Kies op maat

Inloggen Menu

Development for Visual Storytelling

Deze minor van St. Joost School of Art & Design draait om het uitontwikkelen van een concept in Visual Storytelling. Hoe ontwikkel je een idee voor een graphic novel, story book, TV-serie, film of VR-ervaring, of zelfs iets wat op al deze platformen werkt? Of het nu gaat om een fantasierijk eigen verhaal, een geëngageerd betoog, of een educatieve vertelling, je leert de kern van een verhaal goed en overtuigend te vertellen, in beeld te brengen en zodoende het idee naar een professioneel pitchpakket uit te werken. Hoe maak je zo’n voorstel, waarin de combinatie van het verhaal, artwork, een productieplan en prototype laat zien dat het klaar is om gerealiseerd te worden?

Samenwerking in studiosetting

Je werkt in een studiosetting, je vormt teams, je maakt partnerships. In deze studenten-teams doe je onderzoek en maak je werk. Als team werk je in een grote mate van zelfstandigheid. Je leert om effectief gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. Gedurende de minor vorm je twee keer een team en werk je twee keer naar een eindresultaat toe.

Specialisering en verdieping

Deze minor biedt je de mogelijkheid tot verdieping in stilstaand of geanimeerd beeld. Je zet de eerste stappen om je in een deelgebied te specialiseren. Misschien ligt je talent wel in scenario schrijven of storyboarden? Of ben je een character designer of worldbuilder? Gaat je interesse uit naar concept art, title design, panelling, illustration of animation? Of heb je meer met audio, coloring, editorial, graphic design, art direction, het maken van 3D-models? Misschien ben je wel een echte producer. Je krijgt een aantal keer de mogelijkheid om je hierin te verdiepen en je zult soms binnen een productie van rol wisselen.

Theorie en onderzoek

Je doet onderzoek naar jouw gekozen rol, de thematiek van het verhaal, de visuele aanpak, de technische realisatie en naar doelgroepen, podia en platforms. Verder reflecteer je met elkaar over de productie.

Masterclasses

In deze minor volg je diverse masterclasses van gerenommeerde makers uit het internationale werkveld. In voorgaande edities waren dat Mark Hoffmeier (USA, Spider-Man, Power Rangers, LEGO Marvel Super Heroes), Patrick O’Keefe (USA, Into the Spiderverse), Edwin Rhemrev (NL, Dispicable Me 3, Minions - Rise of Gru, Over the Moon, The Gringe), Kenneth Anderson (UK, Dreamworks TV, BBC CeeBeeBies, Imagine FX), Esther Morales (ESP, Cartoon Network, Netflix, Cartoon Saloon), Ethan Becker (USA, Netflix, Dreamworks, Warner Bros) en nog vele anderen!

Leerdoelen

In deze minor leer je:

 • Ideeën helder te krijgen en deze als maker tot een overtuigende vertelling te ontwikkelen.
 • Je (technische en overige) vaardigheden bij de jouw gekozen rol verder te ontwikkelen.
 • Een pitchpakket te produceren waarin verhaal, artwork, productieplan en prototype gecombineerd worden en dat professioneel te
 • Verschillende vormen van beeldend en theoretisch onderzoek doen.
 • Verantwoorde keuzes maken voor de meeste relevante uitingsvorm van je idee.
 • Reflecteren op je artistieke en professionele positie.
 • In een studiosetting met een team samenwerken en je rol vinden.
 • Productief omgaan met feedback van professionals.
 • Werken met een grote mate van zelfstandigheid.

Ingangseisen

 • Je studeert illustratie, animatie, mediadesign of een aanverwante opleiding.
 • Je hebt ervaring met visual storytelling: het vertellen van een verhaal in beeld.
 • Je bent aantoonbaar bedreven in het maken van stilstaand en geanimeerd beeld. Dat kan ook een specifiek onderdeel hiervan zijn, zoals sound design, editing of grafische vormgeving.
 • Je wilt je verdiepen in conceptontwikkeling voor visual storytelling.
 • Je hebt een actieve houding en staat open voor samenwerking.
 • Je hebt je propedeuse behaald.

Development for Visual Storytelling heeft een verdiepend karakter. Het programma is bedoeld voor studenten met ruime kennis en ervaring op het vlak van illustreren en animeren.

Voor deelname dien je een toelatingstest te doen. Selectie vindt plaats op basis van een portfolio met drie doorslaggevende beelden en een korte motivatiebrief van max. 1 A4. Als je je hebt aangemeld, ontvang je meer informatie hierover.

Rooster

Het programma van Development for Visual Storytelling is full-time. Per week heb je ongeveer tweeënhalve dag onderwijs. De rest van de week werk je in studioverband, in duo’s of zelfstandig.

Toetsing

In deze minor is de toetsing integraal. Halverwege het programma voer je een voortgangsgesprek. Je ontvangt dan feedback van je docenten waaruit je kan opmaken of je op koers bent en je verneemt wat je nog moet doen om het eindniveau te behalen. Aan het einde van de minor word je beoordeeld op:

 • Vertellen & Maken (10 EC)
 • Onderzoeken & Ontwerpen (10 EC)
 • Positioneren & Ondernemen (10 EC)

Aanvullende informatie

Development for Visual Storytelling is ook toegankelijk voor studenten uit het buitenland. Als er buitenlandse deelnemers zijn, is het onderwijs Engelstalig.

Het aantal plaatsen is beperkt. Stuur voordat je je aanmeldt een mail naar minor.StJoost@avans.nl. Je ontvangt dan direct al informatie over de toelatingsprocedure. Vermeld duidelijk welke minor je wilt volgen.

Meer informatie over de minors van St. Joost