Zorg voor kind en jeugd (VT)
Ben jij geïnteresseerd in de zorg voor kinderen en jongeren? Dan is deze minor iets voor jou!
Let op: deze minor heeft een selectieprocedure en een eerdere sluitingsdatum. Lees de toelatingseisen goed door als je wil inschrijven voor deze minor.
We moeten af van de focus op ziekte en gezondheid, zegt de Raad voor de Volksgezondheid. Het gaat om gedrag en gezondheid, zeker voor jongeren. Wil je meer kennis en competenties om die doelgroep een gezonde ontwikkeling te geven? Gaat de zorg voor kinderen en jongeren jou aan het hart? De minor Zorg voor kind en jeugd helpt je verder: breed georiënteerd, veelzijdig en vooral inspirerend.
De verschuiving van ‘ziekte’ naar ‘gedrag’ staat niet op zichzelf. De overheid laat de verantwoordelijkheid voor de zorg steeds meer over aan de gemeenten. Dit heeft consequenties voor de zorg aan kinderen en jongeren én voor de zorgprofessionals die met hen werken.
In deze minor ga je aan de slag met vraagstukken uit de praktijk, op het terrein van de zorg voor kinderen en jongeren. De onderwerpen zijn zowel ontwikkeling en ziekte gericht als ook ziekte-overstijgend. Je komt in aanraking met afwisselende, interessante thema’s waar je als hulpverlener kennis van moet hebben om kinderen en jongeren effectief te kunnen helpen.
Een deel van de inhoud van deze minor hoort bij de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige van de Erasmus MC Academie. Behaal je de toets van dit onderwijsdeel? Dan krijg je vrijstelling voor een gedeelte van de theoretische opleiding tot kinderverpleegkundige aan de Erasmus MC Academie.
Inhoud en programma
Onderwerpen die in deze minor onder andere aan de orde komen, zijn:
- organisatie van de zorg
- ondersteunen van zelfmanagement
- somatische en psychosociale zorg
- preventieve zorg
- transities in zorg.
- zingeving en ethische dilemma’s
- kindermishandeling
- diversiteit
- communicatie met kind en ouder
- kinderen in bijzondere omstandigheden
Een interprofessionele benadering is van belang en de projectopdrachten waaraan je kunt werken zijn heel divers. De opdrachten worden aangeleverd door opdrachtgevers uit de praktijk en door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam.
Leerdoelen
Aan het eind van de minor:
- Heb je kennis van de organisatie van de zorg rondom kinderen en jongeren en kun je benoemen wat de rol van je beroepsgroep binnen deze samenwerking is.
- Kun je binnen de zorg voor kinderen en jongeren samenwerken met andere beroepsgroepen (kent de eigen rol en die van andere disciplines, weet hoe en wanneer andere disciplines in te schakelen).
- Kun je benoemen wat het belang van preventie is binnen de gezondheidszorg rondom de kinderen en jongeren, welke preventieve interventies mogelijk zijn, hoe deze is georganiseerd en wat de rol van je eigen beroepsgroep is binnen de verschillende preventieve interventies.
- Heb je kennis van de belangrijkste gezondheidsbedreigingen en kun je die kennis vertalen naar interventies geschikt voor de eigen beroepsgroep.
- Heb je kennis van de belangrijkste actuele thema’s binnen de zorg voor de kinderen en jongeren en kun je die kennis vertalen naar de competenties van het eigen beroepsprofiel.
- Heb je kennis van inhoud en belang van zelfmanagement, empowerment, participatie en transitie en kun je kinderen en jongeren en zijn/ haar ouders/ verzorgers hierin coachen.
- Kun je een project in de praktijk van de zorg voor kinderen en jongeren uitvoeren.
Ingangseisen
Deze minor is alleen voor verpleegkundestudenten toegankelijk. Daarnaast ben je geïnteresseerd in de zorg voor kinderen/jongeren en kun je dit uitstekend motiveren. Je bent bereid over de grenzen van de ziekte en je beroep heen te kijken. Je hebt onderwijs van jaar 2 en 3 gevolgd. En je beschikt over basiskennis m.b.t. gezonde/ afwijkende groei en ontwikkeling van het kind en de jongere.
De afgelopen jaren was de belangstelling voor deze minor groot. Het aantal beschikbare plaatsen is echter beperkt tot 40. Als het aantal aanmeldingen hoger is dan het aantal beschikbare plaatsen volgt selectie op basis van motivatie om deel te nemen aan deze minor. De aanmelders ontvangen na de sluitingsdatum een motivatieformulier dat hiervoor moet worden ingevuld. Bij de selectie wordt geen onderscheid gemaakt tussen interne – en externe studenten en duale of voltijd studenten.
Let op: indien je mee wil doen aan de selectie, meld je dan uiterlijk 24 april 2025 vóór 09.00 uur aan voor de minor in stap 1 en in stap 2 van ons aanmeldproces. Kijk voor informatie over hoe je kan aanmelden bij Aanvullende informatie.
Toetsing
- Theorietoets
- Projectverslag(en) en presentaties
Aanvullende informatie
Locatie: Rochussenstraat en in het EMC
Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden.
Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 24-4-2025 voor 09.00 uur aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
online voorlichtingen: