Kies op maat

Inloggen Menu

Kraam, Kind en Jeugd (met project) BREDA

Binnen de minor Kraam, Kind, Jeugd (KKJ) staat de zorg aan zwangeren, kraamvrouwen en kinderen van 0-18 jaar met hun ouders centraal. Het is een verdiepende minor waarin onderwerpen aan bod komen vanuit de expertisegebieden van de kinderverpleegkundige, de obstetrieverpleegkundige en de jeugdverpleegkundige. 

Doel van de minor is het ontwikkelen van een generieke blik op het kind en diens systeem; op basis van klinisch redeneren kom je tot passende, transmurale verpleegkundige zorg op lichamelijk, psychisch, sociaal en functioneel niveau. Je leert hoe je een professionele (pedagogische) relatie opbouwt met kinderen en/of hun ouders zodanig dat je risico’s en bestaande problemen vroegtijdig kan signaleren en monitoren. Preventie is een belangrijk item binnen de minor. Je richt je op risico-inschatting, vroegsignalering en monitoring van mogelijke problemen ten aanzien van de ontwikkeling van het kind en/of risico’s in de omgeving van het kind. Daarnaast lever je actief een positieve bijdrage aan de kwaliteitsverbetering van een beroepsprobleem in de praktijk. 

Tijdens de wekelijkse lesdag voor de binnenschoolse bijeenkomsten ontwikkel je je competenties door middel van colleges en werkgroepen. We volgen de ontwikkeling van het kind vanaf de bevruchting tot het 18e jaar en concentreren ons daarbij op de vier pijlers van de JGZ preventie agenda vanuit de jeugdgezondheidszorg: Ouderschap, Hechting, Gezondheid en Weerbaarheid. Preventie op deze thema’s heeft impact op schoolverzuim, kindermishandeling en armoede.

In deze minor staat klinisch redeneren rondom zwangerschap, bevalling, kraamtijd centraal en zoomen we in op de ontwikkelingspsychologie van baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen, pubers en adolescenten. Je leert hoe je een professionele (pedagogische) relatie opbouwt met kinderen en/of hun ouders zodanig dat je risico’s en bestaande problemen vroegtijdig kunt signaleren en monitoren. Preventie is een belangrijk thema binnen de minor. Je richt je op risico-inschatting, vroegsignalering en monitoring van mogelijke problemen ten aanzien van de ontwikkeling van het kind en/of risico’s in de omgeving van het kind. 

KKJ in combinatie met een project  

Bij deze route volg je het programma van de KKJ van 1 lesdag per week, samen met lessen van de projectmodule Design, Management & Innovation. In deze projectmodule werk je met de praktijk samen aan de oplossingen van morgen. Zo draag je bij aan een weerbare zorgpraktijk in tijden van personeelsschaarste, gepersonaliseerde zorg en de ene na de andere technologische innovatie. Je ontwikkelt samen met 4-6 medestudenten op basis van de kenmerken van projectmanagement een innovatief beroepsproduct. Dit doe je participatief, in samenwerking met een opdrachtgever uit bijvoorbeeld de verpleegkundige-/ geboorte-/ of jeugdgezondheidszorg. Hiernaast houd je je bezig met een actuele casus uit de praktijk en werk je jouw projectgroep aan de samen met je docent en medestudenten aan je ontwikkeling tot een reflectieve professional. 

Wil je meer beeld krijgen bij de minor KKJ? Bekijk dan deze video.

 

Leerdoelen

Doel van de minor is het ontwikkelen van een generieke blik op het kind en diens systeem; op basis van klinisch redeneren kom je tot passende, transmurale verpleegkundige zorg op lichamelijk, psychisch, sociaal en functioneel niveau.

De minor wordt afgesloten met een kennistoets, een casestudy over opvoedadvies en een presentatie en reflectie op je project. Bij afronding ontvang je 30 studiepunten.

Ingangseisen

Om deel te kunnen nemen aan de minor is het volgende van belang:

Je bent 3e of 4e jaars HBO-Verpleegkunde student. De minor is gebaseerd op verpleegkundige competenties en bouwt voort op dat wat je in jaar 1 en 2 hebt geleerd. 

In overleg kun je als student van een andere opleiding (bijvoorbeeld Verloskunde, Social Work) toegelaten worden aan deze minor.

Volg je de minor KKJ met project, dan regelt Avans een project dat passend is bij de minor. Studenten kunnen zelf na goedkeuring van de programmaleider KKJ ook een groepsproject inbrengen, voorafgaand aan de minor

Per week heb je 1 lesdag (maandag) op je vaste locatie en kom je minimaal 1 dag per week naar school voor samenwerking met je projectgroep. 

Literatuur

In deze minor wordt gebruik gemaakt van onderstaande basisboeken. Het is eventueel mogelijk voor opdrachten gebruik te maken van boeken vanuit het medialandschap van Avans Hogeschool, Xplora,

Vastgestelde boekenlijst KKJ:

Verplicht:

  • Goudkuil, A., Allessi, B., Straver-Kramer, M.T. & Frijns, E.(2021). Nederlands Leerboek Jeugdgezondheidszorg. 8e herziene druk. Assen: Koninklijke Van Gorcum. ISBN: 9789023256410
  • Feldman, R.S. (2020) Ontwikkelingspsychologie, 9e editie met MyLab. Pearson Benelux, ISBN: 9789043041690

Aanbevolen:

  • Kollée, L.A.A., Moore, M.L. & Vrancken, S.L.A.G. (2003). Perinatologie. Leerboek neonatologie en verloskunde voor verpleegkundigen. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. 4e druk.
  • Huizinga, G., Klok, W., Molenkamp, C., den Ridder, K., Ulijn-ter Wal, R. & in 't Veld-Rentier, I. (2004) Basisboek kinderverpleegkunde. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg.
  • Delfos, M.F. (2014) Luister je wel naar mij? Uitgeverij SWP bv
  • Roseboom, T. (2018) De eerste 1000 dagen. Utrecht: de Tijdstroom ISBN 9789058981257
  • Bakker, B., C. van Heycop ten Ham, (2016). ProActive Nursing: klinisch redeneren in zes stappen. Amsterdam: Boom.
  • Nanda International. (2017). Verpleegkundige diagnoses en classificaties 2015-2017. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  • Bohn Stafleu van Loghum (2016). Verpleegkundige interventies (NIC) app licentie of het boek (Bulechek, G., 2016)
  • Bohn Stafleu van Loghum. (2016). Verpleegkundige zorgresultaten app licentie of het boek (Moorehead, S., 2017)

Rooster

De lesdag wordt een paar weken voor start van de minor bekend gemaakt.

Toetsing

Beroepspraktijkvorming/Stage of Project 

1 afsluitende kennistoets 

Methodische BPV Begeleiding/Intervisie 

(Reflectieve) casestudy 

Presentatie kwaliteitsverbetering 

Aanvullende informatie

Let op: De Avans-opleiding gekoppeld aan deze minormodule is:

Opleiding tot Verpleegkundige Breda (HBOV-B) 

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

De ingevulde leerovereenkomst mag per mail verzonden worden naar:

minorenloket.hbov.breda@avans.nl

Wil je weten of er nog plaatsingsmogelijkheden zijn na sluiting van de inschrijftermijn, neem dan contact met ons op via bovenstaand mailadres.

Ook voor andere vragen kun je daar terecht.