Kies op maat

Inloggen Menu

Plantenveredeling

Vind je het leuk om naar genen te speuren (GWAS), genetisch te modificeren (CRISPR-CAS9) en het microbioom van planten te analyseren. Schrijf je dan in voor deze minor en zet de deur open naar de zaadveredelings bedrijven in Nederland. Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van zaadveredeling (branche omzet >€2 miljard). Naast het leren van essentiele skills werk je bij deze minor je aan een innovatief en direct toe te passen project in samenwerking met één of meerdere veredelaars.

Inhoud van de minor

Tijdens de minor werk je aan een groot project (verschillende keuzemogelijkheden). Deze zijn samen met bedrijven en universiteiten ontworpen en zijn innovatief en toepasbaar. We bouwen verder op de opgedane kennis van voorgaande jaren. Hierdoor zien de projecten er elk jaar weer anders uit. Afgelopen jaren hebben studenten bijvoorbeeld gewerkt aan nanopore sequencing van het microbioom van verschillende sla soorten om te kijken of dit is geassocieerd met ziekteresistentie. Kom jij meezoeken welke bacterie de resistentie beïnvloed?

Naast het project schrijf je een veredelingsplan. Je krijgt les over strategieën om planten te veredelen tegen herbiciden, insecten, pathogenen en virussen en leer je hoe je ze genetisch kan modificeren. Je voert een GWAS uit om genen op te sporen die geassocieerd zijn met bijv. ziekteresistentie. Je krijgt een inkijkje in CRISP-CAS9 (incl. practica) waarmee je gewenste genen kan overbrengen naar jou gewas. Tot slot kijk je naar de genen buiten de plant. Het belang van het microbioom op de prestaties van planten wordt steeds vaker bevestigd. Je leert over en test de stimulerende eigenschappen van microben.

 

Leerdoelen

Opzet van de minor

Ruim de helft van de tijd werk je aan het project. Je formuleert een onderzoeksvraag en ontwerpt een experiment om deze te beantwoorden. Vervolgens voer je je experiment uit en analyseer je je data. Naast de begeleiding van je tutor/docent heb je ook regelmatig een overleg met de betrokken bedrijven en wordt er twee keer een bijeenkomst georganiseerd met bedrijven en universiteiten. Hier presenteer je je project (plan van aanpak/eindresultaat) m.b.v. een poster aan veredelaars, studenten en docenten van andere hogescholen. Een unieke, leuke en leerzame ervaring!

Je schrijft een veredelingsplan waarin je alle stappen alle stappen beschrijft om een ras te verrijken met een bepaalde eigenschap, bijv. ziekteresistentie of zouttolerantie (3EC). Om je hier een handje bij te helpen krijg je colleges over de strategieën om planten te veredelen tegen o.a. herbiciden, insecten, pathogenen en virussen en leer je hoe je ze genetisch kan modificeren (3EC).

Je leert hoe je een Genome Wide Association Study (GWAS) uit moet voeren om genen op te sporen die geassocieerd zijn met bijvoorbeeld bloemkleur. Je voert een GWAS uit op een genetische dataset van verschillende aardappel rassen (3EC).

Je krijgt colleges en practica over CRISPR-CAS9. Een nobelprijs winnende techniek waarmee je gewenste genen kan overbrengen naar jou gewas of juist kan uitschakelen [3EC]

Tot slot kijk je naar het microbioom van de plant. Je leert verschillende eigenschappen van microben die de groei van planten stimuleren en test deze in het lab en de kas [3EC].

Ingangseisen

Deze minor is o.a. FLO studenten de manier om de deur te openen naar de plantveredeling.

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding Biotechnologie (Van Hall Larenstein).

Toetsing

Het project wordt getoetst met een verslag en presentatie.
De GWAS, CRISPR-CAS9 en het microbioom worden getoetst met assessments
Colleges worden getoetst met een tentamen.