Kies op maat

Inloggen Menu

Verkeers- en omgevingspsychologie in de openbare ruimte

In deze minor (eerder bekend onder de naam Traffic psychology) leer je wat verkeerspsychologie en omgevingspsychologie betekenen. Een aantal voorbeelden:

  • Hoe kun je dit in de praktijk toepassen?
  • Hoe bewust is dit gedrag nu eigenlijk en waarom moet je ook bij de toekomst van mobiliteit rekening houden met de mens achter het stuur?
  • Hoe zet je voetganger centraal en ontwerp je aantrekkelijke verblijfsgebieden?

Dus ook de invloed van de openbare ruimte en stedenbouwkundig ontwerpen komt uitgebreid aan bod. Studenten uit het hele land volgen deze minor en tevens schuiven enkele cursisten aan uit het werkveld. Dit zorgt voor leuke interactie en samenwerking tijdens de diverse onderzoeken die voor echte opdrachtgevers worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er interessante excursies, gastlessen en kundige collega’s!

Inhoud van de minor

De volgende thema’s komen aan bod:

  • Door middel van conflictobservatie en belevingsonderzoek wordt gekeken naar de ob- en subjectieve verkeersveiligheid en ruimtelijke en leefkwaliteit op een aantal locaties;
  • Gedragsbeïnvloeding van verkeersdeelnemers en knelpuntanalyses gaan in op wegontwerp gerelateerd aan verkeerspsychologische theorieën;
  • Hoe beleven onder andere voetgangers, fietsers en automobilisten de omgeving zoals shared space en hoe draagt stedenbouwkundig ontwerpen hier aan bij?;
  • In samenwerking met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen wordt onderzocht hoe smart mobility aansluit bij menselijke capaciteiten;
  • Pak je de trein, bus of de auto, waarmee moet je rekening houden bij vervoermiddelkeuze? Kun je groepen reizigers onderscheiden en hoe kun je deze beïnvloeden?

Leerdoelen

Opzet van de minor

De 30 EC voor deze minor zijn verdeeld over de onderzoeken, opdrachten en assessment.

Ingangseisen

Doelgroep en bijzonderheden

De keuzeminor is te volgen door alle studenten die opleidingen volgen op het gebied van mobiliteit, stedenbouwkunde, ruimtelijke ontwikkeling, planologie, geografie en fysieke leefomgeving.      

Propedeuse + 30 EC’s. Tijdens een mogelijk toelatingsgesprek wordt bekeken of je vaardigheden en kennis voldoende op peil zijn en je het vereiste startniveau beheerst.

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. 

Toetsing

Bij de meeste opdrachten / onderzoeken wordt groepsgewijs of individueel een rapport geschreven. Daarbij horen presentaties. Aan het einde van het semester is er een portfolioassessment.