Kies op maat

Inloggen Menu

Nederlands

In deze minor leest de student korte verhalen, poëzie, jeugdliteratuur en literatuur voor volwassenen. Binnen de taalkunde is er aandacht voor de relatie taal en hersens, de geschiedenis van de taal, de vormleer en de betekenisleer van het Nederlands. Daarnaast leert de student te debatteren en zich creatief te uiten (tekstschrijven en drama). De inhoud van de minor kan in overleg met de contactpersoon worden aangepast aan de individuele interesses en doelen van de student. Zo is het mogelijk een meer literair/cultureel programma of juist een meer taalkundig programma te volgen.

Doelgroep:
Studenten die bereid zijn om samen met een groep gemotiveerde post-HBO studenten een relatief hoog niveau te bereiken op het gebied van de Nederlandse Taal en Letterkunde.

Studenten van een andere lerarenopleiding kunnen de minor gebruiken om het traject voor het behalen van een bevoegdheid tot leraar Nederlands te verkorten.

Leerdoelen

De student verwerft de vaardigheid om literaire verhalen en poëzie uit de Nederlandse literatuur te analyseren en interpreteren. Voor de overige onderdelen, die de student kiest in overleg met de contactpersoon, gelden de leerdoelen en competenties van de cursussen waar de student bij aanschuift.

Aanvullende informatie

De student volgt in principe onderdelen uit jaar I van het programma, die op de dinsdagavond en deels in zelfstudie worden aangeboden. In overleg met de contactpersoon kan de student in bepaalde periodes het programma verlichten of verzwaren.

Ingangseisen

Er is een intake-gesprek om te bespreken of de student kan aanschuiven bij onderdelen van het programma Nederlands voor post-HBO studenten. De student moet houden van het lezen van literatuur en moet wezenlijk geïnteresseerd zijn in de structuur en het systeem van onze taal.

 

Niet toegankelijk voor studenten van de bacheloropleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands

Toetsing

Schriftelijke en mondelinge toetsen, dossieropdrachten en presentaties.

Literatuur

In overleg met de docent.