Communicatie bij verandering
Er staat veel op het spel in deze tijd. Dat merken en voelen we als individu, als samenleving maar zeker ook als organisatie. We accepteren elkaar niet zomaar meer. Tegenstellingen lijken groter te worden en het vertrouwen in elkaar en in instituties staat onder druk. En dat terwijl we als samenleving dealen met grote vraagstukken. Noem het klimaat en de kansenongelijkheid. Maar ook de onenigheid over het beperkte aantal vierkante meters waarop we met steeds meer mensen huis en haard moeten delen. Vaak wordt er naar overheden en organisaties gekeken om problemen aan te pakken. Daar ligt zeker een verantwoordelijkheid. Maar vergeet niet dat we ook persoonlijk een steentje kunnen bijdragen.
In de minor ‘Communicatie bij Verandering’ leer je hoe je mensen in beweging kan krijgen als het gaat om maatschappelijke of organisatievraagstukken. Kort samengevat: hoe kan er draagvlak worden gecreëerd voor de bedachte oplossingen of verbeteringen. En hoe kan je die samen met belanghebbenden bedenken?
Je leert oog en oor te hebben voor wat er binnen en buiten organisaties speelt, waardoor je op het gebied van communicatie een (strategisch) gesprekspartner kan zijn op tal van niveaus en binnen verschillende domeinen. Denk aan bijvoorbeeld de gezondheidszorg, (semi-)overheid of commerciële partijen. Je voelt het als jouw taak om in lijn met de purpose van een organisatie te zoeken naar gemeenschappelijke belangen. Zonder de continuïteit van de organisatie uit het oog te verliezen overigens. Winst maken kan namelijk geheel in de lijn van het hogere doel liggen. Daar zijn genoeg voorbeelden van.
Binnen de minor nemen we je mee in de nieuwste ontwikkelingen binnen het communicatievak. Denk aan verander- en omgevingscommunicatie en het werken vanuit een purpose. Thema’s als crisiscommunicatie, polarisatie en complotdenken komen aan de orde. Én er is een belangrijke rol weggelegd voor je persoonlijke skills, in het bijzonder je gespreksvaardigheden. Het uiteindelijke doel van deze ‘toolbox’ is om praktijkvraagstukken te doorgronden en hiervoor passende oplossingen te bedenken en uit te werken.
Misschien leggen we de lat hoog. Maar stel je voor dat jij door deze minor daadwerkelijk de communicatietools in handen krijgt om je in te gaan zetten voor een nieuwe realiteit? Dat jij op basis van jouw communicatiekennis en -expertise een bijdrage kan leveren aan een toekomst met perspectief? Hoe mooi is dat!
We werken met actuele vraagstukken die worden aangedragen door (Rotterdamse) praktijkpartners: vraagstukken waarbij een organisatie samen met haar stakeholders een transitie wil bewerkstelligen rond een specifiek thema. Bijvoorbeeld diversiteit of duurzaamheid. Zo is vorig jaar samengewerkt met het Havenbedrijf Rotterdam (diversiteit) en Rotterdam The Hague Airport (duurzaamheid).
Ook ga je onder de noemer ‘Purpose in praktijk’ aan de slag met een onderwerp dat jou na aan het hart ligt. Wat draag jij met communicatie bij aan een maatschappelijke kwestie? In deze opdracht kies je een uitdagend en betekenisvol vraagstuk, waarbij jij je kennis en vaardigheden op het gebied van communicatie inzet om impact te creëren.
Leerdoelen
Je doet aantoonbare kennis op op het gebied van organisatie- en omgevingscommunicatie. Die kennis pas je toe binnen praktijkvraagstukken die ingebracht worden vanuit een organisatieperspectief (verandercampagne) en een omgevingsperspectief (draagvlak creëren).
We leren je binnen deze minor ook een bepaalde werkmethodiek eigen te maken, namelijk de werkmethodiek van de 3 C’s: Context, Concept en Content. Deze methodiek is toe te passen binnen tal van communicatievraagstukken en komt daarom in iedere aangeboden opdracht terug. Wat het inhoudt, leggen we hier in het kort uit:
- CONTEXT. Je gaat binnen de aangeboden vraagstukken zelf op zoek gaan naar de vraag achter de vraag om vervolgens aan de hand van onderzoek (binnen de context en/of doelgroep) tot belangrijke inzichten te komen.
- CONCEPT. Die inzichten vormen de basis voor de strategie en het concept. Binnen dit traject maak je ethische afwegingen, zeker wanneer het gaat over het beïnvloeden van gedrag.
- CONTENT. Strategie en concept krijgen een concrete uitwerking door middel van middelen, interventies en planning.
Inhoud en programma
We werken in deze minor met blokken. Achtereenvolgens komen de volgende zes blokken aan de orde.
- Setting the stage: inleiding strategische communicatie
- Verandercommunicatie binnen organisaties (organisatieperspectief)
- Crisiscommunicatie
- Omgevingscommunicatie (omgevingsperspectief)
- Personal purpose: je formuleert jouw visie op het communicatievak
- Purpose in praktijk: hoe breng je mensen in beweging binnen een maatschappelijk vraagstuk
In ieder blok werk je aan praktijkvraagstukken. Dat kan een groepsopdracht of een individuele opdracht zijn. Ook een combinatie is mogelijk.
Lesmethodieken / werkvorm
We willen binnen deze minor daadwerkelijk bijdragen aan een rechtvaardigere en duurzamere wereld. Je laten voelen dat je met communicatie van waarde kan zijn in deze transitie. Daarin is ook de kracht van verhalen nodig. Mensen moeten voor zich kunnen zien wat we met elkaar willen bereiken. Op die kracht van storytelling zetten we in. Maar ook op de kracht van gesprekken en creatieve concepten om mensen in beweging te brengen.
Je werkt binnen de groepsopdrachten samen als communicatiebureau. Je maakt hiermee deel uit van multidisciplinaire teams, zodat de studenten van elkaars kennis en vaardigheden kunnen leren en gebruik kunnen maken.
Tenslotte: zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de minor opgedeeld in zes blokken die elk in het teken staan van een bepaald thema. Dit thema wordt grondig uitgediept met theoriecolleges, workshops, werkcolleges, gastcolleges, bedrijfsbezoeken, (eind)gesprekken met opdrachtgevers en een case challenge.
Ingangseisen
Er zijn geen eisen ten aanzien van vooropleiding. Vanuit de verschillende domeinen kan expertise worden ingebracht. Er wordt niet voor niets gewerkt in multidisciplinaire teams. Wel is het van belang dat je een stage hebt gevolgd. Daardoor heb je gevoel voor zaken als bedrijfscultuur en -structuur en weet je hoe organisatiedoelen in relatie tot maatschappelijke thema’s kunnen worden geformuleerd.
Vertrekpunt van de minor is natuurlijk het vakgebied Communicatie. Op dat gebied zullen kennis en vaardigheden worden behandeld Om eenieder een gelijkwaardige basis te geven wordt gestart met een het thema ‘Setting the stage’. Binnen dit thema nemen we je We nemen je binnen dit thema in vogelvlucht mee in de belangrijkste ins & outs op het gebied van communicatie en strategie.
Literatuur
- Aarnoutse, B., & Jaarsma, M. (2021). Happy Change . Hoe blije medewerkers verandering duurzaam succesvol maken. Proof Publishers: Amsterdam.
- Broekhoff, M. (2024). Omgevingscommunicatie & participatie: Een praktisch stappenplan. De Communicatiepraktijk. 2e druk
- In de theorie-, gast-, en werkcolleges komt verder een breed palet aan thema’s aan bod: onder meer datadriven issue- en stakeholderanalyse, speechwriting, storytelling, (Hendriks), Theory U (Schermer) en Factor C (CommunicatieRijk).
Rooster
We gaan uit van drie dagen met geplande onderwijsactiviteiten, waarin een bepaalde weekflow is aangebracht. Zo staat dag 1 in het teken van Inspire & Explore, waarbij je je vooral verdiept in de theorie rondom een vraagstuk. Op dag 2 (Develop & Consolidate) ga je aan de slag met het ontwikkelen van je beroepsproduct. En op dag 3 (Review & Deliver) lever je een deel dan wel het eindproduct op. Hiernaast is natuurlijk ook zelfstudie vereist.
Toetsing
De toetsing bestaat uit individuele opdrachten (50%) en groepsopdrachten (50%). Bij de individuele opdrachten gaat het om toepassen van gesprekstechnieken (faciliteren van gesprekken tussen stakeholders met tegengestelde belangen), speechwriting, woordvoering (ten tijde van een crisis) en het formuleren van een personal purpose. Bij de groepsopdrachten ligt de uitdaging in een case challenge (Setting the Stage), een verandercampagne en een roadmap voor omgevingscommunicatie. Ook zet je je als groep in voor een eigen maatschappelijk doel (Purpose in Praktijk).
Aanvullende informatie
Volg onze online voorlichting
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.
Dinsdag 1 april van 16:00 tot 16:45 uur
Woensdag 2 april van 16:00 tot 16:45 uur
AANMELDPROCES
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-CMI-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.