Kies op maat

Inloggen Menu

Film (NL) - 2024-2025

Ben je verslaafd aan films kijken? Zit verhalen vertellen in je DNA of ben je met een camera in je handen opgegroeid? Of ben jij dat organisatorische talent dat ieder project laat lopen als een geoliede machine?  

In de Film module komt jouw fascinatie voor films perfect van pas. Hier leer jij door te doen. Van scenarioschrijven tot financieringsplannen pitchen. Van intense dagen op de filmset tot het uitwerken van een marketingplan. Verschijnt jouw script straks op het grote doek, of werk jij achter de schermen mee aan de volgende kaskraker?

In deze module zet je jouw filmverslaving in om het onderste uit de kan te halen: jij wilt weten hoe het écht zit. Je leert films te begrijpen, bedenken, maken en verspreiden. Je krijgt daarnaast de kans om jouw script te vertonen op het witte doek.

Bewegend beeld reikt tegenwoordig bovendien veel verder dan de filmbranche alleen. Reclames zitten in elkaar als mini-films, in games zie je ‘cutscenes’ die het verhaal tonen en binge-waardige series op Netflix zijn filmischer dan ooit. De kennis en skills die jij opdoet in deze module komen dan ook van pas voor alle soorten audiovisueel drama. Van een eenmalige opname tot een meerdelige serie, van artistieke parels tot commerciële projecten.

Uiteraard kun je met de grondige basiskennis die je hier opdoet ook als crewlid aan de slag op een fictieproject, of stagelopen bij een groot productiehuis. Ook creëer en geef je je marketing- en presentatieskills een overtuigende impuls.

Films maken doe je niet alleen. Het is een groepsproces, en iedereens inbreng is cruciaal voor het eindresultaat. Of je nou bedenker, leider, planner of uitvoerder bent. Teamwork dus, voor mensen met lef.

Je leert door te doen. Van scenarioschrijven tot financieringsplannen pitchen. Van intense dagen op de filmset tot het uitwerken van een ijzersterk marketingplan.  

In deze module duik je in de wereld van films:

  • Je bouwt aan je kennis en skills door professionals uit het werkveld te interviewen. Van scenaristen en producenten tot regisseurs en editors, van cameramensen en componisten tot sound designers. Je voelt ze aan de tand en leert van hun ervaring.
  • Je schrijft je eigen korte filmscenario in een genre naar keuze.
  • Samen met je team kies je één van jullie scripts om door te ontwikkelen. Met crowdfunding en pitches krijg je dit filmproject écht van de grond.
  • Actie! Leg je verhaal vast op beeld en monteer een korte fictiefilm die van het beeld spat.
  • Je maakt een marketingplan inclusief catchy filmposter en boeiende trailer. Je vertoont je film tijdens de première-avond in een echte bioscoop of filmhuis. Wie weet ga jij naar huis met een welverdiende award!


Zit jij nu aan je scherm gekluisterd? Ready, set, action – tijd om je in te schrijven!

Leerdoelen

Je ontwikkelt je in deze module tot ware expert in de filmindustrie. Met een sterke basiskennis kun jij straks aan de slag voor uiteenlopende bedrijven. Van grote commerciële tot kleinere non-profit organisaties en alles daartussenin.

Je weet hoe je storytelling als krachtige tool inzet en je beheerst beeldtaal tot in de puntjes. Van fictie tot non-fictie, van documentaire tot reclame.

Een filmproject is als een microcosmos voor verschillende ambitieuze projecten en werkvelden. Na de module voel jij je als een vis in het water in dit soort settings, waar ambitie er bij iedereen vanaf spat.

Na afronding van deze module ben jij divers inzetbaar, bijvoorbeeld als:

  • Uitvoerend producent of lineproducent, productieassistent of runner
  • Productieleider, locatiemanager of locatiescout
  • Opnameleider, regieassistent of itemregisseur
  • Camjo, camera-assistent of lichtassistent/best boy
  • Marketingmanager, distributiestrateeg of conceptontwikkelaar

Rooster

Voor deze module heb je een flinke drive nodig. Ga ervan uit dat je minimaal 40 uur per week besteedt aan lessen en opdrachten.

In deze module leer je op een diverse manier. Je volgt colleges, trainingen en masterclasses, onder andere van professionals uit het werkveld. Je gaat zelfstandig aan de slag en werkt samen met medestudenten onder begeleiding van coaches.

Zonder inspiratie geen creativiteit. Daarom gaan we regelmatig naar bijvoorbeeld EYE, Pathé en filmfestivals.

Leg je outfit voor de rode loper maar vast klaar: deze module komt namelijk tot een feestelijk einde tijdens de première-avond in een echte bioscoop.

Toetsing

Vooral papers over het creatieve proces van het schrijven, produceren en op de markt brengen van je film.

Aanvullende informatie

  • Regelmatig organiseren we inspiratiebezoeken aan bijvoorbeeld EYE, Pathé en filmfestivals. 
  • Enige kosten kunnen van toepassing zijn. Voor draaidagen wordt er apparatuur vanuit Inholland beschikbaar gesteld. In het belang van production-value zal je als team extra budget voor je film crowdfunden. 
  • Bedenk ook dat je een laptop of desktopcomputer nodig hebt met Adobe Premiere Pro. 

Film wordt in semester 1 ook in Den Haag in het Engels aangeboden, en in semester 2 in Haarlem in het Nederlands.

Het kan gebeuren dat er te weinig aanmeldingen zijn voor een module, waardoor deze geannuleerd moet worden.