Kies op maat

Inloggen Menu

International Social Work (ISW)

De minor bestaat uit twee delen. Een kennis- en vaardighedenpakket (20 EC) waarin aandacht wordt besteed aan sociaal beleid in internationaal perspectief, filosofisch-ethische verdieping m.b.t. de internationale fundamenten van sociaal werk, het ontwikkelen van transculturele inzichten, vaardigheden op het gebied van interculturele en digitale communicatie.

Het andere deel betreft een keuzedeel (10EC). Je kiest óf voor het Joint eProject waarin je samen met buitenlandse studenten (Ierland en Zwitserland) via digitale communicatiemiddelen (of een daadwerkelijk bezoek) werkt aan een onderzoeksproject. Of je kiest voor het Going Abroad Project waarbij je gedurende het tweede deel van het minorprogramma minimaal acht weken in het buitenland woont en werkt. De organisatie van Going Abroad ligt grotendeels bij de student zelf en is in beginsel geregeld voor aanvang van de minor.

Leerdoelen

De internationale benadering van de minor verruimt je denken over sociale problemen, sociaal werk en sociaal beleid. Door de confrontatie met doen en denken in een ander land leer je de gang van zaken in eigen land te relativeren en word je je bewust van de maatschappelijke, culturele en politieke context waarin je als sociaal werker en als burger functioneert. Een van de oud-studenten zei het heel mooi: “Het macro niveau krijgt handen en voeten en een heleboel van wat je in je opleiding hebt geleerd, valt op zijn plaats.”
Daarnaast doe je uitgebreide internationale samenwerkingservaring op, oefen je met  interculturele communicatie en word je je bewust van cultuurgebonden houdingsaspecten.

Aanvullende informatie

De lessen zijn in het Nederlands, de literatuur is deels Engels en deels Nederlands, de samenwerking met buitenlandse studenten is in het Engels.

Er is beperkt ruimte voor een drie maanden durende Erasmus-uitwisseling met de partnerhogescholen GMIT-Castlebar-Ierland en Fachhochschule Sankt Gallen Zwitserland. Op eigen initiatief kan er door studenten een kortdurend bezoek georganiseerd worden.

Semester 1 (Joint eProject & Going Abroad Project)

Semester 2 (alleen Going Abroad Project).

Bijkomende kosten zijn onder meer afhankelijk van de individueel gekozen opties.

Ingangseisen

Toegelaten tot het derde of vierde jaar van een sociaal werk of aanverwante bacheloropleiding. Andere opleidingen in overleg met de minorcoördinatoren.
Daarnaast aantoonbare affiniteit met sociale vraagstukken en een redelijke beheersing van de Engelse taal.

Toetsing

Take-home toetsen, opdrachten, (groeps)werkstuk, presentatie.

Literatuur

Onder voorbehoud.

  • Blok, W. (2009) Inleiding Social Work – Vanuit internationaal perspectief. Baarn: Thieme Meulenhoff (voorheen HB Uitgevers). ISBN 9789055745944.
  • Horst, John ter (ed.) (2009) Social Work in Europe. Baarn: HBuitgevers (ThiemeMeulenhoff), ISBN 9789055746187.
  • Banks, S., Nøhr, K. (ed.) (2011) Practising Social Work Ethics Around the World. Taylor & Francis Ltd. ISBN9780415560337
  • Nunez, C., Nunez, R., Popma, L. ( 2017) Interculturele communicatie - Van ontkenning tot wederzijdse integratie (4e druk) Assen: van Gorcum.

Nader op te geven Nederlands- en Engelstalige artikelen.

Rooster

Het onderwijs wordt op twee (bij voorkeur achtereenvolgende) dagen in de week geroosterd. Exacte roostering wordt t.z.t. bekend gemaakt.