Ervaringskracht, ontwikkel jouw ervaring naar deskundigheid
Ben jij ook van mening dat jouw ervaring met (familie)ontwrichting, (familie)beperking, discriminatie, uitsluiting of herstel niet alleen een kwetsbaarheid is? Dat wanneer je ervan leert deze ervaring ook of juist een krachtige meerwaarde kan zijn voor jou als professional? Met deze meerwaarde kun jij het verschil maken in jouw beroepspraktijk, waarin het contact met mensen centraal staat, en kun je beter aansluiten bij de mensen waar je mee werkt. Het is een kracht waarmee je bruggen kunt slaan tussen verschillende werelden. Een sensitiviteit waardoor je nog meer oog hebt voor de talenten die in andere mensen schuilen.
Wil jij ook van jouw ervaringen een professionele kracht maken? Meld je dan aan voor deze minor, die wordt aangeboden door het Instituut voor Social Work. Alle studenten die zich herkennen in bovenstaande beschrijving en een mensgerichte opleiding volgen, zijn welkom om deze minor te volgen.
Inhoud
Binnen het sociale- en gezondheidszorg domein is een grote behoefte aan professionals die hun ervaringskennis op professionele wijze kunnen benutten. Er is behoefte aan professionals die in staat zijn om een brug te slaan tussen verschillende leefwereldperspectieven en de systeemwerelden. (Weerman, et al 2021, Vereniging Hogescholen, 2023, Verslag brainstormsessies minor, 2024).
Deze minor is ontwikkeld aan de hand van het beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid en levert een bijdrage aan de ontwikkeling náár ervaringsdeskundigheid. Deze minor werkt met leeruitkomsten die ook centraal staan bij de certificering van ervaringsdeskundigheid. Maar je bent niet vanzelfsprekend ervaringsdeskundige na het volgen van deze minor. De minor kan, voor wie dat wil, een bijdrage leveren aan de ontwikkeling naar ervaringsdeskundigheid.
Cursussen
In blok A staat het ‘wat’ en het (naar) ‘binnen’ (kijken) centraal, met thema’s als de kennishiërarchie, ervaringskennis in historisch perspectief, nieuwe en bestaande cultuurwaarden, trots en schaamte, (zelf)stigma en uitsluiting en zingeving.
In blok B staat het (naar) ‘buiten’ (kijken) centraal, met thema’s als: professionele nabijheid en afstand, de rollen van ervaringsdeskundigen (en beleid) en maatschappelijke thema’s zoals inclusie, de-stigmatisering, diversiteit en emancipatie.
De cursussen dragen alle op integrale wijze bij aan de toetsen, en zijn niet per se aan EC te hangen. Er zijn:
Creatieve bijeenkomsten
Binnen deze trainingen bieden creatieve docenten je technieken en materialen aan om meertalig aan de slag te gaan met ervaringskennis, onder begeleiding van verschillende ervaren creatieve docenten.
Leerteam bijeenkomsten
Binnen de begeleide en onbegeleide leerteambijeenkomsten is er ruimte om peer-to-peer te leren en te experimenteren. Je leerteam is er om uit te wisselen, feedback op te halen en mee samen te werken.
Theoretische bijeenkomsten
Binnen de theoretische bijeenkomsten maak je kennis met de body of knowledge van het vakgebied ervaringsdeskundigheid aan de hand van de verschillende weekthema's. Dit helpt je om je ontwikkeling en de activiteiten die je ontplooit theoretisch te onderbouwen.
Leerdoelen
Binnen deze minor werken we met drie ontwikkellijnen en gelden de volgende drie algemene leeruitkomsten:
- Je kunt je ontwikkelend en lerend opstellen aan de hand van kritische reflectie op persoonlijke ervaringen en ervaringskennis. Je komt tot een betekenis van deze ervaring, die bijdraagt aan de vorming van je eigen identiteit als professional met ervaringskennis in het eigen domein en de eigen context.
- Je kunt het herstel- of ontwikkelproces van anderen bevorderen door de inzet van ervaringskennis. Je benut daarbij methoden, hulpmiddelen en technieken uit het vakgebied ervaringsdeskundigheid, zoals peersupportgroepen, programma’s voor methodische zelfhulp, etc. (passend binnen de context).
- Je draagt bij aan maatschappelijke vraagstukken binnen thema’s zoals emancipatie, de-stigmatisering, inclusie en diversiteit door de ontwikkeling en inzet van collectieve ervaringskennis.
Je hebt de ruimte om binnen de minor Ervaringskracht in samenspraak met je coach een persoonlijke leerroute uit te stippelen op niveau 5 en/of 6. Het onderscheid in deze niveaus is gebaseerd op de aard van de taken en de manier waarop je met de kennis omgaat, de complexiteit en samenhang van de drie ontwikkellijnen.
Ingangseisen
Om aan de minor Ervaringskracht deel te nemen gelden drie formele toelatingseisen, namelijk dat je:
- in het bezit bent van een propedeusediploma;
- een opleiding volgt voor een mensgericht beroep (zoals Verpleegkunde, Social Work, Pedagogiek, Vaktherapie, toegepaste Psychologie, PABO etc.);
- zelf een geschikte praktijkplek dient te zoeken van minimaal 4 uur per week. Binnen deze minor wordt namelijk gewerkt met praktijkopdrachten en doe je in de praktijk ervaring op.
Enige kennis en ervaring met reflectie, feedback geven/ontvangen en gesprekstechniek is wenselijk.
Is het jouw intentie je in de toekomst te ontwikkelen tot ervaringsdeskundige, dan kan het raadzaam zijn meer praktijkuren te maken en dient deze praktijk te voldoen aan de eisen die gesteld worden door de Vakvereniging Ervaringsdeskundigheid.
Ben je al werkzaam in een praktijkcontext, vraag dan aan je minorcoördinator of deze plek geschikt is voor jouw praktijkonderdeel. Heb je (nog) geen geschikte praktijkplek, dan denken we graag met je mee.
Deze minor is geschikt voor zowel voltijd- als deeltijdstudenten en studenten die flexibel onderwijs volgen.
Om de minor zo succesvol en passend mogelijk te laten zijn, vragen wij voorafgaand aan de minor een motivatiebrief en een kennismakingsgesprek. Zowel de brief als het gesprek hebben geen diskwalificerende werking.
Literatuur
Binnen deze minor wordt er gewerkt met één verplicht boek en een reader.
Verplicht:
- Ruijters, Van Luin, Wortelboer et al. Mijn Binnenste Buiten. Werken aan je professionele identiteit. Uitgeverij Boom, Amsterdam 2024. ISBN: 9789462762855
De minorreader bestaat uit verschillende artikelen en delen van o.a. de onderstaande boeken:
- Weerman, De Jong, Karbouniaris et al. Professioneel inzetten van ervaringsdeskundigheid. Uitgeverij Boom, Amsterdam 2019. ISBN: 9789024401451
- Boer, Karbouniaris & De Wit, Van levenservaring naar ervaringsdeskundigheid. Gompel & Svacina, 2018. ISBN: 9789463710398
Rooster
Het rooster van de minor is nog niet bekend, wel dat de lesdag op een dinsdag is. Je hebt gedurende de gehele minor per week gemiddeld één dag les, minimaal een halve dag praktijk en één dag zelfstudie. Er zijn geen online lessen.
Voor de lesdagen geldt een aanwezigheidsplicht, dat wil zeggen: als je deelneemt aan de minor, ben je ook aanwezig.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Gedurende de minor werk je aan een portfolio waarin je toont welke competenties je ontwikkeld hebt en hoe je dat hebt gedaan. Je kunt 30 studiepunten behalen door het positief afronden van deze drie toetsen:
- narratief, 10 EC;
- portfolio, 15 EC;
- presentatie, 5 EC.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* de minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode;
* de student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie);
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.