Kies op maat

Inloggen Menu

Erfgoed

Deze minor geeft een praktische en theoretische introductie op het brede erfgoedveld. Hoe werkt het voor- en achter de schermen? Wie bepaalt wat ‘erfgoed’ is? En hoe presenteer je een goed verhaal over erfgoed aan het hedendaagse, diverse publiek?

Door excursies, werkbezoeken en projecten maak je kennis met het dynamische werkveld van de erfgoedprofessional. Je verkent de praktijk en duikt diep in de theoretische, praktische en ethische vraagstukken die spelen bij erfgoedbeheer en - interpretatie. Wie houdt zich professioneel bezig met het beheer, de interpretatie en de communicatie van erfgoed? Welke werkzaamheden en verantwoordelijkheden komen daarbij kijken?

Erfgoed is van en voor iedereen, maar ook het terrein van experts. Het verbindt ons met verleden en de toekomst, maar kan ook verdelen. Erfgoed draait om waarde en betekenis - maar wie bepaalt die? Erfgoed is maatschappelijk en politiek geladen. Allemaal even waar, maar wat betekent dat uiteindelijk in de praktijk?

Leerdoelen

Deze minor is geschikt voor studenten die overwegen een carrière in het erfgoedveld na te streven, en voor degenen die erfgoed een rol willen geven binnen hun eigen vakgebied. Een nieuwsgierige en kritische houding is een pré, evenals interesse in maatschappelijke en historische vraagstukken. De minor is relevant voor studenten van uiteenlopende studierichtingen, zoals geschiedenis, kunst & cultuur, design, archeologie, natuurbeheer, communicatie, toerisme, social work en ruimtelijke ordening.

Deze minor is ideaal voor studenten die:
• Willen ontdekken hoe breed het erfgoedveld is en wat het betekent om als erfgoedprofessional te werken.
• Geïnteresseerd zijn in de waarde en betekenis van erfgoed in de samenleving.
• Willen leren hoe erfgoed wordt beheerd, geïnterpreteerd en gepresenteerd aan een breed publiek.
• Zich willen verdiepen in de ethische en praktische uitdagingen binnen het erfgoedveld.

Rooster

Deze minor vindt plaats in de periode week 36 t/m week 45 (1 september t/m 7 november 2025)

Toetsing

Module 1: Het erfgoeduniversum
Deze module biedt een brede introductie in de diverse erfgoedwereld en verschillende rollen van de erfgoedprofessionals. Wat wordt gezien als erfgoed en waarom? Hoe ontstaat erfgoed en wie bepaalt de waarde ervan? Je verkent alle vormen van erfgoed zoals materieel, immaterieel, digitaal, roerend en onroerend erfgoed en analyseert de dynamiek van erfgoedvorming en betekenisgeving.

Door excursies, casussen en gesprekken met zowel professionals als vrijwilligers onderzoek je hoe erfgoedorganisaties werken en welke actuele vraagstukken er spelen. Je leert kritisch na te denken over erfgoedpraktijken en verkent ethische dilemma’s door de interactie tussen praktijk, theorie en ethiek.

Toetsing:
• Kennistoets: Begrippen en concepten over erfgoed.
• Schriftelijk essay: Analyse van een actuele erfgoedkwestie, waarin theorie en praktijk worden verbonden.

Module 2: Erfgoed communiceren en interpreteren
In deze module draait alles om de interactie tussen erfgoed en het publiek. Erfgoed krijgt pas betekenis door de manier waarop het wordt gepresenteerd en geïnterpreteerd. Je onderzoekt hoe erfgoedinstellingen zoals musea, archieven en erfgoedhuizen verhalen vertellen, doelgroepen betrekken en inspelen op maatschappelijke discussies.

Thema’s als meerstemmigheid, inclusie, representatie en multiperspectiviteit staan centraal. Hoe kunnen erfgoedinstellingen en -professionals omgaan met controversieel erfgoed? Wat betekent co-creatie met gemeenschappen? Hoe kunnen nieuwe media en digitale technologieën bijdragen aan een dynamische erfgoedbeleving?

Studenten werken aan een eigen publieksproduct. Ze passen theoretische inzichten toe en ontwikkelen vaardigheden in publieksgericht werken, storytelling en erfgoedbemiddeling. Dit publieksproduct test je ook echt in de praktijk: werkt het zoals je dacht?

Toetsing:
• Beroepsproduct: Een concreet publieksgericht erfgoedproduct, individueel of in groepsverband.
• Reflectie-opdracht: Een onderbouwde verantwoording over de keuzes in interpretatie en presentatie.

Module 3: Erfgoed in actie
Erfgoed kan ook een actieve rol spelen in maatschappelijke verandering. In deze module onderzoek je hoe erfgoed als interventie kan worden ingezet om bewustwording te creëren en maatschappelijke verantwoordelijkheid te stimuleren.

Je werkt aan een actueel maatschappelijk vraagstuk waarin erfgoed een rol speelt, zoals herinneringscultuur, klimaatverandering, dekolonisatie van musea, democratische waarden of erfgoed als bron van conflict. Je analyseert hoe erfgoed wordt gebruikt, gemanipuleerd of ingezet als instrument voor verandering.

Studenten werken in teams aan een casus uit de praktijk, waarbij erfgoed als middel voor verandering wordt ingezet. Deze interventie kan van alles zijn: een (online) campagne, een kunstproject, of een beleidsvoorstel of workshop: je onderzoekt welke vorm het meest geschikt is om binnen de context verandering in gang te zetten. Het praktijkgerichte karakter van deze module stimuleert creativiteit, onderzoekende vaardigheden en een kritische blik op de rol van erfgoed in de samenleving.

Toetsing:
• Beroepsproduct: Een interventieproject dat erfgoed als maatschappelijk instrument inzet.
• Reflectieverslag: Een analyse van de effectiviteit en impact van de interventie.