Verslavingskunde
Ben jij geïnteresseerd in de aanpak van verslavingsproblemen?
In de minor zal veel aandacht zijn voor preventie door vroegsignalering, destigmatisering en normalisering. Zorgvragers, hulpverleners, docenten en studenten participeren in de minor en dragen daarmee hun steentje bij aan de ontwikkeling van de zorg aan mensen met verslavingsproblematiek. Centraal staat het ontwikkelen van een onderbouwde visie op verslaving en het toepassen van diagnostische- en gesprekvaardigheden naast het leveren van een bijdrage aan de actuele ontwikkelingen en verbeteringen binnen het vakgebied. Je werkt, veelal op basis van ontwerpgericht onderzoek aan individuele- en groepsopdrachten, waarbij je ondersteuning krijgt van deskundigen uit het werkveld, ervaringsdeskundigen en docenten.
Tijdens deze minor verbreed je je kennis en deskundigheid en ontwikkel je een professionele visie op het gebied van verslavingskunde met behulp van je eigen socialisatieproces, actuele kennis, onderzoek, passende communicatieve vaardigheden en inzichten vanuit de praktijk. Je leert te werken met gerichte methodieken die bij middelen- en gewoonteverslaving kunnen worden toegepast en je kunt deze toepassen binnen een atelier of werkplaats met een gericht probleem op het gebied van verslaving. Je werkt dus ongeveer 20 weken aan het behalen de leeruitkomst die je kunt aantonen met behulp van vijf opdrachten. Mocht je daarnaast zelf activiteiten willen ontplooien om de leeruitkomst te kunnen aantonen, heb je daar binnen deze minor alle ruimte voor. Vanzelfsprekend verwachten we wel dat je daarover communiceert met de begeleidend docent.
Leerdoelen
De leeruitkomst kan aangetoond worden door middel van vijf opdrachten, waarvan drie individuele- en twee groepsopdrachten:
- Socialisatie opdracht: Bij de opdracht socialisatie leer je kritisch en methodisch te reflecteren op jouw persoonlijke visie op verslaving en de betekenis daarvan op jouw professionele handelen zodat stigmatisering rondom mensen met een (dreigende) verslaving herkend wordt.
- Functie analyse: In deze opdracht leer je op systematische wijze in kaart te brengen op welke manier risicovolle situaties, gedrag en gevolgen op korte en lange termijn met elkaar samenhangen bij iemand uit de eigen omgeving.
- N=1: Je gaat je bij deze opdracht op persoonsgerichte en professionele wijze verdiepen in het leven van een ervaringsdeskundige en herkent actuele evidence- en practicebased diagnostiek en interventies over verslaving.
- Gespreksvoering: Je leert op professionele wijze principes van persoonsgerichte communicatie (MGV en/of OG) toe te passen bij mensen met een (dreigende) verslaving.
- Praktijkopdracht: In deze opdracht ontwikkel je samen met een groep studenten, op basis van de principes van design thinking, een werkende oplossing of oplossingsrichting (artefact of prototype), voor een gegeven praktijkprobleem rondom mensen met (dreigende) verslavingsproblematiek, hulpverleners of direct betrokkenen. Dit is gericht op preventie, vroegsignalering, destigmatisering, behandeling en/of normalisering, is gepresenteerd aan de opdrachtgever en draagt bij aan verbetering van het vakgebied verslavingskunde.
Ingangseisen
Geschikt voor opleidingsrichtingen die de maken krijgen met (dreigend) verslavingsgedrag: HBO-V, SW, HBO rechten, Vaktherapie, Pedagogiek, Vaktherapie, leisure and eventmanagement, Hotelschool, Veiligheidskunde, Personeelswerk, etc. . Verslavingsproblematiek wordt immers niet langer gedefinieerd als een specifiek domein binnen de GGZ of verslavingszorg maar komt voor in alle velden van de gezondheidszorg en het welzijnswerk. De competenties van studenten rondom herkenning en handelen bij (dreigende) verslavingsproblematiek zijn dan ook in alle domeinen van de gezondheidszorg en het welzijnswerk en daarbuiten essentieel. Het gebruik van middelen en heeft veel aandacht in de media en speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Verslaving is dichterbij dan je denkt en er is in toenemende mate aandacht voor niet alleen de hele zichtbare verslavingen zoals (hard)drugs, roken en drankverslaving, maar ook meer verborgen en meer onbekende vormen van verslavingen zoals: binge-watching, gameverslaving, seksverslaving en zelfs voor zitverslaving. Verslavingskunde bestudeert de aanwezigheid, het ontstaan en behandelen van risicovol middelengebruik en (gedrags)verslavingen. Het gebruik van middelen of gedragsverslavingen zorgen vaak voor ernstige problemen.
Toetsing
Gedurende de onderwijsperiode waarin de minor verzorgd wordt, vinden meerdere malen formatieve toetsmomenten plaatsvinden in de vorm van presentaties, peerassessments e.d. Hierbij zijn o.a. medestudenten en docenten aanwezig maar soms ook medewerkers vanuit de praktijk. Voor formatieve toetsen krijg je geen cijfer, maar feed-up, feedback en feedforward.
In een persoonlijk manifesto integreer je de opgedane kennis en ervaring over verslavingskunde vanuit je persoonlijke perspectief (socialisatie en gespreksvoering), je omgeving (functieanalyse), de professionele context (N=1) en een concrete opdracht in de praktijk en geeft aan hoe jouw visie van betekenis is en welke toepassing je ziet voor je primaire beroepsopleiding. In dit manifesto komt dus onder andere naar voren waar je voor staat m.b.t. verslavingskunde, waar jouw visie op verslaving op gebaseerd is, waar ben je trots op en wat dat betekent dit voor jouw professionele rol.
Aanvullende informatie
Deze minor is aangesloten de Ateliers Sociaal Domein. Wil je meer weten over deze ateliers? Kijk dan op www.wsdfriesland.nl.