Digitale weerbaarheid 15 EC
Bijna alle aspecten van ons dagelijks leven vinden plaats in het digitale domein. Een fout of incident zit in een klein hoekje en heeft steeds grotere gevolgen. Een medewerker die op een phishinglink klikt, een datalek of een cybercrimineel die een organisatie platlegt met ransomware. Inmiddels zijn dergelijke incidenten welhaast dagelijks in het nieuws.
Inhoud van de minorDeze minor van 15EC is onderdeel van onze grotere minor Digitale weerbaarheid van 30 EC en is te volgen in combinatie met onderstaande minors. De mogelijke combinaties vind je in onderstaand overzicht.
In deze minor leer je op een integrale wijze kijken naar digitale veiligheid. We gaan samen mogelijkheden verkennen voor menselijke, organisatorische en maatregelen en hoe deze samenhangen met de techniek. Hiermee maken we burgers en organisaties digitaal weerbaar. Technisch kennis is niet nodig. Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent naar wat huidige digitale ontwikkelingen doen of kunnen doen met onze veiligheid.
Leerdoelen
In deze module ga je je focussen op organisatorische en menselijke maatregelen die burgers en bedrijven kunnen nemen om digitaal weerbaar te worden en te blijven. Het gaat hierbij zowel om preventie als repressie. Hoe zorg je voor bewustwording? Hoe maak je beleid en procedures? Hoe gaan cybercriminelen te werk? Hoe bereid je je voor op en hoe herstel je van cyberincidenten? En hoe gaan we om met de steeds grotere afhankelijkheid van digitale middelen? We zullen zoveel mogelijk aan de slag te gaan met real-life-opdrachten uit het werkveld.
Onderwerpen die aan het bod komen zijn:
• Digitale dreigingen en risico’s voor de samenleving
• De impact van cybercrime op burgers en bedrijven
• Maatregelen die organisaties nemen om digitaal weerbaar te zijn
• Maatregelen die burgers nemen om digitaal weerbaar te zijn
• Voorbereiden op de security en privacy uitdagingen van de toekomst.
In deze minor ga je aan de slag met 1 hoofdopdracht per periode. Wanneer je dus de 15EC-minor kiest heb je 1 hoofdopdracht, wanneer je de 30EC-minor kiest heb je 2 hoofdopdrachten. Daarnaast vinden er korte opdrachten plaats in de ateliers die we tweemaal per week organiseren. In periode 1 (september) ligt de focus voornamelijk op digitale weerbaarheid van burgers en verschillende vormen van cyberaanvallen die plaats kunnen vinden. In periode 2 (november) zal de focus meer liggen op digitale weerbaarheid van organisaties en haar medewerkers en op de security en privacy-uitdagingen van de toekomst.
Ingangseisen
Deze minor is geschikt voor alle studenten die minimaal het derde jaar zitten van een HBO-bachelor-opleiding aan NHL Stenden of daarbuiten. Er zijn geen formele basisvereisten wat betreft opleiding. Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent naar wat huidige digitale ontwikkelingen doen of kunnen doen met onze veiligheid. Het basisgedachtegoed van de minor sluit goed aan bij de studie Integrale Veiligheidskunde. Een opleiding in deze richting is dus een pré. Ook sluit de minor goed aan bij studenten Rechten en business en IT.
We streven naar een zo divers mogelijke groep minorstudenten om tot de beste integrale aanpak te komen van complexe digitale veiligheidsvraagstukken.
De minor wordt in het Nederlands aangeboden.
Toetsing
De toetsing vind plaats middels een portfolio en een assessment. Het portfolio bevat jouw bewijsstukken (uitgevoerde opdrachten, aanwezigheid kenniscolleges, beroepsproducten, reflectie). Met deze bewijsstukken laat je zien voldoende kennis op te hebben gedaan over de verschillende thema’s die wij in deze minor behandelen.
Je krijgt in de minor voldoende ruimte om op jouw manier te laten zien dat je kennis hebt verkregen en toegepast in het domein van digitale veiligheid.