Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Aarde en duurzaamheid

Wil jij weten hoe het precies zit met klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en andere gevolgen van milieuvervuiling? En goed beslagen ten ijs komen in het debat over milieu- en duurzaamheidsvraagstukken? Dan is deze minor iets voor jou.

Deze minor richt zich in drie cursussen op de basis van de milieuwetenschappen. Je leert welke biologische en chemische processen zich afspelen binnen de aarde en ons milieu. En hoe menselijke activiteiten deze processen in water, bodem en atmosfeer beïnvloeden. Op basis van wetenschap krijg je antwoord op vragen als: Wat gebeurt er in onze atmosfeer door uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen? Hoe kan het dat de biodiversiteit zo snel achteruitgaat? Waarom heeft Nederland zo’n groot stikstofprobleem? Je krijgt een goed inzicht in oplossingen voor klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken. Tot slot leer je wetenschappelijke studies en rapporten over dit thema interpreteren en duiden.

Deze minor bestaat uit de volgende drie cursussen uit onze bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen:

Aarde, mens en milieu 1

Aarde, mens en milieu 2

Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling

 

Hieronder wordt kort de inhoud van elk van de cursussen toegelicht.

Aarde, mens en milieu 1

De introductiecursus Aarde, mens en milieu 1 geeft een brede introductie op de biologische en chemische processen die het functioneren van het systeem aarde bepalen.

Aarde, mens en milieu 2

In de cursus Aarde, mens en milieu 2 staat vervolgens de invloed van de mens op het systeem aarde centraal. Speciale aandacht gaat uit naar de activiteiten gericht op duurzame ontwikkeling en het oplossen van milieuproblemen.

Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling

De cursus Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling gaat nog dieper in op het begrip ‘duurzame ontwikkeling’ en de rol van milieuwetenschappelijke kennis in het maatschappelijk debat over duurzaamheidsvraagstukken. Je analyseert milieuproblemen in een context van duurzame ontwikkeling en schrijft academische teksten over zulke vraagstukken.

Ingangseisen

Om ons focusprogramma Aarde en Duurzaamheid met goed resultaat te kunnen volgen, is voldoende voorkennis van scheikunde en natuurkunde op havo/vwo-niveau gewenst.

Je staat een 7 gemiddeld voor de vakken in jouw opleiding en je hebt 60 of meer studiepunten gehaald op het moment van het inleveren van de leerovereenkomst. Een cijferlijst moet bij de leerovereenkomst toegevoegd worden.

De leerovereenkomst wordt op de ingangseisen gecontroleerd. Daarna krijg je bericht dat je kunt inschrijven voor de cursussen.

 

Om onze minor Aarde en Duurzaamheid met goed resultaat te kunnen volgen, is voldoende voorkennis van scheikunde en natuurkunde op havo/vwo-niveau gewenst.

Literatuur

Elke cursus heeft online en/of fysieke literatuur die na inschrijving voor de cursus beschikbaar wordt gesteld. Het fysieke materiaal wordt op jouw thuisadres geleverd. Literatuur hoeft dus niet afzonderlijk aangeschaft te worden.

Rooster

Deze minor start tweemaal per jaar in kwartiel 1 (september) en 3 (februari) met een startdag in Burgers’ Zoo. Begeleidingsduur is 22 weken met online bijeenkomsten waaraan je kunt deelnemen via de digitale leeromgeving. Tijdens de bijeenkomsten of in de digitale leeromgeving kun je inhoudelijke vragen stellen aan de docenten. De online bijeenkomsten zijn in de avonduren en worden opgenomen; je kunt ze na afloop opnieuw bekijken.

Daarnaast is er elk kwartiel een themadagbijeenkomst in het studiecentrum in Utrecht waar je aan kunt deelnemen.

Toetsing

De cursussen van deze minor worden afgerond met een tentamen en/of een opdracht en hiervoor ontvang je een certificaat. Hieronder staat een overzicht van het soort tentamen dat je bij de verschillende cursussen kunt verwachten:

- Aarde, mens en milieu 1: digitaal tentamen met meerkeuzevragen (4 data per jaar).

- Aarde, mens en milieu 2: digitaal tentamen met open en meerkeuzevragen (4 data per jaar) en opdracht.

- Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling: opdracht.

Tentamens kunnen zowel thuis als op een studiecentrum afgelegd worden.

Aanvullende informatie

Als je alle certificaten van de cursussen van deze focusopleiding hebt behaald, kun je een focusdiploma aanvragen. Dit diploma betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op bachelorniveau ligt. Mocht je later alsnog de hele bacheloropleiding willen volgen, mag je de certificaten die je in dit focusprogramma hebt behaald ook inbrengen in het bachelorprogramma. Waardering De focusopleiding Aarde en duurzaamheid is onderdeel van onze bachelor milieu-natuurwetenschappen. Deze bacheloropleiding kreeg onlangs van de Keuzegids 2023 het predicaat 'Topopleiding'. De opleiding behoort hiermee, volgens de definitie in de Keuzegids, tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs.

Als je alle cursussen van deze minor hebt behaald, kun je een Verklaring Focusprogramma aanvragen. Dit betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op WO bachelorniveau ligt.

De cursussen van de Open Universiteit volg je thuis wanneer jij tijd hebt (activerend online onderwijs met digitale begeleiding).

Meer informatie: www.ou.nl/studieaanbod/fonad