Kies op maat

Inloggen Menu

De Creatieve Trainer

Helaas gaat deze minor niet door in studiejaar 25/26

Sta jij graag voor een groep en deins je er niet voor terug om uit je comfortzone te stappen? Tijdens de minor De Creatieve Trainer leer je de basis kneepjes van het trainersvak. Daarbij dompel je je onder in een verscheidenheid aan trainingen door ze zelf te ervaren, leer je jezelf als instrument beter kennen en nemen we je mee in het brede creatieve aanbod van werkvormen. Tot slot pas je deze kennis en kunde in de praktijk toe en maak je tijdens deze minor een start in het werken als trainer. Aan het eind van de minor kun je jezelf rekenen tot de Junior Trainers van het land.

Inhoud

De minor De Creatieve Trainer wordt aangeboden door het Instituut voor Social Work van de Hogeschool Utrecht. Deze minor is voor alle studenten die affiniteit hebben met mensen en werken met groepen mensen en behoefte hebben aan verbreding van hun eigen vakgebied, zowel binnen als buiten de HU. Het doel van deze minor: mensen in beweging krijgen, veranderingsprocessen in gang te zetten, groepen samen laten leren en te kunnen inspireren. Deze minor biedt ruimte om vanuit diverse achtergronden en opleidingen, te gaan verdiepen in het mensgericht werken aan veranderingen op een creatieve manier. Van HR tot communicatie, van pedagogiek tot fysiotherapie, de studenten die deze minor hebben gevolgd zijn nu veelal werkzaam als freelancetrainer of geven regelmatig trainingen binnen hun eigen organisatie. Niet alleen geeft deze minor een mooie aanvulling op het CV als ‘junior trainer’, maar zorgt het creatief leren werken met groepen ook voor een mooie opstap naar bijvoorbeeld, de ISW master Community Development.

Functieomschrijving van een Junior Trainer:

  • Je weet hoe je een training didactisch opbouwt.
  • Je bent je bewust van groepsdynamiek, signaleert en anticipeert zodat een goede leeromgeving gecreëerd wordt.
  • Je weet hoe je de boer op kan met een eigen product of hoe je aan kunt sluiten bij de vraag van de opdrachtgever.
  • Je kent een scala aan creatieve werkvormen en weet welke wanneer in te zetten.
  • Je weet waar je kwaliteiten en aandachtspunten liggen als beginnend trainer.

Extra kosten

Er wordt een training-tweedaagse op een externe locatie georganiseerd in het midden van de minor, inclusief overnachting. Hiervoor wordt een deel eigen bijdrage gevraagd à €80,00.

Cursussen

In twee onderwijsperiodes werken we aan twee ontwikkelingen:

In periode A staat het kennismaken met training als ambacht centraal. We bieden de studenten allerlei verschillende tools aan, oefenen vaardigheden, we bespreken toepasselijke theorieën, leren om een training didactisch op te bouwen, leren om groepsdynamiek te kunnen herkennen en hierop te anticiperen. Zo verbreden de studenten hun referentiekader van het trainersvak, worden bewust van de meertalige middelen en ontwikkelen affiniteit met werken met groepen mensen. In deze periode komen verschillende trainersexperts langs om de studenten mee te nemen in hun trainingen en werkvormen, ter inspiratie voor het ontwikkelen van hun eigen referentiekader. Periode A wordt afgesloten met een training tweedaagse op een externe locatie in Nederland, inclusief overnachting. Er wordt hiervoor een deel eigen bijdrage van studenten gevraagd.

In periode B staat de authenticiteit van de student als trainer zelf centraal. Uit het opgebouwde referentiekader van periode A, gaan studenten zelf ontdekken hoe hun eigen toolkit eruitziet. Daarnaast leren ze hoe zij zelf de praktijk in kunnen met een eigen product, hoe aan te sluiten bij de vraag van hun opdrachtgever uit de praktijk en hoe zij voor deze opdrachtgever een training op maat kunnen ontwerpen, ontwikkelen en uitvoeren. Ze weten hoe ze vanuit een breed scala aan creatieve werkvormen, de juiste moeten inzetten op welk moment. Tot slot leren ze zichzelf beter kennen wie zij zijn als mens, als professional en als trainer. Ze zijn hierin hun eigen instrument en weten waar hun eigen kwaliteiten en aandachtspunten liggen als beginnend trainer.

Leerdoelen

Er wordt in deze minor geleerd in het trainersvak, waarin de student de technische en didactische vaardigheden onder de knie krijgt rondom het ontwerpen, ontwikkelen en uitvoeren van trainingen voor groepen. Er wordt daarnaast ook geleerd om te reflecteren op de training, maar ook op de trainer zelf als mens, als professional, en de mens zelf als eigen instrument. Je leert hierin wat jouw vaardigheden zijn, hoe je deze kunt ontwikkelen, welke tools of vormen bij jou passen en waarin je uitgedaagd wil worden. Wat deze trainersminor ‘creatief’ maakt, zit naast de creatieve werkvormen (beeldende vorming, theater, spoken word, muziek, fotografie, etc.) ook in een cultureel-creatieve grondhouding. Studenten hoeven geen culturele en creatieve ervaring of talenten te hebben. Creativiteit zit wat ons betreft ook in het creatieve denken, de doelgroep ‘verstaan’ en kunnen inspelen op het onverwachte. Wij gaan met de studenten oefenen hoe zij het beste kunnen aansluiten op de taal van de groep en de meertalige manieren van het werken met groepen.

Ingangseisen

  • Je hebt tenminste een propedeusediploma op hbo-niveau.
  • Je hebt geen stageplek nodig, een praktijkplek wordt tijdens de minor samen georganiseerd.

Deze minor is Nederlandstalig.

Voor zowel voltijd als deeltijd is de minor De Creatieve Trainer te volgen. Studenten worden verwacht om op beide lesdagen aanwezig te zijn. Dat is van belang omdat je in deze minor leert ín en mét de groep. Je bent continue met elkaar aan het leren, uitproberen, evalueren, bijstellen en oefenen.

Voor vragen over de minor, neem contact op met julie.janssen@hu.nl of adrie.mesch@hu.nl

Literatuur

  • Van der Ploeg, T. (2016). Trainingen 2.0.  Uitgeverij Thema, ISBN 978 94 6272 0732.
  • Galan, K. de & Kügel, G. (2013). Goed voor de groep - 5 spiegels voor je blinde vlekken. Uitgeverij Thema, ISBN 978 90 5871 636 1.
  • Byttebier, I. (2002, 6e druk). Creativiteit Hoe? Zo! Uitgeverij Lannoo, ISBN 90 209 5017 7.

Rooster

Lessen vinden fysiek plaats op twee dagen in de week, tussen 09:00 en 17:00u, inclusief ruimte voor onbegeleid leren. Er wordt hierbij zo veel mogelijk gebruik gemaakt van creatieve lesruimtes. De lessen vinden plaats in de gebouwen van de HU op de Padualaan of de Heidelberglaan in Utrecht.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Toetsing

Middels verschillende toets vormen, zoals presentaties en portfolio's laten de studenten hun ontwikkelingen zien. Doordat wij de studenten binnen de lessen al op verschillende momenten zien, hen feedback en –forward kunnen geven, kunnen deze ‘datapunten’ bijdragen aan het ontwikkelproces, ter aanvulling op de beoordeling van twee toetsen, aan het einde van beide periodes. Dit sluit aan bij de ontwikkeling naar programmatisch toetsen. Eén toets waar de ambacht centraal staat, en een waar de authenticiteit bevraagd wordt. Geen andere minor in het huidige aanbod vangt de ontwikkelingen in authenticiteit en ambacht zoals deze minor doet. Bij het behalen van deze toets onderdelen ontvangt de student voor deze minor 30 EC.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* de minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode;
* de student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie);
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.