Kies op maat

Inloggen Menu

Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling

In de cursus Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling vergroot je je kennis over het begrip duurzame ontwikkeling en over de rol van milieuwetenschappelijke kennis in het maatschappelijk debat over duurzaamheidsvraagstukken. Nadrukkelijk wordt aandacht besteed aan het analyseren van milieuproblemen in een context van duurzame ontwikkeling en het schrijven van academische teksten over zulke vraagstukken. Daartoe wordt bronmateriaal vanuit verschillende ‘dossiers’ aangeboden zoals de Nederlandse stikstofproblematiek, klimaatadaptatie, plastic verontreiniging en duurzame energie.

 

De cursus bestaat uit vier delen (taken) en een afsluitende schrijfopdracht. Het eerste deel gaat in op de betekenis van duurzame ontwikkeling als een concept en als strategie voor maatschappelijke verandering. Ook maak je kennis met internationale beleidsprocessen, zoals de formulering van de zogenaamde ‘Sustainable Development Goals’ in de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties. In het tweede deel wordt ingegaan op de rol die (milieu)wetenschappelijke kennis kan spelen in beleidsprocessen en in het publieke debat en de dilemma’s die daarbij kunnen optreden. Het derde en vierde deel van de cursus zijn gericht op het verwerven van wetenschappelijke vaardigheden zoals het kunnen analyseren van een milieuprobleem, maar ook van de verschillende visies daarop in het maatschappelijk debat.

 

In de afsluitende schrijfopdracht worden de verkregen kennis en vaardigheden uit de eerste vier onderdelen toegepast. Je analyseert op basis van een van de bovengenoemde dossiers en aanvullende wetenschappelijke literatuur zelf een milieuprobleem en de verschillende aspecten daarvan, waaronder ook verschillende visies op oorzaken en mogelijke oplossingen van het probleem in het publieke debat. Vervolgens vertaal je de verkregen inzichten naar een onderbouwde (academische) tekst.

Leerdoelen

Na bestudering van de cursus:

- heb je kennis van en inzicht in het begrip duurzame ontwikkeling;

- heb je inzicht in de rol van de milieuwetenschappen om duurzame ontwikkeling te helpen bewerkstelligen;

- ben je in staat om argumenten en verschillende uitgangspunten te herkennen in debatten over milieu- en duurzaamheidsvraagstukken;

- ben je in staat kennis en inzichten uit de cursusstof toe te passen op een concreet milieuprobleem en hier verslag van te doen in een academische tekst.

Ingangseisen

Je staat een 7 gemiddeld voor de vakken in jouw opleiding en je hebt 60 of meer studiepunten gehaald op het moment van het inleveren van de leerovereenkomst. Een cijferlijst moet bij de leerovereenkomst toegevoegd worden.

De leerovereenkomst wordt op de ingangseisen gecontroleerd. Daarna krijg je bericht dat je kunt inschrijven.

Enige inhoudelijke kennis van milieuproblemen wordt aanbevolen.

Literatuur

Elke cursus heeft online en/of fysieke literatuur die na inschrijving voor de cursus beschikbaar wordt gesteld. Het fysieke materiaal wordt op jouw thuisadres geleverd. Literatuur hoeft dus niet afzonderlijk aangeschaft te worden.

Rooster

Deze cursus start tweemaal per jaar in kwartiel 1 (september) en 3 (februari). Begeleidingsduur is 22 weken met online bijeenkomsten waaraan je kunt deelnemen via de digitale leeromgeving.

Tijdens de bijeenkomsten of in de digitale leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docenten. De online bijeenkomsten zijn in de avonduren en worden opgenomen; je kunt ze na afloop opnieuw bekijken.

Deze cursus heeft ook een fysieke bijeenkomst tijdens de themadag van de vakgroep milieuwetenschappen. Meer informatie vind je op ou.nl/themadagen-nw.

Toetsing

Opdracht.

Aanvullende informatie

De cursussen van de Open Universiteit volg je thuis wanneer jij tijd hebt (activerend online onderwijs met digitale begeleiding).

Deze cursus is ook onderdeel van de minor Aarde en Duurzaamheid en de minor Burgerbetrokkenheid en duurzame leefomgeving.

Meer informatie: www.ou.nl/studieaanbod/NB1212