Kies op maat

Inloggen Menu

Blog Wessel Steinhaus

Als pas afgestudeerde heb ik onlangs mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Vanaf heden mag ik de letters ir. voor mijn naam zetten, een ware ingenieur ben ik geworden. Op mijn opleiding heb ik veel geleerd maar vooral ook dat ik met deze opleiding waarschijnlijk niks ga doen.

Halverwege mijn opleiding werd me dit steeds duidelijker, maar als een echte Drent maak ik af waar ik aan begonnen ben. Dat is me met de paplepel ingegoten. Zodoende heb ik destijds besloten om dan maar het mooiste van mijn opleiding te maken. Een opleiding vormgegeven naar eigen interesse.

Zo wist ik halverwege dat dit papiertje mij geen genoegen zou geven. Wat ik wel zou willen was echter ook nog een groot vraagteken. Wel wist ik dat het volgende semester in het teken stond van het volgen van een minor. Een half jaar de lessen volgen op een opleiding naar keuze. Met alle vragen in mijn achterhoofd begon ik aan mijn zoektocht. Ik opende de site van Kies op Maat en scrolde door de mogelijkheden totdat ik iedere minor wel langs heb zien komen.

Toen viel mijn oog opeens op een typische minor, de minor Vrije kunsten en Wetenschappen. Een vrijzinnige minor die meer diepgang in het leven geeft. Een minor waar je op zoek gaat naar de kern van het leven en waar je vanuit een filosofisch perspectief naar je eigen beweegredenen gaat kijken. Toen ik voor de kennismaking langs ging bij de riante villa van de school, was ik direct verkocht.

Nu moest dit alleen nog rijmen met mijn technische opleiding en was het zaak om de examencommissie aan mijn zijde te krijgen. Na enige mail contact kreeg ik het beslissend woord en mocht ik deelnemen aan de minor.

Een paar maanden later begon het avontuur. Vanuit een wereld waar meten is weten de boventoon voert bevond ik mij ineens in een wereld waar geen grenzen meer waren. Op artistiek niveau mochten we ons uitdrukken zoals we wouden, we schreven teksten totdat onze vingers pijn deden en we gingen in gesprek met de westerse filosofie.

Als nuchtere noorderling ging er ineens een hele wereld voor mij open. Waar ik op mijn eigen opleiding vooral de kat uit de boom keek, wilde ik hier alles weten. Uit interesse, omdat ik werd gegrepen door de vakken en de mensen om mij heen. Eindelijk deed ik sinds jaren weer mijn huiswerk omdat ik het vak wou begrijpen. Ik wilde ineens hoge cijfers halen, niet om over te gaan maar als blijk dat ik de stof had begrepen.

Als ik nu terugkijk op mijn afgeronde studie, dan kan ik maar één ding concluderen. De keuze om deze minor te volgen was de beste keuze in mijn leven. Zonder deze minor en zonder kies op maat, had ik nog een lange lijdensweg voor de boeg gehad. En deze weg was nu absoluut ook niet zonder hobbels of omwegen, maar het was wel mijn weg.

Kies je eigen weg mensen, kijk eens op Kies op Maat.

Terug naar het overzicht