Kies op maat

Inloggen Menu

Staging heritage

Ontwerp een tentoonstellingservaring met impact. Zet de wereld in beweging door erfgoed op een innovatieve manier te presenteren. In deze module leer je hoe je een creatief tentoonstellingsconcept ontwikkelt dat een maatschappelijk doel dient en een specifieke doelgroep raakt. Je werkt aan een concrete opdracht voor een opdrachtgever en ontdekt hoe erfgoed een nieuwe betekenis kan krijgen in de toekomst.

De kracht van erfgoed ligt in de manier waarop het wordt gepresenteerd. Hoe maak je een relevant onderwerp impactvol in een samenleving waarin bezoekers al zoveel gewend zijn? Je onderzoekt en experimenteert met verschillende vormen en technieken, van tentoonstellen en theater tot beeldende kunst, film en storytelling. Kritisch maken en experimenteren staan centraal.

Je bepaalt zelf de focus binnen een maatschappelijk erfgoedvraagstuk en zoekt naar manieren om de doelgroep te activeren. Welke technieken en disciplines kun je combineren om een krachtige ervaring te creëren? Welke technische ontwikkelingen zijn interessant voor toekomstige presentatievormen?

Naast het creatieve proces leer je hoe je een concept projectmatig realiseert en overtuigend presenteert aan een opdrachtgever. Je werkt samen, denkt buiten de gebaande paden en Reinwardt Online Master AMHS Lectoraat verkent de grenzen van erfgoedpresentatie.

Klaar om erfgoed tot leven te brengen en impact te maken?

De minor Staging heritage op de Reinwardt Academie is interdisciplinair opgezet en werkt samen in wisselende samenstelling met andere AHK-faculteiten. De minor is verbonden aan een netwerk van erfgoed gerelateerde organisaties in zowel het binnen- als buitenland.

Na afloop van deze minor kan je:

-Op onderzoek uitgaan naar een actueel erfgoedvraagstuk, waarbij je kritisch en creatief de maatschappelijke relevantie in kaart brengt.

- Een tentoonstellingservaring vormgeven en produceren voor een specifieke doelgroep door actief gebruik te maken van ontwerpmethodieken en het creatieve proces doelgericht aan te sturen.

- Een concept realiseren tot een tentoonstelling, door projectmanagementvaardigheden in te zetten om binnen kaders tot een professioneel eindresultaat te komen. Ontwerpkeuzes overtuigend presenteren aan een opdrachtgever, met sterke visuele en inhoudelijke argumentatie.

- Effectief samenwerken in een interdisciplinair team van creatieve makers, en eigen gedrag en aanpak flexibel aanpassen om het teamproces te versterken.

- Diepgaand reflecteren op hoe erfgoedpresentaties kunnen bijdragen aan het gesprek over actuele maatschappelijke thema’s en hoe ze daarin als krachtig instrument kunnen functioneren.

Toetsing

Module 1 – Ontdekken en definiëren (5 EC)

We starten met het grondig onderzoeken van de opdracht. Dat betekent: vragen stellen. Wie is de opdrachtgever? Wat is de grotere misse en visie? Wat is de relatie van erfgoed met actuele maatschappelijke thema’s en discussies. Hoe wordt erfgoed relevant en betekenisvol voor verschillende doelgroepen. We gaan op excursie om erfgoedpresentaties te bekijken en spreken met professionals in het werkveld over hun methoden. Gedurende deze module werk je toe naar een tentoonstellingsconcept waarin vorm en inhoud elkaar versterken en dat je op een overtuigende manier aan de opdrachtgever.

Onderdelen van deze module zijn:

- Onderzoek naar het specifieke erfgoedvraagstuk (thema inhoudelijk)

- Inventariseren van mogelijke impact van het vraagstuk (maatschappelijke relevantie, doelgroep) door kritisch nadenken over rol van erfgoed, tentoonstellingen, instrumenteel inzetten etc

- Ontwikkelen van een concept.

Module 2 – Ontwerpen en Producere (5 EC) 

Na feedback van de opdrachtgever gaan we over tot de praktisch uitvoering van je ontwerp. Je leert het concept concretiseren en realiseren. Je gaat zelf bouwen, schrijven, vormgeven en vraagt ook hulp van creatieve makers van verschillende disciplines. Dit proces stuur je aan door projectmanagementvaardigheden in te zetten zoals budgetbewaking, plannen, taken verdelen, informatiemanagement etc. Natuurlijk sluiten we het af met een feestelijke opening.

Onderdelen van deze tweede module zijn:

- Ontwerpmethoden – projectmanagement

- Presentatie Technieken & vaardigheden

- Oriëntatie op het netwerk van bouwers en makers

- Productie en oplevering.

Module 3 – Kennis en vaardigheden (5 EC)

Deze module loopt gedurende de hele minor en parallel aan de andere twee modules. Doel van deze module is jou te voorzien van basiskennis en -vaardigheden die je gedurende de uitvoering van je project nodig hebt. En we voeren hier het gesprek over wat de maatschappelijke impact kan zijn van een innovatieve tentoonstelling en welke rol jij hierin wilt spelen.