijn.

  • ALO - Als docent Lichamelijke Opvoeding heb je een cruciale rol in de beïnvloeding van het sport- en beweeggedrag van leerlingen. Je begeleidt hen in de brede zin naar een gezonde en actieve leefstijl. In deze minor ontwikkel je kennis op het gebied van bewegend leren, design thinking en leer je wat de mogelijkheden zijn om met technologie een bijdrage te leveren aan een gezonde actieve leefstijl van leerlingen en hoe je jouw kennis en vaardigheden kunt inzetten binnen én buiten de muren van de gymzaal.
  • Communicatie - Waar je ook bent of wat je ook doet, communicatie is overal. Zonder communicatie komen we nergens. De beste ideeën kunnen worden bedacht, maar als deze niet op de juiste manier gecommuniceerd worden heeft een bedrijf of organisatie er nog maar vrij weinig aan. Als communicatieadviseur is het belangrijk om in te spelen op de actualiteit. Een actievere levensstijl, technologie en innovatie worden in de toekomst steeds belangrijker. Door middel van deze minor leert een communicatiestudent om daar op een creatieve manier over na te denken en bij te dragen aan innovaties in dit gebied.
  • Engineering / Mechatronica – Apparaten bestaan tegenwoordig uit aan elkaar gekoppelde intelligente systemen, waarmee wordt bijgedragen aan het makkelijker, veiliger en aangenamer maken van het leven. Jouw opgedane kennis en ervaring op dit gebied kun je in de minor Beweegontwerper inzetten en verder ontwikkelen bij het ontwerpen van oplossingen voor complexe vraagstukken. Jouw technische kennis komt bij het ontwikkelen van prototypes als geroepen. Bovendien maak je kennis met sectoren waar je als engineer niet snel terecht zal komen.
  • Fysiotherapie – Een fysiotherapeut heeft als opdracht mensen te helpen om pijnvrij te bewegen en zoekt uit hoe klachten in de toekomst kunnen worden vermeden. Hoewel klachten of ongemakken vaak zijn bestreden tijdens de behandeling, zijn preventieve activiteiten voor patiënten soms moeilijk in te passen, omdat het hen aan kennis en inzicht ontbreekt. Na deze minor ben je in staat om met behulp van technologie (preventieve) interventies te ontwikkelen waarmee blessureleed of beweegklachten bij patiënten kan worden gereduceerd.
  • ICT – in de huidige samenleving is het niet meer weg te denken. Door technologische ontwikkelingen speel jij daarin, in toenemende mate, een sleutelrol. In deze minor ben jij de verbindende schakel in het creatieve proces tussen ideeën op het gebied van bewegen en de technologische implementatie daarvan.
  • Industriëel product ontwerpen / Werkuigbouwkunde – het ontwerpen van producten, van schets tot werktekening is jouw expertise. Een onmisbare expertise als de oplossingen ook écht werkelijkheid moeten worden en een waardevolle bijdrage aan een ontwerpteam. In deze minor maak je als ontwerper kennis met andere ontwerpmethoden zoals Design Thinking om met jouw ontwerpen nòg meer impact te bereiken in de samenleving.
  • Lerarenopleidingen – In het onderwijs is technologie niet meer weg te denken. Het doet echter, in vergelijking met andere sectoren, maar langzaam zijn intrede. Soms zijn technologische oplossingen niet in lijn met de leerdoelen of zijn ze simpelweg te ‘smal’ om een echte bijdrage te leveren aan de (leer)prestaties van leerlingen. In de minor Beweegontwerper leer je hoe je samen met andere disciplines de brug kunt slaan tussen enerzijds de technologische mogelijkheden en anderzijds de dagelijkse praktijk van het onderwijs.
  • PABO - Als leerkracht ben je degene die kinderen in de meest vormende fase van hun leven begeleidt. Niet alleen breng je kinderen kennis en vaardigheden bij, ook wil je hun nieuwsgierigheid prikkelen. In deze minor ontwikkel je kennis op het gebied van bewegend leren, design thinking en leer je hoe je met technologie leerprocessen van leerlingen nog meer kunt prikkelen en hoe je innovaties binnen je school te weeg kunt brengen.
  • Podotherapie - Gezondheid en bewegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is groeiende bewustwording dat technologie de zorg kan verbeteren voor cliënten, het dienstenaanbod van podotherapeuten kan uitbreiden en de toegankelijkheid van podotherapeutische zorg doet toenemen. Technologische innovatie wordt daardoor in toenemende mate een waarborg voor groei van podotherapiepraktijken. Deze minor leert jou de vaardigheden zodat jij de cliënt kunt voorzien in de groeiende behoefte naar een actieve en gezonde leefstijl
  • Sociale studies – Als sociaal werker ben je nieuwsgierig, flexibel en wil je graag mensen uit verschillende lagen van de samenleving helpen. Je helpt hen bij het nemen van regie in hun eigen leven. Dit alles onder invloed van soms ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen. De minor Beweegontwerper helpt je bij het begeleiden van mensen of groepen uit de samenleving met speciale beweegbehoeftes. Je ontwikkelt programma’s waarmee met behulp van technologie het welzijn van deze groep en het individu wordt beïnvloed.
  • Sportkunde - Als Sportkundige staat het stimuleren van een gezonde leefstijl centraal. In deze minor ontwikkel je jezelf niet alleen tot een beweegprofessional, maar kun je kennis over de invloed van bewegen op de gezondheid of cognitie inzetten als sportmanager, buurtsportcoach, gezondheidsmanager of beweeg- en leefstijlcoach.
  • Toegepaste Natuurwetenschappen – Met de opleiding Technische Natuurkunde word je breed opgeleid en leer je hoe je vanuit jouw achtergrond kunt bijdragen aan een gezonde leefwereld voor mensen. De minor Beweegontwerper sluit hier naadloos op aan en bied je bovendien de gelegenheid om je major verder uit te diepen. Dit doe je door jouw kennis en ervaring in een multidisciplinair team in te zetten om slimme oplossingen te ontwikkelen op het gebied van sport en onderwijs.

Toegepaste Psychologie – In de opleiding Toegepaste Psychologie leer je hoe je menselijk gedrag op praktische wijze kunt beïnvloeden. Je ontwikkelt vaardigheden en psychologische kennis waarmee je mensen kunt ondersteunen, coachen en begeleiden. Deze vaardigheden en kennis kun je tijdens de minor Beweegontwerper inzetten om in de praktijk en in samenwerking met andere disciplines, slimme oplossingen te ontwikkelen voor de sport of het onderwijs. Je leert hoe je jouw expertise kunt inzetten om echte veranderingen in het werkveld te realiseren.

Literatuur

1.      Stompff, G. (2018). Design thinking: Radicaal veranderen in kleine stappen (1e druk). Boom.

2.      Van 't Veer, J., Wouters, E., Veeger, M., & Van der Lugt, R. (2020). Ontwerpen voor zorg en welzijn (1e druk). Coutinho.

Rooster

Je hebt 10 tot 15 contacturen (minimaal 2 dagdelen) per week op de opleiding. Daarnaast werk je aan je ontwerp en bereid je je voor op de lessen.

We streven naar minimaal twee dagdelen onderwijs op de locatie van Fontys Sport en Bewegen in Eindhoven. Hier word je voornamelijk gecoacht binnen je multidisciplinaire team waarbij je werkt aan je ontwerp en je professionele ontwikkeling. Daarnaast krijg je vakinhoudelijke modules en inspiratiebijeenkomsten die offline en/of online worden aangeboden. Deze modules bestaan uit contacttijd aangevuld met leermaterialen in diverse vormen waaronder videomateriaal, podcasts en opdrachten. Buiten de lessen verwachten we dat je (samen met je team) ook je zelfstudiemomenten vormgeeft.

Toetsing

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

De toetsing in deze minor bestaat uit vier toetsen die je gezamenlijk met een voldoende resultaat moet afronden:

  1. De presentatie van deelproject 1, waarin je komt tot diverse concepten en een getest prototype op basis van een redelijk afgebakende vraag;
  2. De presentatie van deelproject 2, waarin je participatief onderzoek doet om begrip te krijgen van een context en dit vertaalt naar een startpunt voor een ontwerpproces;
  3. De presentatie van je eindproject, waarin je onderzoek doet naar een context, meerdere concepten en testbare prototypes realiseert waaruit een oplossing volgt die van meerwaarde is voor de context;
  4. Een portfolio assessment, waarin je ons meeneemt in jou als Beweegontwerper met aandacht voor jouw persoonlijke groei, talenten en professionele ontwikkeling.

Naast de bovenstaande toetsen zijn er gedurende de hele minor verschillende formatieve momenten. Vanuit verschillende hoeken ontvang je feedback zodat je een goed inzicht krijgt in je eigen leerproces, je voortgang en je ontwikkeling. Daarnaast zijn er formatieve momenten.

Weging

  • Verslag | verslag met groep | 50%
  • Eindpresentatie | performance assessment met groep | 15%
  • Reflectie | performance assessment individueel | 35%

Tezamen minimaal 5,5

Aanvullende informatie

Om deel te mogen nemen aan deze minor moet je je propedeuse getuigschrift hebben behaald van een HBO opleiding.