International Arts
Wil jij naar het buitenland voor een internationaal kunst- of cultuurproject?
In de minor International Arts leer je internationaal werken in de kunst- en cultuursector. Samen met studenten van verschillende studies vertrek je naar het buitenland om een onderzoeksproject uit te voeren voor een culturele organisatie.
Kunstenaars, artiesten, organisatoren, curatoren, managers en producenten werken al jaren over grenzen heen. Het buitenland biedt kansen om je horizon te verbreden, inspiratie op te doen en intercultureel uit te wisselen. Maar internationaal werken brengt ook allerlei uitdagingen met zich mee: hoe ga je als maker of manager om met artistieke, sociale of economische verschillen tussen jou en je partners? Hoe houd je in je internationale project rekening met duurzaamheid? En hoe kan je gelijkwaardig uitwisselen met anderen in het buitenland? In deze minor leer je in een groepsproject met deze uitdagingen om te gaan.
Wat ga je doen?
De minor bestaat uit twee delen.
- In de eerste vijf weken van de minor volg je intensief les in interculturele communicatie, culturele internationalisering, ontwerpgericht onderzoek en professioneel handelen. Ook bereid je je met je team voor op je buitenlandverblijf.
- In de weken daarna ga je met je team in een ander Europees land onderzoek doen naar een internationaal vraagstuk van een culturele organisatie. Je wordt vanuit Nederland begeleid door een coach.
Meer info over de opzet van de minor en het onderzoek kun je lezen via onze website.
Leerdoelen
Na deze minor kun jij:
- binnen een internationale omgeving de juiste onderzoeksvragen stellen en deze aanscherpen door bronnenonderzoek;
- creatief onderzoek doen en je keuzes tijdens het ontwerpproces goed onderbouwen;
- een ontwerp maken dat aansluit bij je onderzoek en dit toetsen bij de mensen voor wie je het maakt;
- jezelf en je project professioneel presenteren;
- terugkijken op je eigen rol en hoe je samenwerkte met anderen in het team;
- nadenken over hoe je intercultureel communiceert aan de hand van voorbeelden
Ingangseisen
Voor wie?
Deze minor is zowel relevant voor kunstacademiestudenten als voor studenten van culturele, maatschappelijke of economische opleidingen van andere hogescholen en universiteiten zoals communicatie, journalistiek, Europese studies, erfgoed, economie, bestuurskunde of event management.
Toelating
Voor de toelatingsprocedure vragen we je om een aantal dingen aan te leveren:
- Een korte motivatiebrief
- Een bondig cv
Daarna voer je een telefonisch toelatingsgesprek met de coördinator van de minor.
Literatuur
- Janssens, Joris (2018). (Re)framing the international. Over het nieuwe internationale werken in de kunsten. Online beschikbaar. Brussel: Flanders Arts Institute.
- Nunez, Carlos & Nunez-Mahdi, Raya (2021). Interculturele communicatie: van ontkenning tot wederzijdse integratie. Assen: Koninklijke Van Gorcum.
- Overbergh, Ann. (2023). ‘International and Sustainable in A Fair New World.’ Kunst, crisis en transitie. Een Fair New World in de kunsten?! Online beschikbaar. Brussel: Kunstenpunt. pp. 39-76.
Rooster
Je krijgt een combinatie van hoorcolleges en werkcolleges als introductie op een verder in groepsvorm uit te voeren project. Ook verzorg je presentaties. Daarnaast is er (online) coaching ter ondersteuning van het project.
Verplichte contacturen per week
In de eerste vijf weken 10 tot 20 uur per week. Daarna alleen wekelijkse coachingsessies.
Taal
Al het onderwijs is Nederlandstalig en alle producten dienen in het Nederlands opgeleverd te worden. Het kan zijn dat je voor een organisatie werkt waar de voertaal Engels is. In dat geval kan in overleg met de coach het groepsportfolio in het Engels worden ingeleverd.
Rooster
Drie vaste dagen les (maandag, dinsdag en donderdag) in de eerste vijf weken, daarna coaching op afspraak. Overige dagen zelfstudie.
Toetsing
De minor wordt afgesloten met een groepsportfolio en een individueel reflectiegesprek.
In het groepsportfolio laat je zien hoe je grotendeels zelfstandig een onderzoek in een internationale context hebt voorbereid en uitgevoerd, en wat de resultaten zijn. Ook laat je als groep zien hoe je op een professionele manier kennis hebt ontwikkeld en gedeeld met betrokkenen.
In het reflectiegesprek reflecteer je op je eigen handelen en de samenwerking met het projectteam en andere betrokkenen. Daarbij spelen ook interculturele competenties een rol.
Aanvullende informatie
Hoe organiseer en financier je je reis?
Als onderdeel van je onderzoek is het gebruikelijk om 8 tot 12 weken met je team naar het buitenland te gaan. Je doet dit op eigen initiatief en bent zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de reis.
Voor de kosten van de reis zoals accommodatie en vervoer is het mogelijk om een Erasmusbeurs (voor een onderzoeksstage) aan te vragen bij je eigen opleiding; die werken met eigen deadlines en beschikbaarheid van beurzen.
LET OP! DEADLINE VAN DEZE MINOR IS 1 JUNI.
Ter inspiratie
• Lees in dit interview over de persoonlijke ervaringen van student Noor tijdens het volgen van deze internationale minor.
• Bekijk deze minor op de website van HKU