Kies op maat

Inloggen Menu

Advanced Software Engineering

Wil jij jezelf transformeren van een gewone softwareontwikkelaar naar een uiterst competente software-engineer? Dan is de de minor Advanced Software Engineering jouw plek! Hier gaat het niet alleen om het toepassen van technische kennis; het draait allemaal om het ontwikkelen van de vaardigheden die jou onderscheiden in de professionele arena. In onze minor leggen we de nadruk op samenwerking, probleemoplossend vermogen en projectmanagement, cruciale aspecten voor succes in de software-industrie.
Beeld je in dat je betrokken bent bij projecten met echte bedrijfsmatige uitdagingen, terwijl je je verdiept in vakken die jouw professionele repertoire naar nieuwe hoogten tillen. Of je nu droomt van het verkennen van de diepten van Deep Learning, het ontwerpen van boeiende graphics, of het duiken in de wereld van Embedded Systems – wij bieden een scala aan keuzevakken om jouw passie te voeden. En als kers op de taart hebben we een verplicht vak, Software Development, waar samenwerking centraal staat. Word een software-engineer die klaar is voor de complexe en echte uitdagingen van de industrie. Schrijf je in voor de minor Advanced Software Engineering en zet de eerste stap naar een opwindende toekomst in de softwareontwikkeling!

Inhoud van de minor

In de Minor Advanced Software Engineering werk je aan een eigen gekozen project. Studenten krijgen de mogelijkheid om in hun projecten te werken aan diverse vraagstukken, waaronder:

  • Digitalisering: Onderzoek en implementeer strategieën voor effectieve digitalisering binnen organisaties;
  • Software ontwikkeling / Webapplicatie: Creëer innovatieve webapplicaties en verken de nieuwste ontwikkelingen in software engineering;
  • AI (Artificial Intelligence): Ontwikkel slimme systemen en ontdek de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie;
  • Full Stack Development: Bouw volledige softwarestacks en krijg inzicht in zowel de frontend als de backend van applicaties;
  • Robotica: Verken de wereld van robotica en werk aan projecten die de grenzen van technologische mogelijkheden verleggen;
  • Datamanagementsystemen: Optimaliseer datamanagement en bouw systemen die gegevens effectief beheren en gebruiken.

Tijdens het project werken studenten aan het invullen van hun eigen startdocument, waarin ze het project en de relatie met verplichte- en keuzevakken documenteren, onderworpen aan goedkeuring. Ze worden aangemoedigd om Functioneel en Technisch Ontwerp te creëren, een Eindrapport met zelfreflectie op competenties op te stellen en desgewenst Test- en Wireframes toe te voegen. Daarna volgt een grondige Code Review en sluiten ze af met pakkende Infographics & Pitches, waarmee ze hun diepgaande projectervaring delen.

Leerdoelen

Opzet van de minor

Binnen de minor Advanced Software Engineering hebben studenten de mogelijkheid om zelf een project te definiëren, waarin ze de system development life cycle doorlopen en ook ethisch verantwoord en maatschappelijk relevant zijn. Deze projecten worden aangeboden door externe opdrachtgevers, via bijvoorbeeld Digitale Werkplaats Fryslan, maar studenten hebben ook de vrijheid om een eigen project voor te stellen. De samenwerking vindt plaats in projectteams of individueel, altijd in ateliers. De leeromgeving is dynamisch, waardoor studenten niet alleen hun bestaande expertise kunnen toepassen, maar ook nieuwe kennis en vaardigheden kunnen verwerven via verdiepende keuzevakken.
De minor biedt een breed scala aan keuzevakken, waaronder Deep Learning, Graphics, Embedded Systems, IAM & Compliance, Internettoepassingen, Educatie en Functioneel Programmeren. Daarnaast is er één verplicht vak, Software Development, waar de focus ligt op samenwerking. Dit versterkt niet alleen technische kennis, maar ook vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen en projectmanagement. Door zelf een project te kiezen en verdiepende vakken te volgen, krijgen studenten de kans om hun professionele repertoire uit te breiden en zich te specialiseren in geavanceerde aspecten van software engineering, waardoor ze goed voorbereid zijn op complexe real-world situaties in het vakgebied.

Ingangseisen

Jouw werkplek voor het project bevindt zich op de Rengerslaan 10, Leeuwarden, waar je toegang hebt tot de Digitale Werkplaats Fryslan, het ISA-Lab, of zelfs bij de externe opdrachtgever op locatie. Flexibiliteit staat centraal. De vakken volg je eveneens op de Rengerslaan 10, Leeuwarden, met het rooster als leidraad of in overleg met de docent 1-op-1. Een minor begeleider; een ervaren docent, staat tot je beschikking en coacht je door het projectproces. De vereisten zijn een technisch propedeuse-diploma en programmeer- en/of software engineering-ervaring. Deze minor is ideaal voor HBO-ICT studenten die de uitdaging willen aangaan om te groeien als software-engineers en zich willen voorbereiden op complexe, real-world situaties in het vakgebied. Geen bijkomende kosten maken deze kans nog toegankelijker.

Toetsing

De minor levert na afronding 30 studiepunten op en is samengesteld uit drie onderdelen die deze punten vertegenwoordigen: een project (5-20 punten), keuzevakken en een verplicht vak. Het project biedt flexibiliteit met opties van 5, 10, 15 of 20 studiepunten, waarbij projecten met een bedrijfscontext, ten koste van een keuzevak, uitvoerbaar zijn. De keuzevakken en het verplichte vak tellen elk voor 5 studiepunten. Deze gestructureerde aanpak geeft studenten de vrijheid om hun eigen pad te kiezen, terwijl ze waardevolle punten en ervaring opdoen in uiteenlopende aspecten van software engineering.
De beoordeling in deze minor omvat individuele assessments van de vakken, samen met een afsluitend assessment gebaseerd op een portfolio. Dit portfolio bevat schriftelijke verantwoordingen en code reviews, waardoor je je diepgaande begrip en praktische toepassing van de geleerde concepten kunt aantonen.
Bovendien worden jouw communicatieve vaardigheden getest door middel van twee pitches aan collega's. Deze pitches, ondersteund door infographics over jouw project, bieden de mogelijkheid om je werk op een beknopte en overtuigende manier te presenteren. De ateliers vormen de ideale omgeving om zowel aan de opbouw van het atelier als aan de pitches te werken, waarbij interactie en samenwerking centraal staan. Dit uitdagende evaluatiesysteem waarborgt een holistische beoordeling van jouw vaardigheden en prestaties in deze boeiende minor.