Kies op maat

Inloggen Menu

Fashion Design & Marketing

De modebranche is constant in ontwikkeling, dus is het belangrijk om als producent, grossier, ontwerper, retailer en ondernemer in deze keten om te anticiperen op veranderingen. 

Tijdens het ontwikkelen van een modecollectie worden verschillende fases doorlopen. Binnen deze fases spelen verschillende invloeden een rol waaronder economische ontwikkelingen, maatschappelijke thema’s en heersende trends. Voor het beroepenveld (o.a. inkoper, eigenaar van een modemerk, management functies  binnen de modeketen) vraagt dit een flexibele en ondernemende houding.

Daarom werk je in dit semester aan een project waarbij voor een duurzaam Nederlands modemerk een kleine modecollectie wordt ontworpen, stoffen worden ingekocht om uiteindelijk een schaduw collectie voor het merk te realiseren! Ook ga je stoffen upcyclen en je eigen gemaakte collectie vermarkten. Als student kruip je in de huid van verschillende moderollen: stoffeninkopers, ontwerpers, patronenmakers, stylisten, influencers, marketingadviseurs, evenementorganisatoren, grafische designers en fotografen. 

Uniek voor deze minor is dat alle onderdelen van het maken van een eigen schaduwcollectie voor een modemerk aan de orde komen en ook ondersteund worden door vakspecialisten. De opdrachtgever is nauw verbonden en door hem/haar krijg je een uniek kijkje in de keuken van het runnen van een modemerk. Uiteindelijk presenteer je in een modeshow de gemaakte items en aan de opdrachtgever hoe je de collectie in de markt kunt zetten mbv  (online) marketing tools. Omdat je in kleine groepen van 3 of 4 werkt kun je de taken verdelen en de onderdelen oppakken waar jij affiniteit mee hebt).

Inhoud van de minor

Het semester start in moduul 1 met een inspiratiefase waarin trends en ontwikkelingen in de modebranche en  kunststromingen onderzocht worden. Om streetstyle en musea en moderetail  te onderzoeken  ga je  In moduul 1 naar een internationale modestad (bv Parijs, Milaan, Antwerpen, London, Kopenhagen, Berlijn). 
Als de inspiratiefase is afgerond maak je schetsen van je collectie en presenteert deze aan het einde van moduul 1 aan de opdracht gever.  Ook onderzoek je de merkidentiteit van het modemerk en presenteer je prototypes.

In moduul 2 ga je voor de collectie stoffen inkopen, werktekeningen maken, patronen zoeken, de items in elkaar naaien om zo een collectie van 3 sets + accessoires te kunnen tonen aan de opdrachtgever.  Ook ga je onderzoek doen naar de online marketing activiteiten van het modemerk. Je fotografeert je collectie en presenteert  aan het einde van moduul 2 je de collectie via een lookbook en making of filmpje  en online marketing prototypes aan de opdrachtgever. Afsluitend aan het semester organiseer je samen medestudenten een modeshow voor familie, vrienden en geïnteresseerden.

Om je te ondersteunen heb je les van verschillende vakdocenten (styling, marketing, MVO, ondernemerschap, naailessen en calculeren) en om het project in goede banen te leiden heb je 8 uur per week les van een projectbegeleider in een kleine groep van 12 studenten. 

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding Ondernemerschap & Retail Management.

Leerdoelen

Opzet van de minor

Je werkt in dit semester gezamenlijk met andere bachelor studenten  (in kleine groepjes) uit de hoofdfase aan een project voor een duurzaam Nederlands modemerk waarbij je een kleine modecollectie  ontwerpt, stoffen en materialen inkoopt, de collectie realiseert of upcyclet en een portfolio samenstelt waaruit blijkt hoe de collectie tot stand is gekomen. 

In totaal bedraagt de studielast 30 EC (alleen als semester te volgen). Je kunt het semester alleen in zijn geheel volgen.. 

Onderwijsorganisatie: 2 keer per week een onderwijsatelier, expert colleges op het gebied van calculatie, fashion in de praktijk, grafische vormgeving, werktekenen, materialen kennis, fotografie  en (online-) marketing . 

Ook worden naai en upcycle workshops aangeboden. Je maakt in moduul 1 een excursie naar een internationale modestad en bezoekt meerdere musea met actuele modetentoonstellingen. 

Literatuur: actuele naslagwerken op het gebied van marketing, kunst en mode.

Ingangseisen

Aanbevolen voorkennis, doelgroep en extra kosten

We verwachten dat je je propedeuse hebt behaald en affiniteit hebt met de mode-industrie, vormgeven, concepten bedenken en marketing. 

Extra kosten voor een internationale city trip van 3-4 dagen zijn ongeveer € 500/600 (verblijf, reis en entreegelden musea)

Extra kosten voor de collectie ong. €100 euro per groep 

 

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding Ondernemerschap & Retail Management.

Literatuur

Literatuur: actuele naslagwerken op het gebied van marketing.

Toetsing

Onderdelen waarop getoetst wordt zijn:

Moduul 1

  • Merkidentiteit
  • Collectieportfolio (moodboard,  kunstopdrachten, inspiratie-filmpje, schetsen  schaduwcollectie)
  • Engels (excursie)
  • Eindpresentatie
  • Inspiratieopdracht

Moduul 2

  • Online marketing 
  • Collectie portfolio 2 (etalage, lookbook met fotoshoot van de collectie, modeforecast en decennia, pop materiaal, werktekeningen collectie)
  • Engels (Duurzame fashion keuzes)
  • Eindpresentatie
  • Styling magazine