Kies op maat

Inloggen Menu

Avans Incubator - Praktisch aan de slag met jouw (idee voor een) onderneming

Avans Incubator

Avans Incubator is de plek waar je als HBO-student terecht kunt om je idee om te zetten in een onderneming, of om je bestaande onderneming een ware boost te geven!

Je krijgt bewezen tools en methoden om je bedrijf op te zetten of te laten groeien. Daarmee is Avans Incubator hét startpunt voor ondernemers in het West Brabantse start-up landschap. De aansluiting op andere incubators en accelerators in West Brabant, biedt je de mogelijkheid om aan het eind van de Avans Incubator door te stromen naar verschillende vervolgprogramma’s.

Ondernemen is niets meer dan een ander woord voor ‘doen’, doen met een doel voor ogen. Dat is nu precies wat je bij ons kunt verwachten: tijd en ruimte om praktisch met jouw idee of onderneming aan de slag te gaan als ondernemer of business developer.

Avans incubator is de plek waar je met jouw (idee voor een) onderneming aan de gang kunt, of nieuwe business voor een bestaande onderneming kunt ontwikkelen. Binnen de incubator trekken we jouw onderneming naar een hoger plan, en zorgen we dat je door kunt stromen naar het incubator- en accelerator ecosysteem van West Brabant waar je je onderneming nog meer een boost kunt geven, toegang tot financiering krijgt en meedraait in een omgeving vol start- en scale-ups.  Avans Incubator geldt als een kweekvijver voor nieuwe ondernemingen en opent deuren naar de juiste partners voor jou in het ecosysteem.

PERSOONLIJKE COACHING
Hier kom je geen grote collegezalen, tentamens, cijfers, rooster of ingewikkelde theorieën tegen. Wel word je persoonlijk begeleid door een betrokken coach en kun je rekenen op de steun van je medestudenten om jouw doelen te behalen. Je deelt je eigen dagen in, want jij staat aan het roer van jouw onderneming, of de new business die je ontwikkeld binnen een onderneming. Wel verwachten we dat je actief bijdraagt aan de incubator, zodat we samen zorgen dat we iedereen naar een hoger niveau kunnen tillen.

INHOUD
Daarnaast kun je, waar gewenst, gebruik maken van een scala aan keuzeworkshops. Deze workshops zijn ontwikkeld in samenwerking met Avans Ondernemerscentrum en andere externe partijen. De onderwerpen van de workshops helpen bij zaken die je rondom ondernemen tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan sales, branding, netwerken, online marketing, finance, belasting & administratie, biobased economy, HR, offreren, juridische zaken, project management,en nog veel meer. Zit er niets voor je tussen? Dan koppelen we je aan iemand uit ons brede netwerk met expertise op het gebied dat jij nu nodig hebt.

TOETSING
Aan het eind van de rit bepalen we (jij, je coach, een medestudent en een praktijkondernemer) samen of de ontwikkeling van jou en je idee/onderneming in de afgelopen 20 weken 30 ECTS waard is tijdens een goed gesprek. Hier komt geen cijfer aan te pas, de uitkomst is simpelweg ‘nog niet op niveau’, ‘op niveau’ of ‘boven niveau’.

REFERENTIES
"Ik heb hier een plek om aan mijn onderneming te werken. Daarnaast kom ik aan potentiele klanten via medestudentondernemers die ook de minor volgen."


Berend Meier, 3e jaars Chemische technologie procesontwikkeling en -optimalisatie, Avans Hogeschool.

"De persoonlijke coaching heeft mij geholpen om van een idee naar een onderneming te komen. Hierbij heb ik ook veel aan het netwerk vanuit Avans Incubator gehad." 


Merel de Vaan, 4e jaars Voeding en dietetiek, Hogeschool Den Haag.

"Doordat je elkaar goed leert kennen durf je elkaar ook scherp te houden. Zo heb ik geleerd focus aan te brengen en groeicijfers bij te houden. Mijn omzet groeit nu zodanig dat ik een eigen 3D-ontwerpstudio kan starten na mijn opleiding." 


Tom Ouwekerk, 4e jaars Multimedia Design, Avans Hogeschool.      
        

COMMUNITY

Ondernemers hebben een zakelijk en/of maatschappelijk doel voor ogen. Ze werken met veel wilskracht en energie aan hun eigen bedrijf, ze leggen de lat voor zichzelf steeds hoger. Ze willen zich onderscheiden. Die drijfveer komt van binnenuit. Een ondernemer gaat om met tegenslagen, durft risico’s te nemen, ziet en benut kansen en voegt waarde toe aan de doelen van het eigen bedrijf en dat van haar klanten. De ondernemer heeft natuurlijk ook bedrijfsmatig en financieel inzicht en is zich bewust van maatschappelijk verantwoord ondernemen en handelt daarbij ethisch. Voor een ondernemer is zelfreflectie en het leren van ervaringen een tweede natuur. Dit alles faciliteert de minor ondernemen doordat we werken vanuit de gedachte van een Learning Community. 

Je kunt stellen dat we een cultuur nastreven waarin ‘fouten maken’ normaal is, je leert daarvan én van elkaar. Je werkt aan je eigen onderneming/persoonlijk leerplan en kunt sparren met andere student-ondernemers in community, met experts en je coach. We stimuleren je om praktijkervaringen op te doen (get out of the building) en ontmoetingen te hebben met (potentiële) klanten, opdrachtgevers, partners. De realisatie van je eigen onderneming en je ontwikkeling als ondernemer is het allesomvattende hoofddoel waarom jij deze minor volgt. Samen toetsen we continue de zin en het belang van  iedere actie en leerervaring aan dat doel. Al bij de intake word je aangezet hierover na te denken en  vanaf week één ga je hiermee concreet aan het werk.

Tenslotte werken we samen met partijen zoals  B’wise, Braventure, Bredastartup, ACT NOW en Business coach Breda om je die support te kunnen bieden waar je nu behoefte aan hebt.

PROGRAMMA
Je werkt twintig weken aan jouw (idee voor een) onderneming. Hiervoor formuleer je een 20-weken doel. Dit doel knip je vervolgens op in 6 subdoelen die in blokken van twee weken te realiseren zijn, zogenaamde ‘sprints’. Na iedere sprint evalueer je je resultaten en proces met je coach, medestudenten en andere relevante betrokkenen in een reviewweek. Op basis hiervan pas je eventueel je (sub)doelen aan. Hieronder vind je een overzicht van het programma op hoofdlijnen verdeeld over de weken.

In week 1 vinden de introductiedagen plaats. Hier lopen we samen de opzet van de minor door en smeden we de contouren van jouw persoonlijke traject. Zo scherpen we gezamenlijk je 20-weken doel en sprintdoelen aan, bekijken we welke inhoud/acties voor jou wel of niet relevant zijn, vormen we voortgangsteams en gaan we elkaar vooral beter leren kennen.

Week 2 -3: Sprint 1

Week 4: Reviewweek

Week 5 -6: Sprint 2

Week 7: Reviewweek

Week 8 -9: Sprint 3

Week 10: Reviewweek

Week 12 -13: Sprint 4

Week 14: Reviewweek

Week 15 -16: Sprint 5

Week 17: Reviewweek

Week 18 -19: Sprint 6 + eindgesprekken

Week 20: Finale

Avans Incubator in het kort 

Why: Studenten met een (idee voor een) onderneming, of met ambitie voor ‘new business’ binnen een bestaande organisatie, in staat stellen hun doelen te verwezenlijken.  

How: Ondernemerstalent vanuit onderwijs in contact brengen met elkaar en de buitenwereld waar het ondernemen echt gebeurd. Stimuleren om ambitieuze doelen te stellen en ondersteuning in het uitzetten van een weg daar naartoe.

What: Een fysieke plek waar gedreven studentondernemers de ruimte en begeleiding krijgen om te werken aan de ontwikkeling  van hun onderneming, new business en ondernemersvaardigheden. Hiermee behalen studenten studiepunten.

Leerdoelen

We hanteren 3 leerpaden: 

  • Idee/Onderneming: Je werkt aan de ontwikkeling van jouw (idee voor een) onderneming. Hierbij leg je verbindingen met je omgeving. Je wordt persoonlijk begeleid om in te schatten of de doelen/acties/inhoud die je opstelt krachtig genoeg zijn om je onderneming echt te ontwikkelen. Hierbij wordt je ook geholpen door medestudenten, ondernemers en relevant experts.
  • De ondernemer: Naast dat je ondernemersvaardigheden zich ontwikkelen door de acties die onderneemt en inhoud die je tot je neemt, ontwikkel je vooral een ondernemende mindset in de praktijk. Je leert leren, eigenaarschap nemen, in de spiegel kijken en doelen stellen. Je krijgt echt de kans om jezelf te leren kennen in de context van ondernemerschap. Hierbij ontwikkel je jouw ondernemersidentiteit en -mindset.
  • New Business Developer: Je bent de vernieuwer in een organisatie. Je ziet kansen en durft ze ook te pakken. Je hebt veel kennis van en interesse in businessmodellen. Je werkt graag interdisciplinair en vindt het leuk om samenwerkingsverbanden te zoeken. Je bent proactief, prestatiegericht en communicatief. Je wilt je ondernemende houding inzetten om waarde te creëren voor je organisatie en haar omgeving. Je kunt je ideeën na onderzoek concreet omzetten in een business case met oog voor maatschappelijke, sociale en economische waarde. Je kunt anderen goed meenemen in je visie en de realisatie daarvan.

Ingangseisen

Je hebt je propedeuse behaald bij aanvang van de minor. Daarnaast herken je je in de volgende kenmerken: 

  • Je pakt aan en zet door. We werken vraaggestuurd, passiviteit is geen optie. De stappen die je maakt als ondernemer en met je onderneming zijn afhankelijk van wat jij erin stopt. Hoe meer jij geeft, hoe meer wij kunnen geven;
  • Je gelooft in het geven van feedback en wilt bijdragen aan de community van de minor. Peer to peer feedback is een essentieel onderdeel van ons onderwijsconcept. Door het geven van feedback help je niet alleen de ander maar ook jezelf;
  • Je gelooft in continue groei door vallen en opstaan. Meerdere keren onderuit gaan om tot je eindproduct te komen is eerder regel dan uitzondering. Heb je niets geleerd of ben je niet op je bek gedaan? Dan ben je niet uit je comfortzone gegaan.  

Literatuur

Geen verplichte literatuur, alle relevante inhoud zal worden aangereikt tijdens de minor. De € 50,- die je bespaart op boeken wordt gevraagd te investeren in de incubator. Hiervan zullen teamuitjes/-reizen en gezamenlijke lunches (mede) worden bekostigd.

Toetsing

Aan het eind van de rit bepalen we (jij, je coach, een medestudent en een praktijkondernemer) samen of de ontwikkeling van jou en je idee/onderneming in de afgelopen 20 weken 30 ECTS waard is tijdens een goed gesprek. Hier komt geen cijfer aan te pas, de uitkomst is simpelweg ‘nog niet op niveau’, ‘op niveau’ of ‘boven niveau’. 



Aanvullende informatie

  • De minor wordt gegeven in Breda en start zowel in februari als in september.
  • De minor gaat door bij minimaal 10 deelnemers.
  • We hebben plaats voor maximaal 30 deelnemers
  • Voor meer informatie mail naar info@avansincubator.nl

Inschrijven:
Lees meer over de aanmelding voor de minor en hoe je je kunt inschrijven bij Avans Hogeschool.