Leiderschap in de Retailbusiness (duale minor)
Durf jij de uitdagingen van de moderne Retail aan te gaan? Ontdek in de Minor Leiderschap in de Retail business hoe je het succes van bedrijven als Bijenkorf, Coolblue en Action kunt begrijpen en hoe je trends, die het omvallen van Perry Sport en BCC veroorzaakten, kunt voorspellen. Deze minor biedt een hands-on ervaring in nauwe samenwerking met Retail bedrijven, praktische toepassing van leiderschapsvaardigheden en de mogelijkheid om kennis op te doen én toe te passen in zowel de online als fysieke Retail.
“Retail is veel meer dan alleen supermarkten – het omvat diverse sectoren zoals e-commerce, mode, elektronicawinkels, bouwmarkt, sportretail en warenhuizen.”
Deze duale minor combineert leren en werken op een manier die je nergens anders vindt. Je bent één dag per week op school, waar je wordt ondergedompeld in interactieve lessen, actuele retailcases en praktijkgerichte discussies. Drie dagen per week werk je bij een retailer, waar je de kans krijgt om wat je leert direct in de praktijk toe te passen. Daarnaast heb je één dag per week voor zelfstudie, zodat je kunt verdiepen, analyseren en je eigen inzichten verder kunt ontwikkelen.
Tijdens deze minor leer je niet alleen de dynamiek van de retailsector kennen, maar werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt jouw kwaliteiten, ontwikkelt je eigen leiderschapsstijl en leert hoe je deze effectief inzet in de praktijk. Daarbij krijg je te maken met echte uitdagingen en soms ook weerstand – een waardevolle leerschool voor jouw toekomst als retailprofessional.
Naast inzicht in marktontwikkelingen en strategische keuzes, leer je hoe je veranderingen binnen de retailsector analyseert en vertaalt naar concrete adviezen. Je werkt aan een strategisch retailplan voor een opdrachtgever en ontwikkelt een operationeel advies dat direct impact heeft. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen met theoretische kennis de minor verlaat, maar met echte praktijkervaring én de vaardigheden om binnen de retail een verschil te maken. Leren in deze minor betekent actief deelnemen. Hier kun je niet stilzitten of passief toekijken; jouw betrokkenheid en inzet zijn essentieel. Retail is immers continu in beweging, en om succesvol te zijn, moet jij dat ook zijn.
Ben jij klaar om jouw leiderschapskwaliteiten te ontdekken, je te verdiepen in de retailwereld en bij te dragen aan de toekomst van deze sector? Dan is de duale Minor Leiderschap in de Retailbusiness precies wat jij zoekt.
Leerdoelen
Leeruitkomsten
Leeruitkomst 1: Zelfbewustzijn en Leiderschap
Je ontwikkelt je persoonlijke kwaliteiten en je eigen leiderschapsstijl en reflecteert aan de hand van de contextuele benadering.
Leeruitkomst 2: Veranderingen in retail business (kennis over de retail)
Je onderzoekt en analyseert de structurele en operationele veranderingen binnen de retailsector en verklaart deze aan de hand van vier kerngebieden: HRM, Logistiek, Finance en Marketing. Je selecteert en past relevante modellen en data toe om inzicht te krijgen in de impact van deze veranderingen.
Leeruitkomst 3: Consultancy
Je brengt de interne en externe omgeving van een retailorganisatie in kaart en analyseert hoe relevante ontwikkelingen de organisatie beïnvloeden. Door interne en externe inzichten te integreren, formuleer je een onderbouwd strategisch advies voor optimalisatie op tactisch en operationeel niveau.
Ingangseisen
Ingangseisen
Een duale minor is flink in trek. Daarom gelden er aangescherpte ingangseisen. Om de minor te volgen zijn er een aantal fases die doorlopen dienen te worden:
Fase 1: Aanmelden en toelatingseisen
Wij hanteren de volgende criteria:
-
Je hebt je propedeuse;
-
Je hebt 30 EC uit jaar 2 (vanaf de sluitingsdata wordt gekeken naar het aantal EC's).
Bij een kleine afwijking worden jouw behaalde EC’s inhoudelijk beoordeeld. Voorbeeld: Je hebt uit jaar 1 58 EC's en jaar 2 40 EC's, dan kijken wij inhoudelijk naar jaar 1 om welk vak(ken) het gaan.
Daarnaast is het aan te raden om vooraf alvast na te denken over een geschikte werkplek. Let op: een reguliere bijbaan is niet automatisch voldoende. De functie moet aansluiten bij de leerdoelen van de minor en voldoende uitdaging bieden op hbo-niveau. Dit betekent dat je werkzaamheden strategisch, tactisch en/of operationeel van aard moeten zijn en niet enkel uitvoerend werk mogen omvatten (zie onderaan de pagina "Voorwaarden stage/werkplek).
Fase 2 : Selectie op motivatie (indien meer dan 30 aanmeldingen)
Indien er meer dan 30 aanmeldingen zijn, wordt op korte termijn gevraagd om een motivatiebrief te schrijven. Op basis van deze brieven wordt een selectie gemaakt.
Fase 3: Werkplektoetsing en goedkeuring
Wanneer je bent geselecteerd, regel je zelf een geschikte stageplek of werkplek. Het bedrijf waar je gaat stagelopen moet voldoen aan bepaalde voorwaarden (zie onderaan de pagina: "Voorwaarden stage/werkplek). Om dit te toetsen, vul je een werkplekscan in. We maken hierbij onderscheid in een stageplek en een reguliere werkplek. Mocht een reguliere werkplek niet mogelijk zijn, adviseren wij je te zoeken naar een stageplek.
Op basis hiervan vindt een gesprek plaats tussen jou, het bedrijf en de coördinator van de minor. In dit gesprek wordt beoordeeld of de werkplek en de beoogde werkzaamheden aansluiten bij de doelstellingen van de minor.
Belangrijk: Je werkplek moet vóór de zomer goedgekeurd zijn door de coördinator.
Rooster
Rooster
Je bent 1 dag op school waarbij je lessen volgt en samenwerkt aan oplossingen voor de praktijk (beroepsproducten). De andere 3 dagen werk je of loop je stage op een relevantie werkplek. De laatste dag is bedoeld voor zelfstudie.
Locatie: Alkmaar
Bezoekadres
Bergerweg 200
1817 MN Alkmaar
Tel: 072 - 518 34 56
Plan met Google Maps
Plan je eigen route
Toetsing
Toetsing
Je wordt beoordeeld aan de hand van:
-
BP: Retail Business Consultancy: Een beroepsproduct in de vorm van een strategisch retailplan
-
Experience & Insight Report: Een rapportage over jouw leiderschapsontwikkeling en toepassing van de theorie uit Retail Dynamics.
Aanvullende informatie
Vorm
RetailXperience (21EC)
- Retail Dynamics
-
Leiderschap in de Retail
-
Retail Werkveld
BP: Retail (21EC)
- Retail Business Consultancy (individueel BP, afgestemd op jouw bedrijf)
RetailXperience (21 EC)
In RetailXperience ga jij de dynamiek van de retailsector ontdekken. Je leert hoe de branche zich ontwikkelt, welke krachten het speelveld bepalen en hoe je als professional het verschil kunt maken. In Retail Dynamics duik je in de theorie achter retail. Je gaat aan de slag met thema’s zoals marketing, HRM, finance en supply chain. Hoe reageren bedrijven op veranderend consumentengedrag? Welke strategische keuzes maken succesvolle retailers? En hoe kun jij deze kennis toepassen in jouw eigen praktijk? Door actuele cases en praktijkgerichte opdrachten krijg je inzicht in de factoren die retailbedrijven laten groeien – of juist laten falen.
Naast retailkennis draait deze minor ook om persoonlijke ontwikkeling. In Leiderschap in de Retail ontdek je jouw leiderschapsstijl en leer je hoe je deze effectief kunt inzetten. Hoe motiveer je anderen? Hoe ga je om met weerstand op de werkvloer? En hoe neem je strategische beslissingen onder druk? Jij leert jezelf beter kennen en ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om een toekomstbestendige leider te worden.
Tegelijkertijd staat jouw werkplek centraal in Retail Werkveld. Hier reflecteer je op jouw praktijkervaringen via intervisies, discussies en gastcolleges. Wat gebeurt er in de organisatie waar je werkt? Welke uitdagingen kom je tegen? En hoe pas je de theorie toe in de praktijk? Samen met je medestudenten en docenten koppel je jouw ervaringen aan de theorie, zodat je niet alleen leert van jouw eigen werkplek, maar ook van die van anderen.
De stage/werken binnen jouw organisatie valt binnen deze onderwijseenheid.
BP Retail (9EC)
In BP Retail breng je alle kennis en vaardigheden samen in een realistische businesscase. In Retail Business Consultancy werk je aan een strategisch retailplan voor een opdrachtgever. Dit is jouw kans om te laten zien dat jij begrijpt hoe retailorganisaties werken én hoe ze kunnen verbeteren.
Je onderzoekt de interne en externe omgeving van een organisatie, analyseert hoe marktveranderingen impact hebben op de bedrijfsvoering en formuleert strategische verbeteringen. Welke keuzes moeten retailers maken om toekomstbestendig te blijven? Hoe kun je processen optimaliseren? En hoe vertaal je trends en cijfers naar concrete acties?
Dit plan werk je niet alleen uit, maar presenteer je ook aan relevante stakeholders. Zo ervaar je hoe jouw adviezen in de praktijk kunnen worden toegepast en wat er nodig is om anderen te overtuigen van jouw strategie. BP Retail is de ultieme test waarin jij bewijst dat je klaar bent om impact te maken in de retailsector.
Voorwaarden stage/werkplek
Vormen van meewerken
Tijdens de minor zijn er twee vormen van meewerken: Stage en in loondienst. Hieronder de verschillen. Je bent vrij om te kiezen tussen een stage of loondienst. Echter, wij raden loondienst alleen aan als je zeker weet dat dit bij je past. Loondienst kan een goede keuze zijn als:
✅ Je al bij dit bedrijf werkt en er kansen zijn om door te groeien.
✅ Je het bedrijf goed kent, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
✅ Je zelfstandig kunt werken en bereid bent studieopdrachten in je eigen tijd te doen.
✅ Het bedrijf jou voldoende begeleiding kan bieden naast je werk.
Twijfel je? Dan is een stage vaak een betere keuze, omdat je hierin meer ruimte krijgt om te leren en fouten te maken.
Verschillen per onderwerp
Stage
Loondienst
Werkdruk & Verwachtingen
Meer tijd om te leren en taken uit te voeren
Hogere verwachtingen, je wordt beoordeeld als volwaardige medewerker
Begeleiding & Leren
Intensieve begeleiding door bedrijf en opleiding
Minder begeleiding, meer zelfstandigheid vereist
Vergoeding
Vaak een stagevergoeding (geen loon)
Minimaal minimumloon, afhankelijk van de CAO van het bedrijf
Arbeidsvoorwaarden & Regels
Stageovereenkomst, minder verplichtingen
Arbeidsovereenkomst, onderhevig aan bedrijfsregels en wetgeving
Verantwoordelijkheden
Gericht op leerdoelen, minder druk op prestaties
Verwacht wordt dat je volledig meedraait in de organisatie
Duur en Flexibiliteit
Vaste periode (20 weken), vaste begeleidingsmomenten
Minimaal een half jaar aanbevolen; let op proeftijd (meestal 1-2 maanden)
Toekomstperspectief
Gericht op leren en netwerken, opstap naar werk
Mogelijkheid op langere contracten of vaste aanstelling
Verantwoordelijkheid voor ontwikkeling
Begeleid leerproces met opdrachten vanuit opleiding
Eigen verantwoordelijkheid om leerdoelen en werk te combineren
Contract & Administratie
Stageovereenkomst tussen school en bedrijf
Arbeidsovereenkomst + aanvullend contract met hogeschool om studievertraging te voorkomen
Studieopdrachten & Tijdsbesteding
Mogelijk ruimte binnen werktijd om studieopdrachten te maken
Opdrachten vaak in eigen tijd maken, omdat werktijd aan bedrijfsactiviteiten besteed wordt
Voorwaarden van het bedrijf
Om de kwaliteit en relevantie van de minor te waarborgen, stellen wij de volgende eisen aan het meewerkbedrijf:
-
Is actief in de Retailbusiness (of daaraan gerelateerd);
-
De organisatie bestaat uit ongeveer 8 FTE of meer;
-
Heeft een SBI-code van 47. Voor meer informatie, zie Overzicht Standaard Bedrijfsindeling (SBI-codes);
-
De begeleidende bedrijfscoach heeft een hbo-werkniveau en ervaring met het begeleiden van stagiaires;
-
Er mag maximaal 1 student die de minor volgt per afdeling stagelopen;
-
De meewerkdagen zijn maandag, dinsdag, donderdag en/of vrijdag (21 uur totaal).
-
Het is mogelijk om stage te lopen bij het bedrijf in jouw familie. Dit is echter onder strikte voorwaarden in verband met objectiviteit. Dit zal dan in overleg moeten gaan met de stagecoördinator.
Voorbeelden van functies die geschikt zijn
De functie moet relevant zijn voor de retailsector en bijdragen aan jouw professionele ontwikkeling. Hieronder enkele voorbeelden van functies die geschikt zijn voor deze minor:
Retail Management & Operations
-
Teamleider Retail – Verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing en operationele taken.
-
Assistent (Store) Manager – Ondersteunt de filiaalmanager bij verkoopstrategieën en personeelsbeleid.
-
Floormanager Retail – Coördineert winkelprocessen en zorgt voor een optimale klantbeleving.
-
Retail Coördinator – Werkt aan procesverbeteringen en personeelsplanning binnen de winkel.
Marketing & E-commerce
-
Junior Trade Marketeer (Retail) – Ondersteunt bij promoties en merkpositionering binnen retailformules.
-
Junior E-commerce Marketeer (Retail) – Werkt aan webshopoptimalisatie en online verkoopstrategieën.
-
Marketing & Communicatiemedewerker Retail – Werkt aan branding en contentcreatie voor retailkanalen.
-
Junior CRM/Loyalty Marketeer (Retail) – Ondersteunt bij klantanalyses en loyaliteitsprogramma’s.
-
Junior Category Manager (Retail) – Analyseert verkoopdata en helpt bij assortimentssamenstellingen in winkels of online.
HRM & Personeelsmanagement
-
HR-medewerker Retail – Ondersteunt bij werving, selectie en personeelsontwikkeling binnen een retailorganisatie.
-
Recruitment Assistent Retail – Helpt bij het aantrekken en selecteren van winkelpersoneel.
-
Learning & Development Assistent Retail – Werkt mee aan opleidingsprogramma’s binnen retailbedrijven.
-
HR Data Assistent Retail – Ondersteunt bij het analyseren van personeelsgegevens en -beleid.
Logistiek & Supply Chain
-
Junior Supply Chain Planner (Retail) – Werkt aan voorraadbeheer en distributieoptimalisatie binnen retailketens.
-
Inkoopassistent Retail – Ondersteunt bij inkoopprocessen en leveranciersbeheer.
-
Logistiek Coördinator Retail – Werkt aan efficiënte goederenstromen binnen retailmagazijnen of winkels.
-
Assistent Demand Planner (Retail) – Analyseert verkoopcijfers en helpt bij voorraadprognoses.
Finance & Pricing
-
Finance Assistent Retail – Ondersteunt bij omzetanalyses en budgetbeheer in retailorganisaties.
-
Junior Business Controller (Retail) – Analyseert financiële prestaties en kostenstructuren binnen een retailketen.
-
Pricing Analyst Retail (junior) – Onderzoekt prijsstrategieën en concurrentiegegevens.
-
Assistent Financial Analyst Retail – Helpt bij financiële rapportages en margeanalyses.
Belangrijke aandachtspunten
Indien je al werkzaam bent bij een bedrijf in een relevante functie, dien je aan te tonen dat deze functie aansluit bij de minor. Dit betekent dat je moet onderbouwen:
-
Wat de meerwaarde is van jouw functie binnen de minor;
-
Hoe de functie voldoet aan hbo-niveau;
-
Welke extra taken en verantwoordelijkheden je op je neemt.
Bij deze aanvraag is een werkgeversverklaring omtrent validering functie verplicht.
Verder moet de functie strategisch, tactisch en/of operationeel van aard zijn en voldoende uitdaging bieden om bij te dragen aan jouw professionele ontwikkeling binnen de minor. Ook mag de functie geen routinematige karakter hebben (bijv. de gehele dag en elke dag socials bijwerken of excelsheets invullen).