Kies op maat

Inloggen Menu

Musculoskeletaal wervelkolom (en sport)

Voel jij de uitdaging om als toekomstige manueeltherapeut  en/of sportfysiotherapeut verdieping te zoeken in de diagnostiek en behandeling van musculoskeletale klachten ? Dan is deze minor iets voor jou!

In het kort

Musculoskeletale klachten vormen de basis voor de verschillende specialismen binnen de fysiotherapie.  In deze innovatieve minor leer je hier alles over, belicht vanuit de manuele therapie én de sportfysiotherapie. Je gaat namelijk elke week een dag optrekken met de studenten van de minor musculoskeletaal sport om de verdieping in kennis rondom musculoskeletale klachten samen te belichten. Het tweede deel van de week is specifiek; je zoekt dan de diepte op binnen de manuele therapie.

Zie jij het als een mooie kans om samen te werken met sportfysiotherapie maar ligt jouw hart bij de manuele therapie? Dan is dit de minor voor jou!

Leerdoelen

Manueeltherapeutische en sportfysiotherapeutische diagnostiek en behandeling staan centraal in deze minor. Het klinisch redeneren rondom musculoskeletale problematiek vormt een belangrijk onderdeel.

Tijdens de vaardigheden maak je een vertaalslag van theorie naar praktijk en zullen o.a. manuele mobilisaties, behandelvormen rondom pijn; virtual reality en graded motor imagery, echografie en bewegingsanalyses hip/spine en neck shoulder, wervelkolomgerelateerde pathologie centraal staan.

Aanvullende informatie

Let op:

De Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is:

Opleiding tot fysiotherapeut (FT-B)

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

Ingangseisen

Je volgt een voltijdopleiding voor fysiotherapie en je beheerst de basismodule van de wervelkolom. Voor bepaalde studieonderdelen die behaald zijn in de minor musculoskeletaal – wervelkolom kunnen vrijstellingen verkregen worden binnen de Masteropleiding Manuele Therapie SOMT.

Toetsing

  • Theorie zal worden getoetst door middel van opdrachten tijdens de studieochtenden die verwerkt zullen worden in een portfolio.
  • Performance assessment zal het klinisch redeneren en de vaardigheden rondom wervelkolomgerelateerde klachten toetsen.
  • Critically Appraised Topic (CAT)
  • Stagereflectieverslag

Literatuur

Er hoeft geen literatuur te worden aangeschaft voor deze minor.

Op de leeromgeving van de minor zijn artikelen geplaatst die relevant zijn aan de onderwerpen die besproken worden. Aanbevolen boeken en literatuur zijn beschikbaar in Xplora van Avans.

Rooster

Minor (30EC’s) bevat 20 weken; 2 periodes van 10 weken (7 lesweken en 3 toetsweken per periode).

Elke lesweek:

  • 1 theorie dag gezamenlijk met minor musculoskeletaal – SPORT
  • 1 vaardigheden dag specifiek gericht op manuele therapie
  • Stage 80 uren (verdeling van de 80u mogen geheel vrijblijvend verspreid worden over de 20 weken)
  • Snijzaalbezoek in 2e periode
  • Zelfstudie