Healthcare Innovation Management (NL) Succesvol implementeren van zorgtechnologie
Healthcare Innovation Management (NL)
Succesvol implementeren van zorgtechnologie
Er wordt veel zorgtechnologie ontwikkeld en enthousiast aangekocht door zorgorganisaties. Vaak met hoge verwachtingen dat het de werkdruk van het personeel zal verlagen of het leven van de zorgvrager zal veraangenamen. Helaas slaagt men er niet altijd in om de juiste technologie te kiezen of op de juiste manier in gebruik te nemen, waardoor belangstelling afneemt of zelfs weerstand ontstaat tegen het gebruik van de technologie. De fitnessapp die je hebt aangeschaft doet niet wat je ervan verwacht. De zorgrobot in het verzorgingshuis staat in de bezemkast omdat het zorgpersoneel niet goed weet hoe hem te gebruiken.
Heb jij ideeën hoe de zorg beter kan worden georganiseerd en hoe zorgtechnologie daaraan kan bijdragen? Zou jij graag een bijdrage willen leveren aan het beter benutten van beschikbare zorgtechnologieën, zodat ze écht waarde toevoegen voor de zorgvrager en/of zorgverlener? Volg dan de Minor Healthcare Innovation Management.
De minor Healthcare Innovation Management is onderdeel van de opleiding Gezondheidstechnologie | Mens & Techniek en heeft als doelstelling om techniek op een goede manier in te zetten binnen de gezondheidszorg. In deze minor leer je hoe je een implementatieproces voor zorgtechnologie kan organiseren, monitoren en/of bijsturen, zodanig dat de inzet van zorgtechnologie daadwerkelijk leidt tot het (duurzaam) oplossen van een probleem of verbeteren van een situatie.
Tijdens de minor werk je in groepsverband aan een project bij een daadwerkelijke opdrachtgever uit het werkveld. Je gaat aan de slag met een concrete vraag van een (zorg)organisatie en doet dit direct in de praktijk. Samen met jouw medestudenten werk je op locatie aan een project rondom zorgtechnologie of de implementatie daarvan. Zo kun je direct de theorie die je tijdens de minor leert in praktijk testen.
Enkele voorbeelden van projecten tijdens de minor:
- Onderzoeken en uitvoeren van een implementatietraject om cliënten d.m.v. technologie zelfstandiger te laten leven binnen de zorginstelling.
- Opstellen en testen van een implementatieplan om een nieuwe zorgtechnologie onder zorgmedewerkers te implementeren.
- Begeleiden en adviseren van zorgmedewerkers om een zorgtechnologie succesvol te implementeren.
- Onderzoeken welke technologie kan worden ingezet om specifieke problemen in de zorg op te lossen, zoals personeelstekort.
Lees ook het bijgevoegde artikel waarin twee projectgroepen vertellen over hun projecten: Studenten presenteren oplossingen en adviezen voor zorgvraagstukken - Punt. (avans.nl)
Vanuit de opleiding ondersteunen we jou bij het aanleren van de kennis en vaardigheden, die je nodig hebt om het project succesvol uit te voeren. We doen dit vooral door het aanbieden van workshops en opdrachten waarbij je veel zelfstandig aan de slag gaat om je eigen leervragen te beantwoorden. We verwachten een hoge mate van belangstelling voor actuele onderwerpen op gebied van zorgtechnologie en rekenen op jouw nieuwsgierigheid om ze goed uit te diepen. Docenten vervullen daarbij vooral een coachende rol. Een effectieve samenwerking met je medestudenten is ontzettend belangrijk. Zo word je goed voorbereid op wat er later in de praktijk ook van je verwacht wordt, namelijk dat je pro-actief en zelfstandig werkt.
Leerdoelen
Hoofdleerdoel:
Een implementatieproces voor zorgtechnologie organiseren, monitoren en bijsturen, zodanig dat bekende zorginnovatiedrempels overwonnen kunnen worden om op duurzame wijze een probleem op te lossen of een situatie te verbeteren.
De volgende thema’s komen aan bod:
Lessen uit de praktijk
Hoe is het op dit moment gesteld met de markt voor zorgtechnologie? Wie zijn de belangrijkste stakeholders? Welke zorgtechnologie heeft succes of faalt en hoe komt dat? Je krijgt een duidelijk beeld van de huidige stand van zaken in zorgtechnologie-land.
Businesscase waardetoevoeging
Je leert om een business case te maken om besluitvorming over aanschaf, verbetering of opschaling van zorgtechnologie te onderbouwen.
Verandermanagement
Zorgtechnologie wordt in gebruik genomen door zorgvragers en zorgverleners. Vaak betekent dit een grote verandering waar mensen bij geholpen moeten worden. Je ontwikkelt vaardigheden om individuen, teams en organisaties mee te krijgen met de verandering; denk aan het geven van een instructie of workshop, het voeren van een coachingsgesprek of het schrijven van een memo over een op handen zijnde verandering.
Procesverbetering
Als een zorgtechnologie in gebruik wordt genomen, betekent dit meestal dat (werk)processen moeten worden aangepast of nieuwe processen worden ingevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een huisartsenpraktijk die papierloos wil gaan werken en alle gegevens van patiënten in een digitaal dossier op wil slaan. Meestal streeft men ook naar een verbetering van de processen door het inzetten van de technologie. Je leert daarom om met behulp van LEAN-technieken processen te (her)ontwerpen, zodat verspillingen worden voorkomen.
De minor is Nederlandstalig. Engels op B2 niveau wordt alleen bij Gezondheidstechnologie-studenten getoetst.
Ingangseisen
Elke student is welkom, die geïnteresseerd is in verandertrajecten in de zorg waarbij zorgtechnologie een rol speelt. We streven naar een multidisciplinaire samenstelling van projectgroepen, zodat verschillende expertises vertegenwoordigd zijn en jullie ook veel van elkaar kunnen leren. Bijvoorbeeld de opleidingen: Mens & Techniek, Ergotherapie, Fysiotherapie, Verpleegkunde, (Technische) Bedrijfskunde, Commerciële Economie of andere opleidingen die hiermee in lijn liggen.
Twijfel je of jouw opleiding voldoende basis geeft voor deze minor? Neem dan vooral contact met ons op.
Rooster
De minor Healthcare Innovation Management is fulltime en beslaat een semester (20 weken) per keer. De minor begint eind augustus en/of begin februari.
Afhankelijk van de fase van de minor en de aard van het project zal je twee tot vier dagen werkzaam zijn in het werkveld en één tot twee dagen bij Avans in Breda.
Toetsing
Toetsing vindt plaats in de vorm van (groeps)opdrachten en assessments, waarbij je vooral zelf zal gaan bewijzen dat je de gewenste resultaten en leerdoelen hebt bereikt.
Aanvullende informatie
Let op:
De Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is:
Mens en Techniek (MT-B)
Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.
Parallel aan deze minor wordt de minor Product Design for Health gegeven, die meer gericht is op het ontwerpen of ontwikkelen van zorginnovaties. Sommige onderdelen van het onderwijs worden gezamenlijk voor beide modules georganiseerd. Ook bestaat de mogelijkheid om bepaalde workshops van deze minor te volgen, wanneer jouw leerdoelen daartoe aanleiding geven.
De ingevulde leerovereenkomst mag per mail verzonden worden naar: minorenloket.MT.breda@avans.nl
Wil je weten of er nog plaatsingsmogelijkheden zijn na sluiting van de inschrijftermijn of heb je andere een andere vraag? Neem dan contact met ons op via bovenstaande e-mailadres.