The Art of Living Together
Hoe leven we samen? Hoe werken we samen? Hoe geven we vorm aan ons samenzijn? In deze minor onderzoek je de interactie tussen het sociale aspect van samenleven en de werken die jij maakt. Je hebt de mogelijkheid om jouw 'eigen' atelierpraktijk voort te zetten en er is ruimte om een 'samenwerkingspraktijk' aan te gaan.
Tijdens de minor experimenteer je met vragen over jouw kunst- of ontwerppraktijk: Hoe zou deze er nog meer uit kunnen zien? Waar liggen de grenzen? Welke elementen uit jouw leven zou je ook kunnen beschouwen als onderdeel van je praktijk? Maak je muziek? Houd je van de natuur? Ben je bezig met filosofische vragen? Kook je graag? Zo kun je verschillende sferen van leven en werken organisch in elkaar laten overlopen.
Vragen naar samenleven en samenwerken ga niet alleen intellectueel stellen, maar vooral ook belichamen. Als collectief van individuele stemmen luister je naar elkaar en wissel je ideeën uit. Je leert en "ont-leert" van en met elkaar. Dit produceert (collectieve) kennis – of niet-kennis – die je loslaat op de wereld om je heen. Dit is zorg dragen voor en het accepteren van anders-zijn, in welke vorm dan ook. Je kunt samen koken en eten, schilderen, breien, printen, tekenen, filmen, jammen, performen, teksten lezen en bespreken, tentoonstellingen bezoeken, lange wandelingen maken en nog veel meer.
Tijdens deze minor werk niet alleen samen met je klas en met je vaste docenten, maar ook met gasten die specifieke expertise inbrengen. Daarbij gaat het om diverse kunstenaars en onderzoekers uit binnen- en buitenland. Ook zijn er samenwerkingen met expertisecentra van Avans.
De minor start met enkele gezamenlijke dagen in Club Solo in Breda, om elkaar te leren kennen. Ook de afsluiting vindt plaats in Club Solo. In een groepsresidentie werk je samen aan de eindtentoonstelling.
Leerdoelen
- Je leert om een artistiek onderzoek te organiseren en te presenteren.
- Je leert om jouw kunst- of ontwerppraktijk te bevragen, zowel theoretisch als praktisch.
- Je experimenteert met verschillende vormen van collectiviteit en draagt bij aan een gezamenlijk onderzoek. Daarbij leer je van en met elkaar.
- Je leert om op metaniveau te reflecteren op zowel jouw eigen werkproces als op het collectieve proces.
Ingangseisen
- Je hebt een (beginnende) kunst- of ontwerppraktijk.
- Je hebt belangstelling voor collectief werken en je bent gemotiveerd om daarmee te experimenteren
- Je hebt je propedeuse behaald.
Rooster
Het programma van deze minor is full-time. Je volgt ongeveer 2,5 dagen onderwijs per week. Daarnaast werk je zelfstandig aan je project. Je kunt gebruikmaken van de goed uitgeruste werkplaatsen van St.Joost.
Toetsing
Bij deze minor is de toetsing integraal. Bij de eindbeoordeling wordt gekeken naar het niveau van je werk, je onderzoek en je samenwerking met anderen.
Halverwege het programma voer je een voortgangsgesprek. Je ontvangt dan feedback en je verneemt wat je nog moet doen om het eindniveau te behalen.
Aanvullende informatie
Deze minor wordt aangeboden door St. Joost School of Art & Design, onderdeel van Avans Creative Innovation. Het programma vindt plaats op de locatie van St. Joost in Breda.
Het aantal plaatsen is beperkt. Stuur voordat je je aanmeldt een mail naar minor.StJoost@avans.nl. Je ontvangt dan direct al informatie over de toelatingsprocedure. Vermeld duidelijk welke minor je wilt volgen.
Meer informatie over alle minor programma’s van Avans Creative Innovation vind je in het online minor magazine:
https://issuu.com/stjoost/docs/aci_minor_overzicht_2024-2025_v06?fr=sYzI1ODgxOTEwMzM