Linguistic diversity & Citizenship
Je gaat een actieve bijdrage leveren aan de optimalisering van onderwijskansen voor alle kinderen en/of jongeren in Nederland en/of daarbuiten. Daarvoor houdt je je bezig met het stimuleren van de taalontwikkeling van deze kinderen en/of jongeren en waarbij thuistalen van hen worden gewaardeerd.
Het kan dan gaan om het stimuleren van het gebruik van het Nederlands voor kinderen met een migratieachtergrond of kinderen uit taalarme gezinnen. Je kunt er ook voor kiezen om je te richten op het gebruik van het Engels of Duits, of juist het gebruik van een minderheidstaal zoals het Nedersaksisch, Fries of Limburgs.
Leerdoelen
Je werkt aan een real-life vraagstuk van een school of een andere instelling. Afhankelijk van de vraag kan het gaan om de ontwikkeling van lessen, een projectmatige aanpak voor de kinderen en/of jongeren, of bijvoorbeeld het beschrijven van effectief leraargedrag.
Het onderwijsontwerp waaraan je werkt kan te maken hebben met:
- De didactiek van bewust (meer)talig onderwijs,
- dialogische interactiebevordering,
- het stimuleren van actief en passief schriftelijk taalgebruik en/of
- de toepassing digitale tools in bewust (meer)talig onderwijs.
De minor wordt aangeboden in het Nederlands. Indien er internationale studenten meedoen, wordt het programma (deels) in het Engels aangeboden.
Deze minor wordt aangeboden door de opleiding tot leraar basisonderwijs.
Opzet van de minorOm ervoor te zorgen dat je een waardevol product oplevert werk je door de toepassing van design thinking aan het ontwerpvraagstuk. Dat doe je samen met collega-studenten in het atelier en op een manier die past bij jouw leerstijl. Daarbij word je begeleid door experts van het lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid.
In (gast)colleges breid je je kennis uit door te werken aan praktijkcases. Door je wekelijkse stage (minimaal twee dagen per week) doe je praktijkervaringen op. Bovendien train je specifieke vaardigheden in workshops.
Je kunt ervoor kiezen het programma deels of geheel in het buitenland uit te voeren. Voor studenten die het programma in Nederland uitvoeren wordt (indien mogelijk) een buitenlandreis georganiseerd. Kies je ervoor in het buitenland aan het vraagstuk te werken, dan word je online ondersteund en begeleid.
Ingangseisen
Toelating:
- Deze minor is met name geschikt voor studenten van de Pabo en de tweedegraadslerarenopleidingen.
- Met studenten van andere HBO-opleidingen gaan wij graag in gesprek om te kijken hoe wij een passend programma kunnen bieden.
- Voor deeltijdstudenten bieden wij een programma op maat.
Deze minor is ook toegankelijk voor Erasmus-studenten.
Toetsing
Je werkt aan twee eindproducten:
1. Het beroepsproduct: Het ontwerp waaraan je voor de opdrachtgever hebt gewerkt;
2. Een portfolio.
Het beroepsproduct presenteer je ook mondeling aan de opdrachtgever.
In je portfolio en een daaraan gekoppeld assessment laat je je expertise zien. Het gaat daarbij om de ontwikkeling van kennis, bekwaamheden, attitudes een ook interculturele competenties.
Uiteindelijk leveren deze twee producten samen 30 EC op.
Aanvullende informatie
Let op:
- Als de buitenlandreis kan worden georganiseerd en je wilt mee, kost je dat ongeveer 300,- euro. Mogelijk wordt dit bedrag lager dankzij een subsidieaanvraag.
- In geval internationale studenten aan de minor deelnemen zal het programma (deels) in het Engels worden aangeboden. Het beroepsproduct en het portfolio mag je dan in een taal naar keuze (Nederlands, Nederlandse minderheidstaal, Engels of Duits) schrijven en presenteren.