Diversiteit in de Grote Stad
Welkom bij de minor Diversiteit in de grote stad!
De missie van de minor is om de sociale cohesie van groepen in grootstedelijke gebieden te versterken, manieren te vinden om dialoog te creëren, te pleiten voor gelijkwaardigheid, emancipatie en creatief te zijn in het vinden van manieren waarop burgers zichzelf kunnen empoweren. Kennis over mechanismen die een rol spelen in de interacties tussen (groepen) mensen, binnen de complexiteit van de grote stad, zal ons helpen deze complexiteit te analyseren en te begrijpen. Daarbij is (persoonlijke) reflectie uitermate belangrijk om deze mechanismen te benaderen en vaardigheden te ontwikkelen om met deze kwesties aan de gang te gaan. Moed en betrokkenheid zijn nodig om het verschil te kunnen maken en impact te creëren.
Onze visie op diversiteit willen we illustreren aan de hand van de vorm van een boom: 'The Diversity Tree'. Een boom heeft diepe wortels, een stam en meerdere takken. Dit beeld zou ook van toepassing kunnen zijn op onze samenleving. In het programma zullen we aandacht besteden aan onderwerpen zoals (de)kolonisatie om ‘de wortels’ van onze samenleving te begrijpen: welke invloed heeft kolonisatie op ons als samenleving en als individu vandaag de dag? In hoeverre bepaalt dit onze dagelijkse bezigheden, normen en waarden? Door het behandelen van theoretische concepten zoals intersectionaliteit en superdiversiteit (onze stam) kunnen we niet alleen breed kijken naar de verschillende dimensies van diversiteit, maar kunnen we ook begrijpen hoe deze dimensies elkaar beïnvloeden. Deze kaders zullen nodig zijn om specifieke thema's rond diversiteit in de 'takken' te begrijpen: socialisatie, etniciteit en ras, gender en seksualiteit, klasse en armoede, talent en beperking, neurodiversiteit en leeftijd. Net als in een echte boom zijn de takken van een boom niet los te zien van elkaar en raken ze elkaar.
Deze minor biedt alle studenten een stevige basis om te groeien als persoon en als toekomstige professional op het gebied van diversiteit.
Leerdoelen
Binnen het programma werk je aan de volgende leerdoelen:
1: Je bent in staat om maatschappelijke kwesties en vraagstukken te signaleren die raken aan diversiteit en grootstedelijkheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid die individuen en groepen in de samenleving treffen. Je kan deze maatschappelijke uitdagingen agenderen en bediscussiëren door informatiedeling, via discussie of debat of elk ander gekozen communicatiemiddel. Dit met als doel om gelijkwaarheid, emancipatie en empowerment in de samenleving te bevorderen.
2: Je bent in staat om tot een goed onderbouwde analyse te komen van gesignaleerde kwesties en vraagstukken uit de grootstedelijke samenleving die in verbinding staan met diversiteit. Je kan daarbij je analyse onderbouwen door gebruik te maken van de verschillende concepten en theoretische principes die centraal staan in de minor.
3: Je kan theorie vanuit de verplichte (en aanbevolen) literatuur zoals behandeld in de lessen, toepassen aan je portfolioopdrachten en/of bij het doen van onderzoek.
4: Je toont sensitiviteit met betrekking tot diversiteit en intersectionaliteit in interactie met anderen.
5: Je bent in staat om tot een diepgaande reflectie te komen met betrekking to je eigen socialisatie en je handelen vanuit een persoonlijk, theoretisch en normatief kader. Je hebt daarbij inzicht in zowel je eigen normen en waarden als dat van anderen. Je weet daarbij wat voor invloed dit heeft voor zowel je persoonlijk als proffesioneel handelen.
6: Je bent in staat om je eigen visie op diversiteit te ontwikkelen, formuleren en te onderbouwen op basis van kennis en reflectie. Hierbij kan je je visie koppelen an een professionele context waarbij je oog hebt voor zowel historische als actuele maatschappelijke ontwikkelingen.
7: Daarnaast formuleer je een leerdoel, gericht op persoonlijke en/of professionele groei met betrekking to de inhoud van de minor.
Ingangseisen
Je moet in het bezit zijn van HBO Propedeuse. Ook moet je aanwezig kunnen zijn op dinsdag, woensdag en donderdag.
Literatuur
Onder voorbehoud, (delen uit):
Verschillende artikelen die op internet of via de HvA-bibliotheek (digitaal) verkrijgbaar zijn.
Voor het onderzoek gebruik je je onderzoeksboek dat je in je eigen opleiding hebt aangeschaft, of Baarda, B. et al. (2013). Basisboek kwalitatief onderzoek. Groningen: Noordhoff Uitgevers
Rooster
Rooster:
De lessen zijn over drie dagen per week verspreid. De overige dagen wordt verwacht dat je werkt aan de minoropdrachten en onderzoek.
Contacttijd:
Per week heb je ongeveer 2,5 a 3 dagen les. Daarnaast werk je zelfstandig of met je groep aan verwerkingsopdrachten.
Toetsing
De minor bestaat uit 2 programmalijnen: de portfoliolijn en de onderzoekslijn. Bij het succesvol afronden van iedere lijn krijg je 15 studiepunten, dat wil zeggen dat de minor in totaal 30 studiepunten waard is.
De portfoliolijn bestaat uit 6 ‘loops’ (de takken van onze boom): elke loop focust op één specifiek thema, zoals ‘gender & sexuality’ of ‘etnicity and race’, etc. Elke loop wordt afgesloten met een loopopdracht. In de loopopdracht komen de verschillende theorieen zoals behandeld in de lessen, de verkregen informatie vanuit de werkveldbezoeken, je voorbereidingen op de lessen, etc, te samen. Als student gebruik je deze opdrachten om aan te tonen dat je aan de leerdoelen hebt gewerkt van de minor. Alle opdrachten zijn terug te vinden in onze digitale leeromgeving (Brightspace).
De onderzoekslijn loopt parallel met de portfoliolijn. Deze onderzoekslijn is verdeeld in 2 loops. Binnen de onderzoekslijn werken studenten in groepjes van ongeveer 5 studenten, waarbij onderzoek wordt gedaan naar een onderwerp dat betrekking heeft op de inhoud van de minor. Jullie werken in groepjes stapsgewijs toe naar de afronding van het onderzoek wat resulteert in een onderzoeksverslag met een presentatie.
Disclaimer:
De definitieve samenstelling en toetsvorm(en) van de minor zijn terug te vinden in hoofdstuk 9 van de OER. De gegevens in de OER zijn altijd leidend.
Herkansing:
Voor de portfoliolijn (15 ect) bestaat er geen herkansingsmogelijkheid (i.v.m. programmatisch toetsen)’
Voor de onderzoekslijn (15 ect) is er een herkansingsmogelijkheid.
Aanvullende informatie
Vragen over de minor?
Contacteer Murat Gündüz via m.gunduz@hva.nl
of Sibel Senyürek via s.senyurek@hva.nl
Vragen over de Kies op Maat-procedure?
Contacteer Liesbeth Steenbeek via minoren-fmr@hva.nl
Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.