Kies op maat

Inloggen Menu

Moderne dementiezorg

In dit keuzevak ga jij je extra verdiepen in de verschillende aspecten in de dementiezorg. Belangrijke onderwerpen binnen deze minor zijn kwaliteitsverbetering, bewust inzetten van kennis en vaardigheden, en gaan we aan de slag met maatschappelijke ethische dilemma’s binnen de dementiezorg.

  

Leerdoelen

  • In dit keuzevak toon je aan dat je op basis van gegevens verzameling en analyse een advies voor kwaliteitsverbetering kan uitbrengen aan een zorgstelling over de huidige kwaliteit van de dementiezorg
  • Je toont aan in staat te zijn om bewust kennis en vaardigheden in te zetten in gespreksvoering met: 1) een persoon met dementie in een vroeg- en middenstatium, bijwie er sprake is van veranderingen in gedrag en stemming en 2) een overbelaste mantelzorger van iemand met dementie.
  • Je toont aan in staat te zijn tot het ontwikkelen, formuleren en onderbouwen van een eigen visie t.a.v. een maatschappelijk ethisch dilemma binnen de dementiezorg.
  • Gedurende dit keuzevak laat je zen innovatief en vernieuwend te zijn in denk- en handelswijze t.a.v. verbeteren van de dementiezorg en ondersteuning aan de persoon met dementie en de mantelzorgers.

Ingangseisen

Voor Inholland verpleegkunde studenten geldt de volgende ingangseis:   voltijd en duaal: Keuzeblokken zijn alleen toegankelijk voor studenten die de onderwijseenheden tot en met jaar 2 hebben behaald. Deeltijd: Keuzeblokken zijn alleen toegankelijk voor studenten die de leeruitkomsten op niveau A en B hebben behaald.

Voor studenten buiten Inholland geldt de ingangseis dat je een voltijd zorg en welzijn opleiding volgt. 

Literatuur

Geen specifieke literatuur.

Alle benodigde informatie is op Moodle te vinden.

Rooster

Het is een voltijd programma, maar er wordt gestreefd naar 3 lesdagen per week. Daarnaast is er zelfstudie en een opdracht met een subgroep van 3 a 4 studenten. Deze minor duurt 10 weken.

Toetsing

Advies Moderne Dementiezorg. De student brengt een advies voor kwaliteitsverbetering uit over dementiezorg binnen een zorginstelling. De student presenteert het advies uit het adviesrapport in een zelfontworpen infographic. De student presenteert de infographic mondeling. De docent beoordeelt het adviesrapport, en de visuele en mondelinge presentatie van de infographic. 8EC.

CVV Moderne Dementiezorg. Je zet bewust kennis en vaardigheden in (gesprekstechnieken en begeleidingsmethodieken) in een gesprek met een persoon met dementie in een vroeg- en middenstadium, bij wie er sprake is van veranderingen in gedrag en/of stemming en bij een overbelaste mantelzorger van iemand met dementie. De student zet je gespreksvaardigheden zo in dat het aansluit bij de beleefwereld en het niveau van de zorgvrager. 5EC.

Essay Moderne Dementiezorg. Je onderzoekt en formuleert een duidelijke eigen visie t.a.v.  een maatschappelijk ethisch dilemma binnen de dementie(zorg) . Je onderbouwt de visie op basis van bronnen, houdt rekening met de realiseerbaarheid van de visie en kan tegenargumenten weerleggen. 2 EC.