Kies op maat

Inloggen Menu

Material Ecologies

Maak je je zorgen over de ecologische crisis? Bij Material Ecologies leer je deze crisis begrijpen, verbeelden en aanpakken. Je combineert grondig onderzoek met creatief denken en maken. Daarbij neem je het materiaal als uitgangspunt.

In deze minor ontrafel je het materiële verhaal achter objecten en kunstwerken. Denk aan een houten tafel. Waar komt het hout vandaan? Van winkel tot zagerij tot het bos. Wie velde de boom en wie verwerkte het hout? Wat waren de ecologische relaties rondom die boom? Hoe oud was hij en hoe zag de wereld eruit toen hij begon te groeien? En wat gebeurt er met de tafel als hij stuk gaat: einde verhaal of juist een nieuw begin?

Daarnaast kijk je naar bredere ecologische systemen. Hoe beïnvloedt jouw werk menselijk en niet-menselijk leven? Welke nieuwe verbindingen kun je maken tussen materialen, technologieën en natuurlijke processen?

Bij Material Ecologies werk je hands-on in de werkplaatsen met materialen zoals hout, klei of bijvoorbeeld textiel. In het biolab Material Incubator werk je met micro-organismen. Tegelijkertijd ga je in op vragen als: Wat beschouwen we eigenlijk als materiaal? Zijn organismes, zoals zeewieren een materiaal? Kunnen digitale data ook een materieel narratief dragen? Door observatie, analyse en het werken met je handen ontwikkel je praktische vaardigheden en doe je relevante inzichten op. Deze inzichten vertaal je naar krachtige visuele verhalen.

Binnen de minor werken we intensief samen met het werkveld. In het afgelopen jaar werkten de minorstudenten samen met onderzoekers van het Centre of Applied Research for Art, Design and Technology (Caradt) van Avans, ze namen deel aan symposia bij RADIUS, het Centrum voor Ecologie en Kunst in Delft, en ze brachten werkbezoeken aan het TextielMuseum in Tilburg en het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk.

Leerdoelen

In deze minor leer je:

  • Material Ecologies onderzoeken aan de hand van theorielessen en een eigen artistiek onderzoek.
  • experimenteren met verschillende materialen en werkwijzen in de werkplaatsen en het biolab van St. Joost.
  • communiceren over je onderzoek, proces en eindwerk. Uiteindelijk draag je bij aan een gezamenlijke website. Je toont je werk in een bredere context en maakt connectie met het werkveld.

Ingangseisen

  • Je voelt je betrokken bij discussies over milieu en klimaat.
  • Je hebt een actieve houding en staat open voor samenwerking.
  • Je hebt je propedeuse behaald.

Deze minor is nadrukkelijk bedoeld voor studenten van uiteenlopende disciplines.

Literatuur

Enkele belangrijke inspiratiebronnen:

  • Forensic Architecture, Susan Schuppli
  • Formafantasma
  • Christien Meindertsma

Rooster

Het programma van deze minor is full-time. Je volgt ongeveer 2,5 dagen onderwijs per week. Daarnaast werk je zelfstandig aan je project. Je kunt gebruikmaken van de goed uitgeruste werkplaatsen van St.Joost.

Toetsing

Bij deze minor is de toetsing integraal. Bij de eindbeoordeling wordt gekeken naar het niveau van je werk, je onderzoek en je samenwerking met anderen.

Halverwege het programma voer je een voortgangsgesprek. Je ontvangt dan feedback en je verneemt wat je nog moet doen om het eindniveau te behalen.

Aanvullende informatie

Material Ecologies is ook toegankelijk voor studenten uit het buitenland. Als er buitenlandse deelnemers zijn, is het onderwijs Engelstalig.

Deze minor wordt aangeboden door St. Joost School of Art & Design, onderdeel van Avans Creative Innovation. Het programma vindt plaats op de locatie van St. Joost in Breda.

Het aantal plaatsen is beperkt. Stuur voordat je je aanmeldt een mail naar minor.StJoost@avans.nl. Je ontvangt dan direct al informatie over de toelatingsprocedure. Vermeld duidelijk welke minor je wilt volgen.

Meer informatie over alle minor programma’s van Avans Creative Innovation vind je in het online minor magazine:
https://issuu.com/stjoost/docs/aci_minor_overzicht_2024-2025_v06?fr=sYzI1ODgxOTEwMzM