Kies op maat

Inloggen Menu

Spatialisation Design

Space, Perception and Design

In deze ontwerpminor van HKU Design werk je aan ontwerpvragen in het ruimtelijke domein. Je ontwikkelt een idee of visie over een kwestie en je manifesteert deze in fysiek werk.

Makend en onderzoekend ga jij vanaf dag een aan de slag. Het onderzoek omvat maak- en materiaalonderzoek, theoretisch onderzoek, gesprekken met betrokkenen, gebruikers, andere ontwerpers, en ruimtelijkheid in de meest brede zin.

Je benadert ontwerpvragen vanuit verschillende invalshoeken: met welke fysieke, materiële, technische eisen moet jij rekening houden en welke emotionele, menselijke of sociale factoren spelen een rol?

Je gaat aan de slag met diverse vormen om jouw ideeën te verbeelden. Je gebruikt ruimtelijke vormstudies, maquettes, installaties, collages, interactie en andere technieken om jouw project op de juiste manie te visualiseren en de presenteren aan publiek.

Je studeert zelfstandig onder eigen regie, met begeleiding door het docententeam, in gesprek met externen en in uitwisseling met klasgenoten. Dit is een verdiepende minor.

Maak gebruik van onze werkplaatsen

HKU heeft verschillende werkplaatsen waar je jouw ontwerpen kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld in de werkplaats Makerspace aan de slag met 3D-printen. Je kunt in de houtwerkplaats of de metaal/kunststof werkplaats jouw ontwerp maken. En in de werkplaats Blackbox kun je experimenteren met interactie met sensoren en virtual reality.

Leerdoelen

Wat ontwikkel je en wat is het doel van de minor
  1. Een ontwerpproject opzetten en een ontwerpproces vormgeven in het ruimtelijke domein
  2. Onderzoekend en makend werken door gebruik van diverse technieken, methodes, materialen
  3. De gevolgen van een ingreep te onderzoeken, te benoemen en te verbeelden.
  4. Referentieprojecten van andere ontwerpers in verschillende disciplines onderzoeken en de betekenis daarvan voor jouw project benoemen.
  5. Reflecteren over je eigen werkproces, je eigen ontwerpkwaliteiten en dit met anderen te bespreken.
  6. De betekenis van jouw project laten zien en tot een passende visualisatie uitwerken en presenteren.

Ingangseisen

Voor wie? Spatialisation Design is bedoeld voor studenten van diverse kunst- en ontwerpopleidingen van instellingen in binnen- en buitenland. Heb je een zekere affiniteit met ruimtelijk ontwerp? Dan ben je van harte welkom om toelating te doen. Toelatingseisen We hebben een beperkt aantal plaatsen en we hanteren een matching. We vragen een verzameling met voorbeelden van de projecten waaraan je hebt gewerkt en een motivatiebrief, en we gaan in gesprek. Selectie vindt plaats op basis van inzicht in de match met de minor en in wat je wilt ontdekken en doen in het ruimtelijke domein. Je wil actief aan de slag gaan en kan zelfstandig werken. Je werkt op niveau van een hbo-bachelor jaar 3 of 4.

Na aanmelding krijg je binnen 2 weken bericht waarin we je de datum van besluitvorming laten weten.

Rooster

Hoe studeer je?

Je hebt wekelijks lessen en begeleiding in je groep. Deze minor gaat uit van een 40-urige werkwerk waarvan begeleide studietijd van 8-16 klokuur per week.


Je bent elke dag aan het werk in de studio en in de werkplaatsen. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten binnen en buiten de academie. Je wordt geacht om zelfstandig te kunnen werken.


De minor is ingedeeld in op elkaar volgende fases met tussentijdse feedback-momenten. Je start de minor met een kennismaking op excursie en je sluit de minor af met een gezamenlijke presentatie.

Je werkt met grote regelmaat samen met je medestudenten en in kleinere feedback-groepen. Leren van elkaar en onderzoeken hoe jouw omgeving in elkaar zit: dat is belangrijk in deze studie.

Toetsing

Afronding en beoordelingscriteria

De minor wordt afgerond tijdens een integrale eindbeoordeling waarin alle beoordelingscriteria worden meegenomen. De beoordelende commissie bestudeert de documentatie van het proces, luistert naar jouw presentatie, bekijkt het fysieke werk en gaat hierover met jou in gesprek.

  1. Je presenteert en onderbouwt overtuigend wat je met het project wilde bereiken, het ontwerpproces en je eigen keuzes in uitwerking en methodes.
  2. Je bent tot een uitspraak gekomen en toont regie over de totstandkoming daarvan.
  3. Je laat zien dat je verschillende verbindingen hebt gelegd en expertise hebt gezocht, en verkregen inzichten integraal in je project hebt ingezet.
  4. Je hebt onderzoekend gewerkt en doordachte keuzes gemaakt op grond van onderzoek.
  5. Je laat zien wat het project betekent voor jouw rol en werkhouding.

De minor wordt afgerond met een heel of half cijfer.

Aanvullende informatie

Ter inspiratie

Meld je aan voor de minoren nieuwsbrief van HKU