Aarde, mens milieu 2 - introductie in de milieu-natuurwetenschappen
Wil jij meer weten over de invloed van de mens op onze planeet? De cursus Aarde, mens en milieu 2 gaat over de invloed van de mens op het systeem aarde (water, bodem en atmosfeer) en over activiteiten gericht op duurzame ontwikkeling en het oplossen van milieuproblemen (milieubeleid, milieutechnologie, duurzame productie van energie en voedsel). Je leert een verband te leggen tussen de oorzaken van de ecologische en de maatschappelijke problemen, hun impact op mens en milieu en de antwoorden die de maatschappij erop formuleert. Hiervoor leer je op basisniveau het veelgebruikte milieuwetenschappelijke analysekader DPSIR (Driving forces – Pressures – States – Impacts – Responses) te gebruiken. Het DPSIR-analysekader is ontwikkeld door onder meer het Europees Milieuagentschap.
Leerdoelen
Na bestudering van de cursus kun je:
– uitleggen wat milieuproblemen zijn en aangeven wat de relatie is tussen milieuproblemen en duurzame ontwikkeling
– aangeven wat de algemene wetenschappelijke methode is voor het systematisch analyseren van milieuproblemen, wat de mogelijkheden maar ook de beperkingen hiervan zijn, en deze aanpak toepassen op een milieuprobleem
– een globaal overzicht geven van de geschiedenis van milieuproblemen en de beleids- en maatschappelijke reacties daarop, met een nadruk op de afgelopen decennia – aangeven wat belangrijke uitdagingen en mogelijke oplossingsrichtingen voor duurzame ontwikkeling in de toekomst zijn
– het DPSIR-model voor analyse van milieuproblemen toepassen op een milieuprobleem in de praktijk en aangeven wat de mogelijkheden en beperkingen van dit model zijn.
Ingangseisen
Je staat een 7 gemiddeld voor de vakken in jouw opleiding en je hebt 60 of meer studiepunten gehaald op het moment van het inleveren van de leerovereenkomst. Een cijferlijst moet bij de leerovereenkomst toegevoegd worden.
De leerovereenkomst wordt op de ingangseisen gecontroleerd. Daarna krijg je bericht dat je kunt inschrijven.
Natuurwetenschappelijke basiskennis is voldoende om de leerstof te begrijpen.
Deze cursus volgt op de cursus Aarde, mens en milieu 1 - introductie in de milieu-natuurwetenschappen. Indien je deze cursus (deel 2) volgt voor of zonder deel 1 zal de bestudering je mogelijk iets meer tijd vergen – afhankelijk van je voorkennis op het gebied van scheikunde en aardse processen.
Literatuur
Elke cursus heeft online en/of fysieke literatuur die na inschrijving voor de cursus beschikbaar wordt gesteld. Het fysieke materiaal wordt op jouw thuisadres geleverd. Literatuur hoeft dus niet afzonderlijk aangeschaft te worden.
Rooster
Deze cursus start tweemaal per jaar in kwartiel 2 (november) en 4 (april/mei). Begeleidingsduur is 10 weken met 4 online werkcolleges waaraan je kunt via de digitale leeromgeving.
Tijdens de bijeenkomsten of in de digitale leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docenten. De online bijeenkomsten zijn in de avonduren en worden opgenomen; je kunt ze na afloop opnieuw bekijken.
Deze cursus heeft ook een fysieke bijeenkomst tijdens de themadag van de vakgroep milieuwetenschappen. Meer informatie vind je op ou.nl/themadagen-nw.
Toetsing
Digitaal tentamen met meerkeuzevragen en open vragen (4 data per jaar) en een opdracht (volgens afspraak)
Tentamens kunnen zowel thuis als op een studiecentrum afgelegd worden.
Aanvullende informatie
De cursussen van de Open Universiteit volg je thuis wanneer jij tijd hebt (activerend online onderwijs met digitale begeleiding).
Deze cursus is ook onderdeel van de minor Aarde en Duurzaamheid.
Meer informatie: www.ou.nl/studieaanbod/NB0222