Design for complex problems
Na D4CP loop je de deur uit met een flinke designers mindset en een hands-on aanpak voor complexe vraagstukken. Hoe bewaak je bijvoorbeeld de toekomst van toerisme op een eiland voor mensen met een kleine portemonnee? Of hoe verander je gedrag van mensen rondom donkerte? Uitdagende vraagstukken genoeg, en hiervoor zijn nieuwe denk- en handelswijzen nodig. Het werkveld schreeuwt erom!
In onze ontwerpstudio werk je samen met organisaties en bedrijven uit de praktijk aan complexe sociale en maatschappelijke vraagstukken. In de minor leer je niet alleen ontwerpmethoden inzetten om deze vraagstukken beter te begrijpen en impact te maken, maar ontwikkel en verken je ook jouw ontwerpersmentaliteit. Je neemt je eigen voorkennis- en kunde mee in een wereld vol uitdagingen en wij helpen je op pad rondom thema’s als duurzame consumptie en sociale ongelijkheid. De minor D4CP bied je alle kans om je inner-designer te ontwikkelen, dus meld je aan! Dan zien we je graag in onze ontwerpstudio.
In deze minor verkennen we ontwerp op verschillende niveaus, met oog voor de context en belanghebbenden. We moedigen een speelse en menselijke benadering aan, waarbij je leert stakeholders op diverse niveaus te betrekken en verbindingen te visualiseren binnen systemen. De focus ligt op ontwerpgericht leren en lerend ontwerpen. Onze vakken, zoals ontwerponderzoek, ontwerpmethodieken, mappings en prototyping, bieden niet alleen een theoretische basis, maar stellen je ook in staat direct te ontwerpen voor impact. Daarnaast bieden we mogelijkheden om de kracht van serious gaming te benutten, waarmee je complexe problemen op een interactieve en betekenisvolle manier kunt aanpakken.
Ook worden thema's als impact en verandering behandeld, waarbij je leert bewust om te gaan met de effecten van interventies op verschillende niveaus en ethische overwegingen leert maken. Door te werken aan echte projecten en samen te werken in interdisciplinaire teams, word je aangemoedigd om zowel professioneel als persoonlijk te groeien. Je ontwikkelt je eigen visie op ontwerpen en leert hierover communiceren, je scherpt je ontwerp- en onderzoeksvaardigheden aan en vormt je eigen ontwerpersmentaliteit.
Deze minor wordt aangeboden vanuit de School of Design door het team van de opleiding master Design Driven Innovation en master Serious Gaming. De minor kan ook als handig opstapje naar een van deze masters dienen.
In deze minor is er geen verplichte boekenlijst, maar bij aanvang krijg je een overzicht van relevante literatuur. Deze boeken bieden waardevolle inzichten die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van je ontwerpvaardigheden. In de minor worden de volgende titels veel toegepast:
- Convivial Toolbox: Generative Research for the Front End of Design door Sanders en Stappers (2012)
- Delft Design Guide: Design Strategies and Methods door Van Boeijen et al. (2014)
- Co-Design Canvas door Smeenk (2023).
Leerdoelen
In de minor werk je gedurende twee periodes van 10 weken in multidisciplinair teams aan actuele en real-life vraagstukken. Met behulp van ontwerponderzoek en ontwerpmethodieken ga je samen met medestudenten en belanghebbenden uit de praktijk in co-creatie aan de slag om interventies te ontwerpen die impact hebben op het vraagstuk.
Fysieke studiedagen zijn dinsdag, woensdag en donderdag. Maandag en vrijdag zijn zelfstudiedagen.
Het werken aan het vraagstuk in de ontwerp studio gebeurt op de fysieke studiedagen samen met ondersteunende lesactiviteiten en workshops. Hierin bouw je aan een theoretische basis, ontwerpvaardigheden, een ontwerpersmentaliteit en professionele ontwikkeling. Beide periodes van 10 weken worden afgesloten met een assessment, waarbij je je ontwikkeling aantoont aan de hand van een bewijsportfolio. Bij een positief resultaat ontvang je per assessment 15 EC.
Aan de minor zijn meerdere ervaren docenten en professionals verbonden die beschikken over vaardigheden op het gebied van (product)ontwerp, gebruikersgericht ontwerp, social design, user-centered design, experience design, game design, rapid prototyping, systeem dynamiek en organisatieontwikkeling. De experts en docenten maken onderdeel uit van de ontwerpstudio en ondersteunen volop met masterclasses, hoor- en werkcolleges, onderwijsleergroepen, atelierbijeenkomsten, co-creaties sessies, expert sessies.
Bij de minor kennen we drie leeruitkomsten waar je continu aan werkt:
1. Ontwerpvaardigheden en ontwerponderzoek: samen met stakeholders ga je uitdagingen aan en ontwerp je navolgbare en methodische interventies
2. Verantwoording en Overtuiging: je kunt aan stakeholders navolgbaar toelichten waarom de uitdaging complex, belangrijk en relevant is. Hier kies je een geschikte vorm en medium voor.
3. Ontwerpersmentaliteit: je toont een proactieve en creatieve houding bij uitdagingen. Je durft te experimenteren met technieken binnen design en onderzoek en kunt continue reflecteren op je eigen proces en resultaat.
Ingangseisen
Studenten van alle opleidingen of studierichtingen zijn welkom. Als jij geeft om ontwerpen en innovatie en ambitieus bent, is deze minor perfect voor jou. Je hebt ten minste je propedeutische fase afgerond, en bij voorkeur zit je in je 3e of 4e jaar van je bachelor. Als student heb je veel baat bij de minor als je beschikt over de volgende eigenschappen en kenmerken:
- Affiniteit met ontwerpen en creëren
- Bereidheid om direct praktisch werk te verrichten en ter plaatse onderzoek te doen
- Passie om ideeën tot leven te brengen en tastbaar te maken
- Durft te experimenteren
- Interesse in ‘wicked problems’ zoals bijvoorbeeld de schaarste van grondstoffen, de voedseltransitie, de verdeling van welvaart en (positieve) gezondheid
- Interesse in samenwerking met studenten uit andere vakgebieden
-
Interesse om na je bachelor de master Design Driven Innovation of Serious Gaming te volgen
Toetsing
Bij de minor zijn er twee beoordelingsmomenten: een tussentijds en een eindassessment. We hanteren een gestructureerde aanpak waarbij studeren en beoordelen samenkomen. Tijdens het programma ontvang je feedback op je werk, dat je samen met andere ontwerp- en leerervaringen documenteert in een bewijsportfolio. Dit portfolio neem je mee naar het assessment en dient als basis voor je eindgesprek. Daarin bespreek je je ontwikkeling in de leeruitkomsten en laat je zien dat je ze voldoende beheerst. Bij een positief resultaat in beide assessments ontvang je 15 EC.
Aanvullende informatie
Deze minor biedt jou een unieke kans om je vaardigheden op het gebied van ontwerpen en innovatie te ontwikkelen, ongeacht je achtergrond en ervaring. Door samen te werken met studenten uit verschillende vakgebieden en het toepassen van diverse ontwerpmethodieken, krijg je een breder perspectief. Zo verrijk je je eigen ontwikkeling met nieuwe inzichten en praktische ervaringen die je kunt toepassen in je eigen praktijk. Je wordt tijdens de minor volop begeleid met maaksessies en inhoudelijke workshops door docenten en masterstudenten met ervaring in het vak.