Data driven Reliability & Maintenance Engineering
Deze minor gaat over data analyse en statistische modellering en het onderzoeken van het faalgedrag van producten of machines. Bij industriële bedrijven en organisaties die sterk afhankelijk zijn van complexe technische systemen (zoals ziekenhuizen) is betrouwbaarheid (Reliability) een belangrijk thema.
Inhoud van de minorEen brug kan een bepaalde belasting hebben. Het gaat dan om gewicht en frequentie van auto’s die er overheen rijden, maar ook om weersomstandigheden en andere natuurverschijnselen. Wanneer loopt de gebruiker van de brug risico dat de brug het begeeft of een andere storing optreedt? Een smartphone is na korte tijd verouderd. Hoe zorg je ervoor dat er binnen de ontworpen gebruiksperiode geen of weinig storingen zullen ontstaan?
Dit zijn voorbeelden van de toepassing van data driven reliability en maintenance. Het doel van deze tak van Engineering is het realiseren van producten of processen met een hoge betrouwbaarheid en goede onderhoudbaarheid. Het is een vakgebied met toepassingen over de volledige product-levenscyclus, vanaf ontwerp en productie tot en met gebruik en recycling. De basis hiervoor wordt gevormd door data op basis van de analyses plaatsvinden.
In de eerste helft van het semester volg je colleges waarin de basistheorie van Reliability, waarmee het faalgedrag van componenten en systemen kan worden gemodelleerd, uitgebreid wordt behandeld. Bovendien voer je een aantal opdrachten uit, met gebruik van software waarmee faalgegevens geanalyseerd kunnen worden. Ook krijg je een oriëntatie dagelijkse werkzaamheden van een Reliability Engineer.
In de tweede helft van het semester krijg je een grotere onderzoeksopdracht binnen een bedrijf.
Het onderwijs van deze minor vindt in Leeuwarden plaats, maar voor de onderzoeksopdracht, dat een deel van de minor vormt, zijn er ook mogelijkheden bij bedrijven in andere delen van Noord-Nederland.
Leerdoelen
In de eerste helft van het semester (periode 3) krijg je de volgende onderdelen:
- Basic Reliability models (5 EC): wiskundige technieken die de betrouwbaarheid beschrijven van componenten en systemen.
- Analysis of failure data (4 EC): de analyse van uitvaldata
- Oriëntatie op het werkveld (6 EC): ondersteunende colleges, bezoeken aan bedrijven, gastsprekers en opdrachten. met behulp van software.
In de tweede helft van het semester (periode 4) voer je in een groepje een onderzoeksopdracht uit in een bedrijf, met begeleiding vanuit de hogeschool en het bedrijf (15 EC).
De opleiding Toegepaste wiskunde en de onderzoeksgroep Smart Sustainable Manufacturing werven elk jaar de opdrachten voor het project uit hun netwerk van bedrijven.
Literatuur: An Introduction to Reliability and Maintainability, Ebeling, 3e druk; er staan exemplaren van het boek in de bibliotheek.
Ingangseisen
Tot de doelgroep behoren hoofdfasestudenten die zich willen verdiepen in praktische toepassingen van de statistiek. We denken daarbij aan opleidingen zoals Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde, Chemische Technologie, Civiele Techniek, HBO-ICT, Maritieme techniek, Levensmiddelentechnologie, Leraar wiskunde, Toegepaste wiskunde. Qua voorkennis heb je wiskundekennis nodig op het gebied van analyse, zoals algebraïsche vaardigheden, functies, differentiaalrekening en integraalrekening; en basiskennis op het gebied van kansrekening en statistiek. Verder is affiniteit en enige ervaring in het werken met Excel noodzakelijk.
Toetsing
In periode 3 wordt de basistheorie getoetst met een schriftelijk tentamen; verder worden de diverse opdrachten beoordeeld.
De onderzoeksopdracht van periode 4 wordt beoordeeld op basis van een verslag, presentatie en een assessment (15 EC).