Kies op maat

Inloggen Menu

The Business of Podcasting (NL)

Ben je een groot fan van podcasts? Zou je er graag zelf een maken? In deze minor duik je in de wereld van podcasting, terwijl je samen met je team een podcastserie ontwikkelt, produceert en publiceert. Je hebt geen ervaring nodig - alleen de bereidheid om jezelf uit te dagen.

Aflevering na aflevering krijg je inzichten van onschatbare waarde over hoe je boeiende content kunt creëren, luisteraars aan je kunt binden en de populariteit van je podcast kunt laten groeien. Je experimenteert met manieren om geld te verdienen met je podcast en leert hoe je er een bedrijf omheen kunt bouwen. Tijdens het proces werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, terwijl je sterke en zwakke punten en passies onderzoekt, leert van experts uit de industrie en je draai vindt in de dynamische en steeds veranderende podcastindustrie.

Inhoud van de minor

Tijdens deze minor produceer je elke twee weken een nieuwe podcastaflevering. Als leergroep verschuiven we elke twee weken naar een nieuw podcastthema, van het ontwikkelen van een goed format, scripten en interviewen, tot opnemen en editen, lanceren en promoten.

We verkennen ook de financiële kanten van podcasting, zodat jij straks genoeg kennis in huis hebt om ook andere podcastmakers en organisaties te adviseren. Daarnaast zullen we veel aandacht besteden aan je persoonlijke groei als podcastmaker. We helpen je je eigen pad te vinden, of je nou in je eentje of als deel van een podcastteam aan de slag wilt of juist als podcastconsultant organisaties wilt adviseren. Misschien dat je trouwens gewoon je horizon wilt verbreden en je creatieve skills wilt vergroten – dat is ook helemaal prima.

Bij voldoende aanmeldingen starten we zowel een Nederlandse als een internationale groep.

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding Creative Business.

Leerdoelen

Opzet van de minor

The Business of Podcasting is een semesterlange minor van 30 EC. Je zult in een team aan een eigen podcastserie werken en daarbij alle aspecten van productie, publicatie en promotie verkennen. Daarnaast begeleid je een bestaande podcaster in het promoten van zijn of haar podcast en het verkennen van verdienmodellen. Het tempo ligt hoog in deze minor en je wordt regelmatig uitgedaagd met last-minute opdrachten, pitches aan experts, werken met AI en belletjes aan sponsoren.

Je werkt tijdens deze minor aan drie leeruitkomsten:

Personal Leadership in Podcasting (10 EC): door je persoonlijke eigenschappen en sterke kanten te verkennen, leer je hoe je jezelf het beste kunt positioneren in de podcastindustrie. Voor dit deel van de minor zul je veel bezig zijn met zelfreflectie, feedback ophalen, netwerken en het bijhouden van trends en ontwikkelingen.

Podcast Creation (10 EC): door een podcastserie te produceren, verdiep je elke productiesprint je kennis van en ervaring met het maakproces. In dit deel van de minor verdiep je je in onderwerpen als formatdesign, onderzoek doen en scripten, contentcreatie, opnametechniek en editen.

Growth & Monetization (10 EC): podcasting biedt steeds meer kansen om er je geld mee te verdienen en een bedrijf op te bouwen. We brengen je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, terwijl we onderwerpen verkennen als ‘listener engagement’, platformdifferentiatie, ‘host reads', sponsoring en de nieuwe bedrijven en banen die je nu in podcasting ziet ontstaan.

Ingangseisen

Deze minor is geschikt voor elke student die ervaring op wil doen met podcasting. Je hoeft geen specifieke achtergrond in de media, kunsten of ondernemerschap te hebben. Met podcasting kun je alle kanten op, of je nou een ondernemer bent die zijn bedrijf wil promoten of een docent die zijn studenten wil aanspreken. Misschien wil je gewoon kijken of podcasting iets voor je is of zoek je een minor om je creatieve skills en je zakelijk instinct te vergroten. Je hoeft nog geen ervaring met editing te hebben; dat pik je wel op tijdens de minor. 

De minor gaat van start met minimaal 10 studenten. Reken alvast op een investering van zo'n 50-100 euro voor twee field trips naar Amsterdam. Verder is het handig als je een goed werkende laptop hebt en een ‘over-ear’ koptelefoon.

Toetsing

In deze minor werken we volgens het concept van programmatisch toetsen. Gedurende de module verzamel je bewijzen van je groeiende competentie in de drie leeruitkomsten. Uiteindelijk lever je een portfolio aan met geschreven werk, creatieve opdrachten, feedback en reflectie, waarmee je aantoont in hoeverre je de leeruitkomsten beheerst. De beoordeling is individueel. Speciale aandacht zal uitgaan naar je persoonlijke groei, je omgang met feedback en je bereidheid om creatieve uitdagingen aan te gaan.