Forensische Chemie
In de minor Forensisch Chemisch Onderzoek word je een expert op het gebied van de forensisch/analytisch chemische analyse, met name in de instrumentele scheidingstechnieken. Je ontwikkelt vaardigheden om met moderne chromatografische instrumenten te kunnen werken en research vragen te kunnen beantwoorden.
Er komen verschillende toepassingsgebieden aan de orde. Je kunt dan denken aan milieu onderzoek, farmaceutische analyse, opsporen van vervalste voedingsoliën, metabolomics en proteomics, kwaliteitscontrole van producten en voedingsmiddelen, karakterisering van producten, aantonen van productzuiverheid van producten, enzovoorts. Daarnaast komt de wijze waarop analyse methoden worden ontwikkeld aan de orde.
Bij een groot deel van het onderzoek in laboratoria in het bedrijfsleven, ziekenhuizen en research instellingen wordt forensische/analytische chemie toegepast. Je kunt denken aan bedrijven als Eurofins, Organon, TNO, Charles River Laboratories, Nutrilab, Erasmus MC, RIVM, NFI, enz.
Leerdoelen
- Gecoacht door een docent je eigen onderzoek opzetten aan de hand van de empirische cyclus.
- Gedegen informatie verzamelen en je inhoudelijk zelfstandig inlezen in de state-of-the art van het onderzoeksonderwerp en benodigde onderzoekstechnieken.
- Relevante literatuur selecteren en uitwerken tot een voor jou bruikbaar protocol.
- Professioneel communiceren over het onderzoek.
- Over je onderzoek rapporteren door gebruik te maken van een (elektronisch) labjournaal, poster, eindverslag en mondeling assessment.
- Een realistische planning van je onderzoeksactiviteiten opstellen en deze lopende het onderzoek zonodig bij te stellen.
- Reflecteren op je eigen functioneren en hierin sturend optreden.
Ingangseisen
Deze minor is toegankelijk voor HBO Chemie-studenten met:
- Aantoonbare kennis over statistiek (nodig voor het vak Chemometrie)
- Om succesvol aan deze minor te kunnen deelnemen is ervaring met gaschromatografie en vloeistofchromatografie een vereiste.
De kennis kan bijvoorbeeld zijn behaald middels vergelijkbare vakken in de hoofdfase van de eigen studie.
Rooster
Bij deze minor wordt uitgegaan van een voltijddeelname (40 uur studiebelasting). Aanwezigheid bij lablessen is verplicht, alsmede de theorielessen, afhankelijk van de eisen per vak. De vakken en het project zijn zo evenwichtig mogelijk verdeeld over twee periodes (2 x 10 weken).
De lestijden liggen doorgaans tussen 9:00 en 17:30.
Toetsing
Binnen de minor Forensisch Chemisch Onderzoek dient de student de beschreven beroepscompetenties aantoonbaar te beheersen. Dit wordt getoetst middels inzet, rapportage, het portfolio, presentaties en het individuele mondeling assessment. Bij afronding van de minor dient 50% van de kritieke beroepsvaardigheden behorende bij niveau 3 van de competenties zelfsturing, onderzoeken, en experimenteren aantoonbaar behaald te zijn. Met name voor het project zal de student in overleg met de minorverantwoordelijke (en/of studieloopbaanbegeleider) de concretisering van de te ontwikkelen beroepsvaardigheden en competenties verder uitwerken. Tijdens het individueel mondeling assessment dient de student aan te kunnen tonen dat de competenties en beroepsproducten behaald zijn.
Cursussen (theorie) en trainingen (praktijk) dienen voldaan te zijn. Samen zijn ze goed voor 12 EC. Het eindcijfer voor het project (18 EC) wordt vastgesteld indien alle onderdelen met voldaan zijn beoordeeld en alle cijfers ≥ 5.5. Het eindcijfer wordt bepaald door middeling van de cijfers voor uitvoering (40%), Plan van Aanpak (10%), eindverslag (20%), posterpresentatie (10%) en individueel mondeling assessment (20%).
(onder voorbehoud van wijzigingen)
Aanvullende informatie
Er is een beperkt aantal plaatsen, vol = vol op volgorde van aanmelden. De studenten die dit kiezen als externe minor zullen worden uitgenodigd voor een (online) startgesprek.
Let op:
De Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minor module is:
Chemie Den Bosch (CHE-H)
Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.