Cultuureducatie
Loop jij warm voor beeldende kunst/ erfgoed/ film/ verhalen/ poëzie/ theater/ dans/ muziek?
Heb je iets met spelen, verdwalen, creativiteit, multi-perspectiviteit en inclusie?
...dan is de minor Cultuureducatie iets voor jou.
In de minor Cultuureducatie bereid je je voor op een rol als voortrekker op het gebied van kunst en cultuur in een school of voor een rol als cultuurcoach, museumdocent of educator bij een culturele instelling. Je verdiept je in het ‘culturele ecosysteem’ (LKCA, 2024). Welke culturele instellingen zijn er? Hoe werken ze samen aan een inclusief aanbod van culturele activiteiten? De vraag hoe kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen in een cultureel landschap staat centraal. Je werkt samen met studenten van verschillende lerarenopleidingen, met docenten, met kunstenaars, met educatoren en opdrachtgevers.
In het semester staan op donderdagen colleges over kunst en cultuur op het programma. Je leert over verschillende visies op cultuureducatie en duikt in de theorie om je eigen visie te ontwikkelen. Ook ondernemen we bezoeken aan verschillende culturele instellingen en neem je deel aan de maakplaats Innovatie van Keunstwurk. Je oefent het hanteren van een kunstenaarsmindset door anders te kijken, durven te voelen, helder te denken en gewoon te gaan maken. In de maakplaats gaat het erom wat jou bezighoudt en wat jou beweegt.
Gemiddeld twee dagen per week loop je stage bij een culturele instellingen zoals Keunstwurk, Kunstkade, Slieker film, de Harmonie of het Fries museum. Je leert de instelling kennen, doet mee aan reguliere werkzaamheden én doet alleen of samen met een medestudent onderzoek naar een real life vraagstuk vanuit die instelling. Je draagt bij aan een innovatief cultuur-educatief product voor (of met) een onderwijsdoelgroep. Ook kun je in plaats van het werken aan een real life vraagstuk bij een cultuureducatieve instelling kiezen voor een school en de jaarcursus ICC (interne cultuurcoördinator).
Voor opgave om te werken aan een real life vraagstuk bij een cultuurinstelling, klik hier.
Voor opgave om te werken aan de jaarcursus ICC voor een school, klik hier. De opdracht (het rlv) is dan het maken van een cultuurbeleidsplan voor deze school.
Deze minor wordt aangeboden door de opleiding tot leraar basisonderwijs.
Leerdoelen
De minor bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Colleges over kunst en cultuur, waarnemen (beschouwen), museumeducatie en excursies en col-bijeenkomsten (community of learners)
2. Het schrijven van een artikel over cultuureducatie in een gezamenlijk vorm te geven 'zine'.
3. Deelname aan de Maakplaats Innovatie van Keunstwurk op NHL Stenden
4. Keuze uit:
a. Een stage bij een cultuureducatieve instelling en een real life vraagstuk bij diezelfde instelling.
b. Een stage op een school. Je volgt de ICC-cursus, de cursus interne cultuurcoördinator (met landelijk ICC-certificaat) en ontwerpt dan met de school een cultuurbeleidsplan voor de school.
Ingangseisen
Doelgroep
Studenten van de lerarenopleidingen met interesse in kunst en cultuur zijn van harte welkom. Mocht je belangstelling hebben voor deze minor en een andere (onderwijs gerelateerde) opleiding volgen, neem dan contact op met de coördinator voor een intakegesprek. De excursie(s) zijn op eigen kosten (vervoer en entree).
Rooster
Deze cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten op donderdagmiddagen vanaf 15:00 uur – 17:30 uur en start in Friesland al in november (voorafgaand aan de minor).
Toetsing
Toetsing
- Product assessment: presentatie ontwerp
- Portfolio assessment: presentatie ontwikkeling en visie