Kies op maat

Inloggen Menu

Praktijkgericht Lesgeven

body { font-size: 9pt; font-family: Arial } table { font-size: 9pt; font-family: Arial } Inhoud Leeruitkomsten:
De leeruitkomsten zijn gekoppeld aan niveau NLQF 6. Vakmanschap
Leeruitkomst 1: Je  ontwikkelt een diepgaand begrip over de vakinhoudelijk kennis en vaardigheden binnen het gekozen domein waarbij je rekening houdt met relevante veiligheidsaspecten.
Leeruitkomst 2: Je demonstreert en communiceert aan derden onderdelen uit de basiskwalificaties en keuzekwalificaties van het domein voor het VMBO en/of HAVO.
Netwerken
Leeruitkomst 3: Je onderzoekt (duurzame) trends en innovaties binnen je vakgebied en vertaalt deze op  een vakoverstijgende manier naar je  eigen onderwijs. 
Leeruitkomst 4: Je analyseert de werkwijze van andere (vervolg)scholen in het aangeboden vak en behoefte van gerelateerde bedrijven in de regio en gaat duurzame relaties aan met derden.
Meesterschap
Leeruitkomst 5: Je plant je onderwijs, ontwikkelt en voert doelgerichte en activerende lessen uit, waarbij  onderwijskundige principes toepast op basis van een analyse van de beginsituatie. Je stimuleert motivatie, samenwerkend leren, differentiatie, de school- en vaktaalontwikkeling en onderwijsleertechnologie (OLT).
Leeruitkomst 6: Je realiseert constructive alignment tussen leerdoelen, onderwijsactiviteiten en toetsing. Je ontwerpt leerarrangementen waarin didactische principes zijn verwerkt en verantwoordt je keuzes op basis van  (vak)didactische literatuur.
Professionele identiteit
Leeruitkomst 7: Je maakt verslag van je eigen professionele ontwikkeling op basis van het plan van aanpak en de gevolgde onderdelen,  waarin je feedback en zelfreflectie op jouw handelen integreert.
Leeruitkomst 8: Je ontwikkelt op basis van de geschiedenis van onderwijs en je eigen ontwikkeling in het vak een visie op beroepsonderwijs in jouw uitstroomrichting.   
Inhoud en programma
Je start met een zelfassessment & plan van aanpak en bespreekt dit met de docent.
-Maken zelfassessment en plan van aanpak
-Verantwoording plan van aanpak
-Wat ga je doen?
-Wie kan je helpen?
-Hoeveel tijd? (Planning)


Vakmanschap
Je ontwikkelt vaktechnische en/of theoretische vaardigheden in een basiskwalificatie of keuzekwalificatie waarin je je verder wilt bekwamen. Je start met een zelfassessment om te bepalen in welke onderdelen van de kwalificaties je nog groei kunt realiseren. Dit kan bijvoorbeeld een praktische vaardigheid zijn, zoals metselen, of de theoretische achtergrond van een vakgebied, zoals het leren werken met 2D/3D-tekenprogramma's.
Netwerk
Je breidt je netwerk uit en zorgt voor duurzame relaties. Als vakspecialist blijf je je ontwikkelen om aan de wensen van het mbo en bedrijfsleven te voldoen. Je analyseert de werkwijze van andere scholen en de behoeften van bedrijven in de regio, en gaat duurzame relaties aan. Dit helpt je om up-to-date te blijven en je onderwijs relevant en inspirerend te maken. Denk aan online discussies, evenementen, en meekijken op scholen of bedrijven.
Daarnaast onderzoek je innovaties in het vak en verbind je deze met duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Je vertaalt deze innovaties voor je onderwijs en bedenkt hoe je dit vakoverstijgend kunt toepassen.
Meesterschap
Je ontwerpt een lessenserie van een deel van de basis of keuzekwalificatie, zodat deze beter aansluit op het vervolg van de opleiding of betekenisvoller is voor de leerling. Je ontwerpt een lessenserie van minimaal 6 bijeenkomsten gericht op een onderdeel van het domein.
Onderdeel van de lessenserie is het verantwoorden van de keuzes. Denk aan het aanleren van psychomotorische vaardigheden, het ontwikkelen van leerstrategieën, taalgericht lesgeven en samenwerkend leren.
Professionele identiteit
“In het verleden ligt het heden, in het nu wat komen zal.” Je onderzoekt de geschiedenis van hoe je vak werd overgebracht in het verleden tot het heden. Met de informatie uit het verleden kunnen we wat in de toekomst doen. Hoe zou jouw vak eruit kunnen/moeten zien? Wat is volgens jou belangrijk? Wat is jouw visie?
Je blikt terug op de afgelegde weg in je professionele ontwikkeling. Tot slot reflecteer je op je niveau, de gebieden van Klatter en bepaal je vervolgstappen.

Praktische informatie
Cursuscode: MINIVLPGL01
Cursustype: Minorcursus
Studiepunten: 30 SP
Voertaal: Nederlands
Werkvormen
Gecombineerd hoor-/werkcollege
Aanwezigheidsplicht: Ja
Toetsen
Toets-1
Portfolio met CGI
Weging: 1
Ingangseisen
Vereiste voorkennis:
Om deel te nemen aan de minor heb je:
Een propedeuse behaald of toestemming van de examencommissie van je opleiding om de minor te volgen. De minor is alleen toegankelijk voor derde- en vierdejaars studenten van alle Nederlandse lerarenopleidingen voor voortgezet onderwijs, zowel vol- als deeltijd.
Gedurende de looptijd van de minor een stage- of werkplek op een vmbo/havo-school. Hier ben je minimaal 1 dag per week werkzaam en geef je een praktijkgericht vak.
Enige kennis van de content in de richting waarin je de minor wilt volgen is wenselijk. Bijvoorbeeld als je de minor wilt volgen voor vmbo-BWI (Bouw Wonen en Interieur) is kennis en vaardigheden van BWI noodzakelijk. Maar voor vmbo-D&P (Dienstverlening en Producten) is geen specifieke voorkennis voor nodig. Of je hieraan voldoet, hangt dus af van welke richting je de minor wilt gaan volgen. Hiervoor overleg je met de docent naar de mogelijkheden.
Verder wordt aangeraden dat je kennis hebt van algemene didactische principes en affiniteit hebt met de doelgroep: vmbo- of havo-leerlingen.
Cursusinschrijving
Inschrijfperiodes: Onderwijsperiode 1 en 3 (minor start zowel in sep als in feb)
Toetsinschrijving
Osiris student: Je kunt jezelf inschrijven via OSIRIS Student. Ga hiervoor naar inschrijven / Toets
Toets-1: Onderwijsperiode 2 en 3 (bij start in sep)
Toets-1: Onderwijsperiode 4 en 1 (bij start in feb)
Docenten
Wesley van Oort-Strang
Robin Broz
Theo van Dijk
Jan van der Steen
Ron Leidelmeijer
Bas Tiemes
Rob Timmermans
Hikmet Cetin

Materialen
Aanbevolen literatuur:
Surma, T., Vanhoyweghen, K., Sluijsmans, D., Camp, G., Muijs, D., & Kirschner, P. A. (2019). Wijze lessen: Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek. Ten Brink Uitgevers.
Kirschner, P. A., Surma, T., & Vanhoywegen, K. (2024). Wijze lessen – digitale didactiek. Ten Brink Uitgevers.
Hajer, M., & Meestringa, T. (2014). Taalgericht vakonderwijs: Een praktische didactiek voor het voortgezet onderwijs en mbo (3e ed.). Coutinho.
Ebbens, S., & Ettekoven, S. (2020). Effectief leren: De docent als regisseur (5e ed.). Noordhoff.
Nieuwenhuis, L., & van Vlokhoven, H. (2021). Handboek beroepsgerichte didactiek: Effectief opleiden in het mbo en hbo. Uitgeverij Pica.

Meer weten?
Robin Broz en Wesley van Oort-Strang kunnen je meer vertellen over deze cursus.
Stuur een e-mail naar r.broz@hr.nl of w.van.oort-strang@hr.nl

Leerdoelen

Leeruitkomsten

De leeruitkomsten zijn gekoppeld aan niveau NLQF 6.

 
Vakmanschap
Leeruitkomst 1: Je ontwikkelt een diepgaand begrip over de vakinhoudelijk kennis en vaardigheden binnen het gekozen domein waarbij je rekening houdt met relevante veiligheidsaspecten.

Leeruitkomst 2: Je demonstreert en communiceert aan derden onderdelen uit de basiskwalificaties en keuzekwalificaties van het domein voor het VMBO en/of HAVO.

Netwerken
Leeruitkomst 3: Je onderzoekt (duurzame) trends en innovaties binnen je vakgebied en vertaalt deze op een vakoverstijgende manier naar je eigen onderwijs. 

Leeruitkomst 4: Je analyseert de werkwijze van andere (vervolg)scholen in het aangeboden vak en behoefte van gerelateerde bedrijven in de regio en gaat duurzame relaties aan met derden.

Meesterschap
Leeruitkomst 5: Je plant je onderwijs, ontwikkelt en voert doelgerichte en activerende lessen uit, waarbij onderwijskundige principes toepast op basis van een analyse van de beginsituatie. Je stimuleert motivatie, samenwerkend leren, differentiatie, de school- en vaktaalontwikkeling en onderwijsleertechnologie (OLT).

Leeruitkomst 6: Je realiseert constructive alignment tussen leerdoelen, onderwijsactiviteiten en toetsing. Je ontwerpt leerarrangementen waarin didactische principes zijn verwerkt en verantwoordt je keuzes op basis van (vak)didactische literatuur.

Professionele identiteit
Leeruitkomst 7: Je maakt verslag van je eigen professionele ontwikkeling op basis van het plan van aanpak en de gevolgde onderdelen, waarin je feedback en zelfreflectie op jouw handelen integreert.
Leeruitkomst 8: Je ontwikkelt op basis van de geschiedenis van onderwijs en je eigen ontwikkeling in het vak een visie op beroepsonderwijs in jouw uitstroomrichting. 

Werkvorm
De student werkt zowel individueel als in een groep aan de verschillende bekwaamheden. Het motto van deze minor is: ‘Wat je vandaag leert op de minor kun je morgen op de werkvloer ((stage)school) toepassen.’

Er vinden colleges plaats waar gezamenlijk aan de leeruitkomsten wordt gewerkt. Daarnaast volgt iedere student een individueel traject voor het praktijkgedeelte. De student vindt een stageplek om vaardigheden te leren en wordt gekoppeld aan een vakdocent bij wie gewerkt wordt aan opdrachten.

De lessen zijn op dinsdag van 13:00 - 17:00 uur. Wisselend fysiek op de hogeschool (online aansluiten gedeeltelijk mogelijk) en fysiek op de stageplek.

Rooster

Dinsdagen van 13 tot 17 uur

Toetsing

De minor wordt gecombineerd getoetst door enerzijds het maken van een portfolio/producten en anderzijds een CGI. Zo wordt aan het eind getoetst of leeruitkomsten zijn behaald. De beoordeling vindt plaats op basis van een rubric.

Aanvullende informatie

Locatie:  Kralingse Zoom

Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding. Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-5-2025 voor 09.00 uur aan voor de minor in stap 2. 
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

link naar de aanmeld pagina.

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
- Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.


Online voorlichtingen

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.