Stad van de toekomst
Helaas de minor zit vol. Inschrijving is niet meer mogelijk.
De stad van de toekomst, hoe ziet die eruit?
Hoe zijn wij in staat om onze steden op een gezonde manier te ontwikkelen in de toekomst? Rekening houdend met vraagstukken op het gebied van klimaatverandering, gezondheid, bevolkingsgroei, mobiliteit, energievoorziening, sociale cohesie, veiligheid en natuur? De stad van de toekomst staat voor enorme uitdagingen.
In de minor ontwikkel je vooruitstrevende, ruimtelijke, sociale en of technologische plannen die een antwoord formuleren op de stedelijke vraagstukken van de toekomst. Je werkt aan relevante opdrachten vanuit de praktijk, leert verschillende perspectieven over toekomstige, stedelijke en menselijke ontwikkeling én je doet ervaring op via workshops en excursies.
Project
Tijdens het project werk je aan een praktijkopdracht: de stedelijke ontwikkeling van het Kenniskwartier in Tilburg. In deze stedelijke zone komen nieuwe vormen van wonen, werken, sporten en leren samen. Het Kenniskwartier vormt in de toekomst (samen met de Spoorzone) de levensader van de stad.
Wil je alvast kennis maken met het gebied? Kijk dan eens in de gebiedsvisie.
Perspectieven
Voor de perspectievenlijn ga je actief aan slag met verschillende vraagstukken (bijvoorbeeld: het verleden van de stad, samenleven in de stad, mens & natuur, mens & water en/of mens & technologie). Vervolgens maak je een product dat bij dat vraagstuk past.
Voorbeelden van zo’n product zijn:
- Een ecoduct dat nog multifunctioneler kan worden ingezet;
- Een nieuw beleid om natuur een prominentere plek te geven in de besluitvorming;
- Een spel om bewoners te leren over het belang van natuur;
- Een ontwerp van plekken waar mensen kunnen samenkomen en waar sociale cohesie wordt bevorderd.
Gastsprekers die afkomstig zijn uit de praktijk en/of betrokken zijn bij onderzoek, zorgen voor interessante verdieping op het vraagstuk.
Praktijk
In de praktijklijn komen verschillende onderdelen van steden voorbij. Onderdelen die je kunt meenemen naar de toekomst. Of juist niet! Tijdens dit vak ga je op excursie naar verschillende steden en ga je vanuit verschillende perspectieven op pad door een wijk.
Het project, de perspectieven en praktijk vormen de basis om samen met ons en je medestudenten de opstap te maken naar een mogelijk professionele carrière in de ruimtelijke ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Tijdens de minor is er ruimte om zelf verdieping aan te brengen. De minor kan tevens gecombineerd worden met de voorbereiding op het afstuderen.
Benieuwd naar meer inhoud? Bekijk hier een video die is opgenomen door docent Marieke.
Leerdoelen
- Het algemene doel van de minor is om het vermogen te ontwikkelen om vooruitstrevende ruimtelijke, sociale en / of technologische (kortom: interdisciplinaire) plannen te maken die een antwoord formuleren op de stedelijke vraagstukken van de toekomst
- Leerdoelen formuleer je voor je eigen competentieontwikkeling op Bachelor-niveau waarbij je aangeeft welke stappen jij gaat zetten en welke experts je gaat raadplegen zodat er een concrete planning van je leerproces ontstaat.
Ingangseisen
- Je bent derde- of vierdejaarsstudent
- Je hebt je propedeuse behaald
Literatuur
Voor deze minor is nog geen vaste literatuurlijst aanwezig
Rooster
Nader vast te stellen. De minor loopt van het begin van het schooljaar (augustus/september) tot en met januari.
Toetsing
In deze minor kunnen 30 ECTS behaald worden. De toekenning zal worden verdeeld over verschillende eenheden, herleidbaar naar 2 periodes van 15 ECTS.
Aanvullende informatie
Locatie
Avans Hogeschool, Tilburg
Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg
Let op
De Avans-opleiding gekoppeld aan deze minormodule is:
- Ruimtelijke Ontwikkeling – Academie voor Duurzaam Gebouwde Omgeving
Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.