Mens achter de Misdaad - Werken in Gedwongen Kader
"Samen werken aan een leven met een beter perspectief”
Wil jij als sociaal werker aan de slag met mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen of te maken krijgen met vormen van verplichte zorg opgelegd vanuit de GGZ? Schrijf je dan in voor deze minor!
In de minor doe je de kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om te werken in een justitieel of civiel gedwongen kader. Je leert hoe je een werkrelatie met je cliënt opbouwt waarin hij of zij tot zijn recht komt. Maar ook om stevig in je schoenen te staan en je grenzen aan te geven. Je doet dit vanuit de overtuiging dat mensen kunnen veranderen.
Ontwikkel de beroepshouding die past bij het werk;
- Word je bewust van jouw eigen houding en gedrag en je impact op anderen;
- De minor Mens achter de Misdaad bereid je voor om als forensisch sociaal professional te werken met volwassenen, jongeren en kinderen die in aanraking zijn gekomen met justitie en daarom gedwongen hulpverlening moeten accepteren.
- Voorbeelden van instellingen zijn: Penitentiaire Inrichting, TBS-kliniek, Verslavingszorg, Forensische afdelingen binnen de psychiatrie, (jeugd-)Reclassering, Jeugdbescherming, Justitiële Jeugdinrichting.
Deze minor bereidt je voor op het werken met (jong) volwassenen die met justitie in aanraking zijn gekomen als gevolg van een straf of justitiële maatregel of te maken hebben gekregen met een opgelegde maatregel waaraan de GGZ uitvoering geeft.
Werken met mensen die gedwongen worden om mee te werken aan hulpverlening vraagt om een andere aanpak dan het werken met mensen die vrijwillig meewerken. Met dit thema gaan we in deze minor aan de slag. Tijdens de minor krijg je kennis en trainingen aangeboden om een adequate beroepshouding te ontwikkelen. Daarnaast leer je om in contact met de cliënt te positioneren en te engageren. Dit betekent dat je in een gedwongen kader tegelijkertijd een werkrelatie tot stand kan brengen waarbinnen de cliënt tot zijn recht komt, en grenzen kunt aangeven van wat (maatschappelijk) wenselijk/aanvaardbaar is. Werken in gedwongen kader betekent ook; professioneel handelen vanuit de overtuiging dat mensen kunnen veranderen.
Wil je GGZ agoog worden, dan is deze minor een verplicht onderdeel.
Leerdoelen
De lessen zijn op dinsdagmorgen en woensdag de hele dag. Binnen de minor wordt zoveel mogelijk de theorie gekoppeld aan de praktijk door o.a. gastlessen (reclassering, veiligheidshuis, dader-slachtofferbemiddeling, jeugdbescherming) en werkbezoeken (gevangenis en TBS-kliniek).
Onderdelen:
- Basismethodiek justitieel
- Basismethodiek civiel
- Forensische psychopathologie (bijvoorbeeld verslaving, zeden, persoonlijkheidsstoornissen)
- Strafrecht en wet Verplichte GGZ/Wet Drang en Dwang
- Training Motiverende Gespreksvoering
- Gespreksvoering gericht op positioneren en engageren (training met acteurs)
- Werken met Licht Verstandelijke Beperking in het gedwongen kader
- Werken met verward en onbegrepen gedrag
- Omgaan met weerstand en agressie (training met acteurs)
- Strafrecht en wet Verplichte GGZ/Wet Drang en Dwang
- Dialogue trainer (digitaal simulatie-leren)
Ingangseisen
De minor is toegankelijk voor studenten Social Work, Vaktherapie en Sociaal Juridische Dienstverlening, HBO-Rechten en Integrale Veiligheidskunde. Daarnaast is de minor ook interessant voor o.a. studenten Toegepaste Psychologie en Verpleegkunde. Studenten die graag de minor willen volgen, maar niet één van bovengenoemde opleidingen volgen kunnen contact opnemen met de docenten van de minor voor een gesprek over de mogelijkheden tot toelating.
NB; Deeltijdstudenten zijn van harte welkom, 80% aanwezig zijn is echter wel een voorwaarde.
Literatuur
De kosten voor literatuur zal bij aanvang van de minor worden bekend gemaakt en zijn voor eigen rekening, net als eventuele reiskosten.
Toetsing
De minor kent vier verschillende toetsvormen, verdeeld over de minor, die gezamenlijk de rode draad vormen:
- Een assessment - je voert een gesprek met een cliënt die wordt verdacht van een misdrijf waarin je positioneren en engageren toepast en informatie vergaart voor het schrijven van;
- Een adviesrapport. Daarmee toon je aan dat je kennis van zaken hebt en deze in vaktaal kunt verwoorden;
- Met de kennistoets Straf -en Civiel recht toon je aan wetskennis te kunnen toepassen;
- Het Symposium. In groepjes presenteer je jullie kijk op een relevant maatschappelijk vraagstuk.