Hack@Sea (NL)
Tegenwoordig kun je in de maritieme wereld niet meer om IT-security heen. Schepen, havens, logistiek en alles wat daarbij komt kijken draait op een IT-infrastructuur.
In de maritieme wereld heb je echter te maken met complicaties die in andere sectoren niet voorkomen. Naast fysieke beperkingen heb je ook te maken met specifieke wet- en regelgeving.
De maritieme sector werd vroeger als relatief veilig beschouwd vanwege het gebrek aan internetconnectiviteit en het geïsoleerde karakter van schepen op zee. Nieuwe technologieën en het toenemende gebruik van automatisering en digitalisering zorgen er echter voor dat de industrie efficiënter kan werken, maar vergroot ook het risico op een aanval. Om met de veiligheidsoverwegingen en risico’s om te kunnen gaan, is cybersecurity nodig en daar gaan we ons op richten tijdens deze minor.
Inhoud van de minor
Bekijk deze minor ook op de Engelse website.
Tijdens de minor werk je mogelijk aan een project van het lectoraat, van het bouwen van een database van alle maritieme cyberincidenten, het opzetten van een hacklab voor maritieme technologie, het werken aan een maritiem honeynet tot het gebruik van tabletop oefeningen en simulaties om bemanningsleden en management bewuster te maken van de gevaren van cyber. Daarnaast zijn er ook projecten van externe opdrachtgevers, zoals een penetratietest uitvoeren aan boord van een schip.
Deze minor wordt aangeboden door het lectoraat Maritime IT Security.
Leerdoelen
Tijdens de minor brengen we een bezoek aan het Maritiem Instituut Willem Bartenz op Terschelling, waar je onder andere mag varen op de scheepssimulator.
Na voltooiing van deze module kan de student:
- Analyseren van de diverse operationele en tactische organisatieprocessen op maritiem gebied;
- Analyseren van de beschikbare ICT-opties in het veld;
- Uitvoeren van een veiligheidsanalyse op een maritiem netwerk of infrastructuur;
- Een gedegen advies geven over het ontwerp van een infrastructuur;
- Maatregelen voorstellen die de informatiebeveiliging ten goede komen;
- Processen in kaart brengen en herontwerpen, rekening houdend met het waarborgen van de
integriteit van de data; - Opstellen en implementeren van een infrastructuurtestplan;
- Een onderwerp op een verantwoorde manier uitleggen op basis van bestaande bronnen;
Ingangseisen
-
Doelgroep en bijzonderheden
De minor is geschikt voor studenten in het derde of vierde jaar van een bacheloropleiding. Je moet minimaal je propedeuse hebben behaald. Er zijn geen formele vereisten voor deze minor.
Interesse in maritieme cybersecurity en/of maritieme cyberveiligheid is echter wel een must.
Digitale kennis in de basis is vereist.
- De minor wordt aangeboden in het Engels (B1).
- De minor kan in hybride vorm gevolgd worden.
Toetsing
Om te beoordelen of je de doelstellingen van deze module hebt behaald moet één opdracht worden uitgevoerd in groepsverband. Alle onderdelen die in de opzet van de minor worden benoemd moeten hierin naar voren komen. Je zult worden beoordeeld op de volgende 3 facetten (al deze drie facetten moeten voldoende zijn):
- Werkzaamheden
- Paper
- Verantwoordingsbeschrijving van de te behalen competenties door student.