Kies op maat

Inloggen Menu

Health Innovation

In de minor Health Innovation staat het op een multidisciplinaire manier innovatieve oplossingen en voorzieningen ontwikkelen en toepassen binnen de praktijk van Zorg&Welzijn centraal. Binnen deze minor, die aansluit bij de Sustainable Development Goal (SDG) "Goede gezondheid en welzijn", ga je aan de slag met ‘echte’ praktijkproblemen. De focus ligt op het creëren van oplossingen die toe te passen zijn in de context waar het om gaat. Waar liggen cliënten of professionals hun wensen/behoeften en hoe sluit je hierbij aan met het ontwikkelen van innovatieve oplossingen? Dit onderzoek je aan de hand van de design thinking methode. Daarbij gaat het om creativiteit, anders durven denken en experimenteren. 

 

Leerdoelen

Inhoud van de minor

Binnen de minor Health Innovation staan diverse integrale opdrachten centraal, met elk hun eigen focus. Tijdens de integrale opdrachten maak je kennis met bestaande digitale toepassingen en leer je hier gericht een analyse van te maken en ga je binnen een gesloten kader oplossingen ontwerpen voor een bestaande probleemsituatie en ga je voor een wat langere tijd aan de slag met een praktijkprobleem. De complexiteit van de integrale opdrachten neemt met verloop van tijd toe. De minor Health Innovation gaat met name om verbreding van kennis en deskundigheid. De minor kent daarbij een zestal leeruitkomsten {LUKs} die centraal staan:

  • Analyze (Analyseer)

LUK 1: Je toont aan een analyse van de probleemsituatie van de doelgroep in hun bredere context te kunnen maken en onderbouwt welke ontwerpgerichte methoden je hierbij gebruikt.  

  • Create (Creëren)

LUK 2: Je geeft inzicht in hoe je ontwerpgericht en planmatig gewerkt hebt aan de geïdentificeerde probleemsituatie, en je kan onderbouwen waarom dit heeft geleid tot een effectief, doelmatig, en duurzaam ontwerp voor een innovatieve toepassing.  

  • Connect (Verbind)

LUK 3: Je toont aan hoe je tijdens je ontwerpproces hebt samengewerkt met verschillende disciplines en op welke manier je de samenwerking tussen deze betrokken disciplines (m.b.t. de ontworpen innovatie) bestendigd en vertaald hebt.   

LUK 4: Je maakt inzichtelijk op welke momenten en op welke manier je gebruik hebt gemaakt van- en aandacht hebt gehad voor de diverse belangen, waarden en deskundigheid van gebruikers (zorg- en welzijnsprofessionals en/of doelgroepen), professionals uit de technologische disciplines en het management.  

  • Design (Ontwerp)

LUK 5: Je toont aan dat je ontwerpproces iteratief is verlopen en kan toelichten op welke manier je actief regie hebt gevoerd op dit proces.  

  • Share (Deel)

LUK 6: Je laat zien een eigen visie en professionele attitude ontwikkeld te hebben over innovaties in zorg en welzijn en over (maatschappelijke, technologische, vakinhoudelijke) ontwikkelingen hierbinnen, en kan deze visie toepassen op de gewenste aanpak bij probleemsituaties uit je eigen (toekomstige) [beroeps]praktijk. 

Opzet van de Minor

Om te werken aan de leeruitkomsten, zoals eerder beschreven, worden diverse onderwijsactiviteiten aangeboden, zoals; [werk]colleges over design thinking/ ethiek, workshops over creativiteit/ leren presenteren o.a., werkbezoeken bij instellingen, gastcolleges/ workshops van interessante sprekers, het werken aan integrale opdrachten zoals ateliers waarin je met een multidisciplinair team een vraagstuk aan de hand van Design Thinking onderzoekt en een minicase waarin je in een korte tijd een oplossing zoekt voor een vraagstuk in de praktijk aan de hand van Design Thinking etc. 

Deze minor is aangesloten bij de Ateliers Sociaal Domein. Wil je meer weten over deze ateliers? Kijk dan op www.wsdfriesland.nl.

Ingangseisen

Doelgroep

Studenten uit verschillende vakgebieden kunnen deelnemen aan de minor, denk daarbij aan opleiding op het gebied van: Zorg en Welzijn, paramedische studies, ICT, CMD etc. 

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding tot Verpleegkunde.

 

Rooster

Exacte rooster met lesdagen wordt t.z.t. bekend gemaakt.

Toetsing

Gedurende de minor zijn er regelmatige formatieve toetsmomenten. Aan deze formatieve toetsmomenten zijn geen EC’s gekoppeld. Deze zijn bedoeld om te zien waar je op dat moment staat t.a.v. de LUKs en waar je je verder in kan ontwikkelen. Dit kun je dan ook meenemen naar het uiteindelijke toetsmoment, het Assessment of Learning, waar de EC’s aan gekoppeld zijn. De bewijzen, leerervaringen e.d. die je tijdens de formatieve toetsmomenten hebt opgedaan kun je dan ook opvoeren voor het uiteindelijke assessment, om zo de groei/ontwikkeling die je t.a.v. de LUKs hebt doorgemaakt inzichtelijk te maken.