Kies op maat

Inloggen Menu

Archivistiek

Archieven stoffig en saai? Nee hoor! Veel speelt zich af in het digitale domein maar nog steeds veel analoge archieven zijn slecht toegankelijk. De minor Archivistiek richt zich op de informatieprofessional van de toekomst. Iedereen heeft te maken met informatie en de hoeveelheid data neemt alleen maar toe.

Het functioneren van een betrouwbare overheid is afhankelijk van een goede archieffunctie. Denk aan de Toeslagenaffaire of de dilemma’s rond openbaarheid en privacy bij oorlogsarchieven. Welke informatie archiveert de overheid? Zijn archieven eigenlijk neutraal? Bij deze vragen kunnen goed opgeleide professionals een belangrijke rol innemen. We verdiepen ons dus in de wettelijke taken die o.a. in de (nieuwe) Archiefwet staan omschreven en de ethische vragen die daardoor ontstaan.

Daarnaast zijn er ook veel particuliere archieven die minder vast omlijnd staan beschreven in de wet maar die wel bescherming verdienen. Omdat ze iets vertellen over de maatschappij waarin we leven en de mensen die ze hebben gevormd, zoals bijv. ondervertegenwoordigde groepen of kunstenaars. Naast de benodigde basis in de actuele archieftheorie maken we gebruik van Oral History als onderzoeksmethode. We voeren concrete praktijkopdrachten uit in het brede werkveld waarbij de waardering, toegankelijkheid en ontsluiting van archieven centraal staan. Hoe maak je archieven zichtbaar? Excursies en gastdocenten geven een bredere blik op dit boeiende vakgebied.

Toetsing

Module 1 - Inleiding archivistiek (5 EC)

We verkennen het brede informatie- en archiefveld en behandelen de thema’s die daar een rol in spelen zoals toegankelijkheid, waardering en selectie, ontsluiting, archiveringssystemen, digitale duurzaamheid en dekoloniseren.

De module bestaat uit een
thematisch excursieprogramma naar relevante instellingen en organisaties aangevuld met literatuur en gastsprekers. Hiermee leg je een stevige basis voor verdere verdieping.

Module 2 - Archiefrecht en -ethiek (5 EC)

Tijdens deze module zal duidelijk worden dat de naleving van de Archiefwet in de praktijk sterk verbonden is met actuele maatschappelijke thema’s als het vertrouwen van de burger in de overheid, duurzaamheid en diversiteit. Bij zo ongeveer alle denkbare politieke, sociale, economische en culturele vraagstukken is de duurzame toegankelijkheid van archieven een belangrijk aspect. Ook worden andere wetten behandeld die op archieven en informatie betrekking hebben zoals de Wet Open Overheid (WOO) de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en het Auteursrecht.

De eindopdracht bestaat uit het individueel schrijven van een essay en het voeren van een einddebat.

Module 3 – Archives at Risk (5 EC)

Wat kan een kunstenaar doen om ervoor te zorgen dat zijn werk ook na zijn dood bewaard en begrepen wordt? Deze vraag proberen we in deze module te beantwoorden. Wat bij kunst en architectuur niet ter discussie staat, lijkt bij kunstenaarsarchieven nog altijd onbeslist: de waarde ervan als cultureel erfgoed. Veel archieven dreigen daardoor te verdwijnen – het zijn dus Archives at Risk.

Welke waarderingsmethodes bestaan hiervoor? En wat kan de rol van Oral History zijn bij het context geven aan een kunstenaarsarchief? En zijn er ook specifieke vragen die je kan stellen aan het archief van een ‘foute’ kunstenaar? Hoe gaan we om met dit beladen erfgoed?

We onderzoeken deze vragen rondom concrete archieven en kwesties en relevante literatuur. De eindpresentatie bestaat uit een individueel en gezamenlijk gedeelte. Eén of meerdere excursies maken onderdeel uit van deze module.