Maatschappij en Veiligheid
Inhoud
Maatschappij en Veiligheid is een keuzeprogramma waarbij je deels met opdrachtgevers gaat werken en deels met fictieve opdrachten aan de slag gaat om vraagstukken in de maatschappij aan te pakken. Hiervoor hebben we vier aansprekende vakken die elk een ander onderdeel van de maatschappelijke veiligheidsvraagstukken onder de loep nemen. Je leert over persoonsgerichte aanpak in opdracht van een Zorg- en Veiligheidshuis, je gaat veiligheid in internationaal perspectief plaatsen, je gaat voor jeugdproblematiek een oplossing ontwerpen en daarnaast ga je voor een maatschappelijke onrust maatregelen bedenken. Kortom een uitdagend programma dat zich met veiligheid in de maatschappij bezighoudt.
Beroepsproduct: Besluitvorming in Lokaal Veiligheidsbeleid (10EC)
In deze module kruip je in de huid van één van ketenpartners die in het Zorg- en Veiligheidshuis samenwerken. Aan de hand van een fictieve casus over complexe casuïstiek ervaar je hoe het is om met veel verschillende partijen met verschillende belangen samen te werken en tot passende besluitvorming te komen. In twee perioden verdiep je je inhoudelijk in één van de thema’s die in het Zorg- en Veiligheidshuis zijn ondergebracht. Daarnaast verken je de beleidsmatige en juridische kaders waarin besluitvorming plaatsvindt. Er worden interviews afgenomen en een casusoverleg gesimuleerd. Deze module is een oefening in doorzien van belangen en het (politiek-bestuurlijk) krachtenveld bij interdisciplinaire samenwerking én een interactieve kennismaking met de praktijk. In het ontwerp en de uitvoering van de cursus wordt nauw samengewerkt met de praktijk (een Zorg- en Veiligheidshuis uit de regio).
Beroepsproduct: Maatschappelijke Onrust (10EC)
Dit beroepsproduct gaat over het beter leren begrijpen van crises en de maatschappelijke onrust die daaruit voort kan vloeien. Het gaat over het duiden van incidenten, ontwikkelingen en thema's die hebben geleid tot (gewelddadig) protest, openbare ordeverstoringen en problematische polarisatie. Je kruipt in de huid van een onderzoeker van een (maatschappelijk) onderzoeksbureau. In opdracht van een (fictieve) gemeente analyseer je de context en polarisatiedynamiek van een crisis die leidde tot maatschappelijk onrust. Op basis van deze analyse geef je de burgemeester advies over hoe hij/zij de ontstane maatschappelijke onrust kan begrijpen én aanpakken. Hierbij formuleer je een aantal concrete maatregelen, waarbij je gebruik maakt van de regels van evidence based design. Tot slot denk je na over de impact van taal, de juiste boodschapper en het juiste moment voor het uitrollen van de maatregelen. In dit vak maak je kennis met de theorie over het beïnvloeden, wicked problems en het belang van het hanteren van een meervoudig perspectief in beleidsontwikkeling.
Beroepsproduct: Veiligheid in Internationaal Perspectief (5EC)
In dit vak schrijf je een advies aan de Minister-President welke maatregelen hij of zij moet nemen tegen een internationale veiligheidsdreiging. Je werkt eerst in groepjes van vier, met wie je iedere week een kort essay schrijft. Op basis van deze stukken maak je vervolgens een wat langere individuele eindopdracht, waarin je uitlegt wat de dreiging is, welke opties er zijn voor tegenmaatregelen, en welke je uiteindelijk adviseert. Om je hierbij te helpen krijg je iedere week een college over internationale veiligheid, waarbij onderwerpen aan bod komen zoals dreigingsbeelden, de Verenigde Naties, de NAVO, vredesmissies, inlichtingendiensten en economische sancties. Als onderdeel van dit vak krijg je een introductie op de leer der internationale betrekkingen. Naast de hoorcolleges krijg je ook werkcolleges over het zoeken van goede bronnen, het beoordelen van bronnen, en het schrijven van een witboek.
Beroepsproduct: Jeugddeviantie (5EC)
In dit vak ontwerp je in een groepje een poster, flyer, filmpje of ander communicatiemiddel om jeugdcriminaliteit te verminderen. Gastsprekers zullen verdieping geven over vormen van jeugdcriminaliteit, zoals exposen of uitbuiting. Je leert theorie over de oorzaken van criminaliteiten vertalen naar een heldere boodschap. Verder leer je over de impact van je tone of voice, het aansluiten op je doelgroep en het belang om alternatieven te ontwerpen. Ook ga je je product testen. Dit vak is hiermee ook een voorbereiding op het afstuderen, waar je ook zelf een beroepsproduct gaat ontwikkelen in meerdere testrondes.
Leerdoelen
Leeruitkomsten
Besluitvorming in de aanpak van lokale veiligheid
Je kunt op basis van gedegen voorbereiding (analyse) als ketenpartner in het Zorg- en Veiligheidshuis overtuigend en met politiek-bestuurlijke sensitiviteit deelnemen aan een lokaal, interdisciplinair en multi-actor casusoverleg over complexe problematiek in de regio, samen met de andere ketenpartners komen tot een persoonsgericht advies/aanpak, rekening houdend met staand beleid, juridische inbedding en wettelijke kaders van de betrokken ketenpartners en na afloop evalueren.
Maatschappelijke onrust
Je kunt op basis van zelf uitgevoerd desk- en veldonderzoek naar een maatschappelijke of bestuurlijke crisis, gebruik makend van veiligheidspsychologische principes en inzichten over beïnvloeding, een integraal pakket van evidence-based, proportionele en subsidiaire interventies ontwerpen en presenteren voor het voorkomen, verminderen of tegengaan van (negatieve effecten van) maatschappelijke onrust, dat aansluit bij de context, de belangrijkste wensen en behoeften van de doelgroep en de belangen en bevoegdheden van de opdrachtgever.
Veiligheid in internationaal perspectief
Je kunt op basis van een analyse van een internationale veiligheidsdreiging, een veiligheidsstrategie ontwikkelen voor Nederland, die gebruik maakt van binnenlandse en internationale beleidsinstrumenten, om een internationaal veiligheidsprobleem te voorkomen of (gedeeltelijk) op te lossen.
Jeugddeviantie
Je kunt op basis van gedegen onderzoek, aan de hand van een proces van innovatief ontwerpen en criminologische theorieën een preventief communicatiemiddel ontwerpen, passend bij de doelgroep en het doel, dat bijdraagt aan het verminderen van schade door lastig jeugdgedrag.
Ingangseisen
Deze module is geschikt voor studenten die affiniteit hebben met veiligheid, hun propedeuse hebben behaald en tenminste 45 EC uit jaar 2.
Literatuur
Eventuele vereiste of gewenste literatuur wordt bekend gemaakt aan het begin van de module.
Rooster
Je volgt de lessen bij de Hogeschool Inholland-vestiging aan de Posthumalaan 90 in Rotterdam, bij het domein Business, Finance and Law.
Actieve deelname kan deel uit maken van de beoordeling.
Verplichte contacturen: vanwege groepswerk geldt voor de samenwerkingsmomenten aanwezigheidsplicht.
Toetsing
Andere wijze toetsing
Aanvullende informatie
Je zit aan het stuur. Je neemt zelfregie en bent verantwoordelijk voor jouw ontwikkeling.