Kies op maat

Inloggen Menu

KUNSTKRACHT! voor creatief burgerschap

Welkom bij de minor Kunstkracht! voor creatief burgerschap. In deze minor leer je met een kunstenaars mindset te kijken naar maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Je ontwikkelt je als onderzoeker, pedagoog-didacticus, maker en coördinator van kunst. Samen met studenten van verschillende opleidingen en instituten werk je aan projecten die bijdragen aan creatief burgerschap. Je maakt gebruik van de mogelijkheden die verschillende culturele instellingen en kunstenaars in de stad bieden en leert hoe je een kunst- en cultuurplan maakt voor jouw werkcontext. Je bezoekt een aantal masterclasses van professionals uit de praktijk en neemt deel aan een meerdaagse excursie naar een kunstfestival. Binnen deze minor behaal je het landelijk erkende certificaat Interne Cultuurcoördinator.

Deze minor is een zogenoemde ‘crossover’ minor waarbij we inzetten op samenwerking tussen studenten van de pabo, lero (mens & maatschappij) en social work.

Via ons Instagram kun je een indruk krijgen van ons programma en de excursies.


Waarom de minor KUNSTKRACHT!?
We leven in een dynamische maatschappij die snel verandert en waarin veel positieve ontwikkelingen gaande zijn. Maar er heersen ook veel vraagstukken zoals: verduurzaming van de wereld, digitalisering, economische groei en zorg dragen voor een vitale samenleving waarin iedereen mag en kan participeren terwijl er steeds grotere verschillen zichtbaar zijn tussen culturen en doelgroepen in diezelfde maatschappij. Een complexe maatschappij vraagt in het onderwijs en het sociaal domein om creatieve denkers: professionals die anders durven te denken en nieuwe mogelijkheden kunnen creëren voor heersende ideeën. De minor Kunstkracht! voor creatief burgerschap leert je een onderzoekende, kritische attitude te ontwikkelen waarmee je als professional een wezenlijke bijdrage kunt leveren aan sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken van deze tijd. Met een creatieve en kritische blik ben je in staat om met de nodige veerkracht, flexibiliteit en sociaal-maatschappelijke betrokkenheid te functioneren in je toekomstige beroep in het onderwijs of sociaal-maatschappelijk domein.

De overheid vraagt het onderwijs aandacht te schenken aan burgerschapsvorming. Burgerschap bestaat uit een politiek domein, waarin het gaat om regels die we met zijn allen hebben afgesproken, en uit een sociaal-maatschappelijk domein, dat gaat over hoe wij ons als individu tot anderen verhouden. Deze minor draagt bij aan deze opdracht en richt zich op zowel de professional in het (kunst) onderwijs als in het sociaal-maatschappelijk domein.

In deze minor wordt sterk ingezet op samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen en  instituten. Daarnaast is sprake van samenwerking tussen de hogeschool, de professionele kunstwereld én de beroepspraktijk van de studenten. Zodoende leiden we studenten op tot kritische, verantwoordelijke en zelfstandige professionals die vanuit een gevoel voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid verschillende werelden met elkaar weten te verbinden.

Inhoud en programma
Het programma van de minor Kunstkracht! voor creatief burgerschap leidt op tot inspirator kunst en creatief burgerschap in de beroepspraktijk van het onderwijs of het sociaal-maatschappelijk domein. Als inspirator ben je een voorbeeld voor collega’ en weet je richting te geven aan het beleid en de inhoud van kunst, cultuur en creatief burgerschap binnen jouw organisatie. Om te kunnen inspireren, ben je bekwaam in verschillende rollen die je gedurende het lesprogramma van deze minor ontwikkelt: onderzoeker, pedagoog-didacticus, maker en coördinator van kunst.

Het programma van de minor Kunstkracht! voor creatief burgerschap bestaat uit vier cursussen waarin de verschillende rollen centraal staan. In iedere onderwijsperiode volgt de student 2 cursussen. Deze cursussen worden aan het einde van een onderwijsperiode afgerond met een afzonderlijke toets. Er wordt rekening gehouden met een variatie in toetsvorm en studielast. 

1.       Didactiek van de authentieke kunsteducatie
2.       De impact van kunst en creatief burgerschap
3.       Maakproject
4.       Van passie naar beleid (ICC-certificering)

Het onderwijs wordt in onderwijsperiode 1 en 2 aangeboden. Studenten die de minor als LINT-variant willen volgen dienen hiervoor een gesprek aan te vragen met de minorcoördinator om de mogelijkheden te bespreken. Iedere onderwijsperiode bestaat uit acht lesweken van 2 dagen die deels op de Hogeschool plaatsvinden en deels op locatie van een culturele instelling of een andere externe locatie. Daarnaast voert de student (onderzoeks-) activiteiten uit in de praktijk en moet rekening gehouden worden met tijd voor zelfstudie en excursies die buiten de ingeroosterde contactmomenten vallen. 

Tijdens de Minor Kunstkracht! voor creatief burgerschap neemt de student deel aan een driedaagse excursie naar het filmfestival in Gent.  

Leerdoelen

In de minor Kunstkracht! voor creatief burgerschap werken we met vier leerresultaten die terugkomen in vier verschillende cursussen.
De leerresultaten zijn beschreven vanuit de verschillende rollen waarin je je bekwaamt als inspirator kunst en creatief burgerschap: de rol van onderzoeker, de rol van pedagoog-didacticus, de rol van maker en de rol van coördinator.

Hieronder een beschrijving van deze vier leerresultaten. 

1.       De student in de rol van pedagoog-didacticus
De student ontwikkelt educatieve programma’s voor de beroepscontext waarin maatschappelijke thema’s, actuele professionele kunst en populaire cultuur geïntegreerd aan de orde komen. Hij maakt hierbij gebruik van de culturele mogelijkheden die de directe omgeving biedt. De student zet een kunstzinnige activiteit of kunstbeleving in om te reflecteren vanuit een persoonlijke en maatschappelijke betrokken invalshoek en biedt ruimte aan de diversiteit van de leerlingen/deelnemers. Hij stimuleert dialoogvoering over maatschappelijke vraagstukken en draagt bij aan een sterker en creatiever zelfbewustzijn door kunst.

2.       De student in de rol van onderzoeker
De student laat een onderzoekende attitude zien en voert verschillende praktijkgerichte onderzoeksactiviteiten uit voor de beroepspraktijk waarbij een link wordt gelegd met een maatschappelijk thema, kunsteducatie en creatief burgerschap. De student ontwikkelt op basis van actuele bronnen en theorieën een visie op kunst en creatief burgerschap voor zijn beroepscontext.

3.       De student in de rol van maker
De student creëert artistiek werk vanuit een persoonlijke betrokkenheid en gaat samenwerkingen aan met andere makers. In het werk dat hij creëert wordt betekenis ontleend of gegeven aan een maatschappelijk thema en gebruikt hij inspiratie uit actuele, professionele kunst. Het artistieke werk lokt dialoogvoering uit bij het publiek.

4.       De student in de rol van coördinator
De student coördineert het kunst- en cultuurbeleid binnen de beroepscontext, in samenwerking met collega’s en de directie. Hij betrekt de culturele omgeving en selecteert kunstzinnige activiteiten die die passen bij het karakter van de organisatie. Hij draagt zorg voor de budgettering en is gericht op een duurzame, kwalitatieve inbedding van kunst en creatief burgerschap in de organisatie.

Ingangseisen

1.       Deze minor is inhoudelijk interessant voor IVL studenten van de pabo, in het bijzonder studenten die de basisfase van de route kunst en media hebben gevolgd. Daarnaast is het programma een verrijking voor studenten van de tweedegraadsopleidingen zoals geschiedenis en maatschappijleer, studenten van de opleiding Social work, Codarts docent muziek en docent dans en WdkA docent beeldende kunst en vormgeving. Wij moedigen studenten van deze uiteenlopende opleidingen aan om deel te nemen aan dit programma, opdat er een interessante wisselwerking kan ontstaan vanuit verschillende werk- en studie-ervaringen. Een diversiteit aan studenten van verschillende opleiding draagt bij aan een prikkelende dimensie van het programma. 

Studenten van opleidingen buiten de Hogeschool Rotterdam zijn tevens welkom om deze minor te volgen. Zij schrijven een motivatiebrief en maken een afspraak voor een gesprek met de minorcoördinator.

2.       Pabostudenten van de Pabo die de route kunst en media hebben gevolgd, krijgen voorrang voor deze minor, mits zij zich tijdig hebben ingeschreven en voldoen aan de instroomeisen.

Verder zijn studenten IVL van de Pabo en tweedegraadsopleidingen geschiedenis en maatschappijleer, studenten van Social work, Codarts docent muziek en dans en WdkA toelaatbaar.

Studenten met een specifieke interesse in het volgen van de certificering Interne Cultuur coördinator kunnen ervoor kiezen om alleen de cursus Van passie naar beleid van deze minor te volgen. Deze studenten dienen wel vooraf een motivatiebrief te schrijven aan en een gesprek aan te vragen met de minorcoördinator om te bespreken in hoeverre zij vanuit hun opleiding en werkervaring aan de benodigde instapeisen voldoen.

3.       Om deze minor te starten dient de student te voldoen aan de instroomeis die voor zijn betreffende opleiding geldt.

Rooster

De lessen vinden plaats op donderdag en vrijdag.

Toetsing

Iedere cursus wordt aan het einde van een onderwijsperiode afgerond met een afzonderlijke toets. Er wordt rekening gehouden met een variatie in toetsvorm en studielast. We hanteren de volgende toetsvormen: portfolio, presentatie en opdracht.

Gedurende het hele minorprogramma houdt de student een persoonlijk logboek bij, waarin hij zijn ervaringen vastlegt. Dit logboek wordt gebruikt tijdens voortgangsgesprekken met de begeleidende docenten.  

Aanvullende informatie

Locatie:  Pieter de Hoochweg

Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst in bij de examencommissie van je opleiding. Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-5-2025 voor 09.00u aan voor de minor in stap 2. 
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

link naar de aanmeld pagina.

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
- Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Volg de online voorlichting

We organiseren een aantal interactieve online voorlichtingsbijeenkomsten via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting