Future-proof met AI!
AI neemt jouw werk niet over, maar degene die AI goed weet te gebruiken wel!
Onder invloed van Artificial Intelligence (AI) verandert onze wereld in een hoog tempo. Bijna wekelijks lijkt er alweer een nieuwe tool te komen die nog weer meer kan en nieuwe mogelijkheden biedt om ons werk anders te organiseren en uit te voeren. Het is bijna niet bij te houden. Deze minor biedt jou de kans om in een half jaar een flinke sprong te maken in digitale geletterdheid en AI-kennis en vaardigheden.
Iedereen die AI-proof wil worden
De minor is bedoeld voor alle hbo-studenten die hun AI- en digitale vaardigheden willen verbeteren. Of je nu student bent in de gezondheidszorg, techniek, creatieve sector, onderwijs, economie of een ander vakgebied: deze minor helpt jou beter voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan.
Ter voorbereiding op een AI-master (zoals HCAI en MDDD)
Ben je van plan na je bachelor nog een master in AI te gaan volgen, dan is deze minor de perfecte voorbereiding daarop. Veel van de AI-masters vereisen al technische kennis op het terrein van programmeren en/of wiskundige kennis op datagebied. In deze minor kun je ook eigen leervragen bepalen en je op deze onderdelen verder bekwamen. De minor heet immers Future-proof met AI! en dat kan ook eerst een master in AI zijn. Onze ICT-opleiding verzorgt ook de master Human Centered AI (HCAI) en zo kom je ook al je toekomstige vakdocenten en coaches tegen.
Inhoud
Gedurende deze minor ga je werken aan een eigen AI-vraagstuk. Gedurende de eerste tien weken ga je onderzoeken wat de impact is van AI op jouw toekomstige beroep. Hoe gaat AI het beroep veranderen, en welke AI-oplossingen zijn daarvoor nodig? Natuurlijk ontdek en gebruik je gedurende dit onderzoek diverse AI-tools, waardoor je digitale vaardigheden al sterk verbeteren. De volgende tien weken ga je een eigen AI-oplossing bedenken en maken, en onderzoeken wat er nodig is om deze oplossing succesvol in de praktijk te brengen. Wellicht maak je zelfs een eerste AI-oplossing die jouw vakgebied compleet verandert en transformeert.
Voorbeelden zijn er al genoeg, zoals:
- Adaptieve leerplatformen in het onderwijs.
- Contentcreatie in online marketing.
- Voorspellende rechtspraak in recht.
- Slimme oplossingen voor stroomgebruik bij huishoudens.
- Autonome voertuigen in transport.
- Fraudedetectie bij banken en verzekeraars.
- Diagnoses in de gezondheidszorg.
Zelf ontdekkend leren
Deze minor draait om zelf ontdekkend leren: je bepaalt zelf je onderzoeksvragen en verdiept je in de effecten van AI op jouw vakgebied en toekomstig beroep. Gedurende de minor krijg je ondersteuning van experts en leer je werken met uiteenlopende AI-tools die je praktische inzichten en vaardigheden bieden voor de toekomst. Daarnaast staan er inspirerende gastsprekers klaar die jou alles vertellen over de mogelijkheden, kansen én risico’s van AI in jouw sector.
Onderwerpen
Tijdens de minor worden de onderwerpen en lessen verzorgd door veel experts en gastsprekers uit het vakgebied. Deze experts verzorgen inspiratiesessies en behandelen cases uit verschillende bedrijven en sectoren. Hierdoor word je geïnspireerd en krijg je ideeën voor de impact in jouw sector en toekomstig beroep. Tijdens deze minor komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Ontstaan van het AI-vakgebied
- AI-fundamentals
- AI-praktijkvoorbeelden
- AI en de arbeidsmarkt
- AI en ethiek
- AI veiligheid, privacy en security
- AI en data
- AI-vaardigheden
- AI-tools
Cursussen
In de minor wordt niet gewerkt met vaste modules en cursussen. Voor iedere student is de context van de opdracht anders en afhankelijk van het toekomstig beroep of de vervolgopleiding die je gaat volgen. Daarom moet je je eigen leervragen stellen en zelf op zoek gaan naar de juiste bronnen en leercontent die je nodig hebt om datgene te leren wat nodig is. Vanuit de leerteams en de gastprekers word je geïnspireerd en worden aanwijzingen gegeven waar je de juiste leercontent kunt vinden. Je bent grotendeels zelf verantwoordelijk voor het dagelijks aan de gang gaan en dat geeft de vrijheid om datgene te gaan doen wat voor jou het meest passend is.
Leerdoelen
De minor kent vier leeruitkomsten:
LU 1: AI-impact op de beroepspraktijk analyseren en evalueren
Je kunt zelfstandig onderzoek doen naar de impact van AI in jouw toekomstig beroep en vaststellen welke nieuwe AI- en digitale vaardigheden daarvoor nodig zijn.
LU 2: Een praktijkgerichte AI-oplossing ontwerpen, realiseren en presenteren
Je kunt zelfstandig een AI-oplossing ontwerpen, realiseren en presenteren die een specifieke beroepspraktijk radicaal verandert.
LU 3: Ethiek en verantwoordelijk AI- gebruik beoordelen
Je kunt zelfstandig de ethische vraagstukken en uitdagingen van AI in je vakgebied identificeren en aanbevelingen formuleren voor verantwoord AI-gebruik, rekening houdend met privacy, bias en transparantie.
LU 4: AI-tools en technieken gebruiken
Je kunt zelfstandig verschillende AI-tools en platforms toepassen (zoals AI machine learning technieken, chatbots, agents, prompts, etc)) en deze gebruiken om specifieke taken binnen je vakgebied op te lossen.
LU 5: Zelfstandig en zelfsturend werken
Je kunt een eigen leerroute vaststellen en uitvoeren, waarbij je zelfstandig je leervragen stelt, relevante bronnen en tools selecteert, je eigen voortgang monitort en kritisch reflecteert op je leerproces en persoonlijke ontwikkeling in het AI-landschap.
Ingangseisen
Volg je voltijdonderwijs en heb je je propedeuse behaald, dan kun je deelnemen aan deze minor. Je werkt vanuit eigen vraagstellingen en binnen de context van je eigen beroepsopleiding en je toekomstig beroep. Daarom is er geen specifieke voorkennis vereist. Jij bepaalt wat je wilt leren op het gebied van AI en kiest zelf de bronnen en tools waaruit je wilt leren. Je hebt geen stage- of werkplek nodig om deze minor te kunnen volgen.
Literatuur
Zoals eerder omschreven ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden en bestuderen van de juiste bronnen om uit te leren en je oplossingen te bedenken. Er is daardoor geen vaste literatuur die bestudeerd moet worden. Wel zul je veel literatuur en andere bronnen aangereikt krijgen van gastsprekers en experts die je wekelijks ontmoet. Natuurlijk ga je ook AI-chatbots gebruiken om relevante bronnen te vinden, te bestuderen en samenhang te ontdekken.
Rooster
Je bent altijd twee dagen ingeroosterd op de HU om te werken en te leren. Eén dag in de week kom je samen in een leerteam van ongeveer acht studenten. Jullie werken aan je eigen opdracht, bespreken in het leerteam je voortgang en helpen elkaar. Tijdens deze meetings heb je ook gesprekken met je coach die je helpt je voortgang te bewaken en die aangeeft of je voldoende ontwikkeling doormaakt. De andere dag wordt besteed aan diverse gastprekers en masterclasses over de eerder genoemde onderwerpen. Na deze sessies werk je in leerteams samen aan verdieping van kennis op de voor jou relevante AI-terreinen. Hierbij sluit je zelf aan bij de onderwerpen die nodig zijn voor je eigen inhoudelijke verdieping en kun je vragen stellen aan experts. Er zijn geen online lessen.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Je toont zelfstandig aan dat je de vijf leeruitkomsten beheerst. Hiervoor werk in je in een klein leerteam van acht tot tien studenten samen. Jullie worden begeleid door een expert/coach. Tweewekelijks heb je ook een ontwikkelingsgesprek met je coach en krijg je feedback en aanwijzingen hoe je je verder kunt ontwikkelen. Gedurende de minor verzamel je bewijsmateriaal en vraag je daarop feedback aan medestudenten, coaches en experts uit het beroepenveld. Het bewijsmateriaal verzamel je in een eigen digitaal portfolio dat je zelf maakt. Dat kan een eenvoudige HTML-pagina zijn, maar ook een complexere webapplicatie, passend bij je beroepsrol. Hierdoor word je ook meteen digitaal vaardiger. In dit portfolio laat je zien hoe je groeit op het gebied van de vijf leeruitkomsten en dit is de basis voor het ontwikkelgesprek. Aan het einde van het semester beoordeel je jezelf op basis van de vijf leeruitkomsten en stelt de coach vast of je de leeruitkomsten voldoende hebt laten zien en of deze van voldoende niveau zijn.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld