Entangled obsessions, ontwerp jouw wereld in gebreid materiaal
Deze minor richt zich op de brede inzet en mogelijkheden van de breitechniek en stimuleert studenten om met een open mind dit onderwerp te benaderen. Studenten doen hun eigen projectvoorstel waar zij gedurende 10 weken aan werken. Daarbij denken ze verder dan de grenzen van de techniek en materialen en passen de mogelijkheden ervan toe in kunst- en designprojecten.
De minor is multidisciplinair en gaat over het ontdekken en maken van een nieuwe wereld van gebreid materiaal, of om kennis te vergroten over de ontwikkeling van gebreide producten. Studenten experimenteren met garens en flexibele materialen als bouwmateriaal en ontdekken de mogelijkheden van de breimachine. Studeren bij de Kunstacademie Maastricht betekent maken, (makend) onderzoek doen, ideeën ontwikkelen, het creatieve proces documenteren en je visuele werk optimaliseren.
De resultaten kunnen zeer uiteenlopend zijn: bijvoorbeeld een onderzoeksprocesboek, een installatie, een performance, architectuur, product-, grafisch-, textiel- of modeontwerp. Neem een kijkje bij de volgende voorbeelden om een idee te krijgen van de mogelijkheden: https://tinyurl.com/minor-entangled-obsessions
De vakken die gegeven worden bestaan uit ontwerplessen, toegepaste Kunst- en Designgeschiedenis, materiaalkennis, en verschillende vaktechnieken op het gebied van breien en daaraan gerelateerd. Discussies helpen de student om te debatteren, een visie te creëren, en om hun positie te versterken binnen het werkveld van kunst en design, en moedigen creatief ondernemerschap aan.
Leerdoelen
In deze minor verdiep je je kennis met betrekking tot het gebruik van textiel, flexibele materialen en de breitechniek. Je leert om je eigen ontwerpopdracht te formuleren en een eigen artistieke ontwerpsituatie op te zetten en te onderhouden. Vragen zoals “Hoe verhoudt deze minor zich ten aanzien van jouw studiepad” en “Wat voor ontwerper wil je zijn” leren je om inzicht te krijgen in je werkprocessen.
De lessen omvatten het volgende:
- Onderzoek doen op het gebied van design, materiaal- en kleurexperiment; tekenen, kunsttheorie, materialenkennis;
- Vaardigheden zoals handbreien en machinaal breien, grondstoffenkennis;
- Het schrijven van je eigen projectvoorstel;
- Visualiseren en presenteren van je werk;
- Het documenteren van je werk in de vorm van een procesboek;
- Cultureel ondernemerschap: we bezoeken verschillende musea en in coachingsgesprekken moedigen we jouw verbinding met de ontwerppraktijk aan.
Ingangseisen
Specifieke kennis over breien is een plus, maar niet vereist.
Doelgroepen: alle opleidingen Arts/Design/Textiles
Rooster
Onderwijscontacttijden: Vaste contacttijden overdag (14 uur per week)
De minor bestaat uit één module van 10 weken. De studiebelasting is 15 ECTS en we verwachten dat de student voltijds beschikbaar is.
Praktisch onderwijs in kunst en ontwerp, hoorcolleges met bijbehorende onderwijsopdrachten, projecteducatie.
Toetsing
Presentatie, 15 EC's, alfanumerieke beoordeling:
The minor will be concluded with a site-specific presentation of the project and an oral presentation of the process and result. Research, Design, Development, Realisation and Presentation (12 ECTS), Theory (3 ECTS)
Students are entitled to 2 tests per year, both in the year of participation and in the following years.
Aanvullende informatie
Er zijn geen extra studiekosten verbonden aan deze minor, maar reserveer een budget voor materiaalkosten, literatuur, reiskosten, museumbezoek en werken in het Textiel Lab.
Locatie: Kunstacademie Maastricht, Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht.
Meewerkende instantie: Textielmuseum Tilburg