Minor Expert Class Veiligheid in bedrijven en organisaties (HSSE)
Lijkt het jou interessant om meer te weten te komen over veiligheid in bedrijven en organisaties en daar actief aan bij te dragen? Dit leer je tijdens de minor Expert Class Veiligheid in bedrijven en organisaties!
Ervaring leert dat menselijke fouten één van de root causes van incidenten zijn. Tijdens de minor ga je op zoek naar antwoorden op de vraag waarom mensen bewust overtredingen begaan ondanks dat regels duidelijk zijn uitgelegd en de gevaren helder zijn. Je leert hoe je zulke “rule breakers” managet en ze zo beïnvloedt dat je hen aanzet tot gedragsverandering.
In de wereld van safety is het diploma Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) een begrip. Als onderdeel van deze minor bieden wij je de mogelijkheid om ook dit diploma te behalen. Uitgangspunt bij MVK is het herkennen van gevaren en risico’s, de inschatting en het prioriteren ervan en het nemen van passende maatregelen. Na de opleiding MVK weet je dan ook hoe je o.a. een goede risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) opstelt en ben je volledig op de hoogte van de relevante wet- en regelgeving. MVK is een middelbaar beroepsdiploma waarmee je aantoont over kennis en ervaring te beschikken met betrekking tot o.a. processen, machines, chemische veiligheid enz.
Toelichting op het programma:
In het werkveld van veiligheid zijn Health, Safety, Security en Environment belangrijke begrippen. Safety en security zijn elementen in veiligheid die erg dicht bij elkaar staan. Veelal liggen de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden dan ook bij één functionaris of één afdeling in een organisatie. Daarnaast kennen we in de veiligheidsmarkt ook steeds meer de functionaris HSSE, waarbij alle onderwerpen van HSSE ondergebracht zijn in één functie of één afdeling.
Als veiligheidskundige zorg je er voor dat een organisatie aanvaardbare risico’s neemt. Risico’s zijn er namelijk niet enkel om te vermijden, maar ook om af en toe te nemen. Hoe bepaal je wat de werkelijk risico’s in jouw organisatie zijn en in hoeverre deze aanvaardbaar of juist vermeden moeten worden? En wat betekent dat voor de organisatie in aansturing, operatie en in zijn idealen? Welke houding vergt dat van jou als professional? En wat komt daar in de praktijk allemaal bij kijken?
Na de minor Expert Class Veiligheid in bedrijven en organisaties heb je een totaalbeeld van wat er verwacht wordt van jou als veiligheidskundige, en kun je antwoord geven op al deze vragen.
Je gaat, onder begeleiding van een docent met praktijkervaring, stage lopen waarbij je de kennis toepast die je op school opdoet. Dat doe je in organisaties waarbij Health, Safety en Security en Environment (HSSE) belangrijke aspecten zijn bij het productieproces, bijvoorbeeld Boskalis, VDL, en Philips. Hierdoor word jij een expert op het gebied van risicomanagement!
Het uitgangspunt bij deze minor is, net als in de praktijk, het verkrijgen van een duidelijk beeld van de organisatie en waar zij voor staat en gaat. Denk hierbij aan de visie, missie en beleid, maar dan ook specifiek gericht op Safety, in combinatie met Health, Security en Environment (HSSE). Wat zijn de doelen van de organisatie, en worden deze ook gerealiseerd in de praktijk? In lijn hiermee is het van belang om onderzoek te doen naar de daadwerkelijke bijdrage dat risicomanagement levert ten aanzien van het primaire proces van de organisatie. Hierbij wordt gekeken naar de rol en inzet van risk management waarbij je leert om o.a. meetbare en expliciete doelen te formuleren, en evalueren. Zo krijgt zowel de organisatie als jijzelf een realistisch beeld van de doelen en idealen.
Veelal heeft een veiligheidskundige in de praktijk dus niet alleen te maken met veiligheidsthema’s (Safety en/ of Security), maar ook met de effecten voor de gezondheid (Occupational Health) van werknemers en effecten naar het milieu (Environment). Ook zijn er onderlinge raakvlakken in deze thema’s te herkennen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld blootstelling aan chemicaliën wat gezondheidsrisico’s kent, maar ook een milieurisico geeft wanneer we deze stoffen afzuigen. Daarnaast is HSSE gerelateerd aan verscheidene (veiligheids) functies in het werkveld. Denk hierbij aan verandermanagement, bij het uitbreiden van bijvoorbeeld een productielijn. Hierbij moeten machines blijven voldoen aan wettelijke veiligheidsnormen, zijn een risico-inventarisatie en milieuvergunningen vereist en wordt er gekeken waar de gezondheid van werknemers verbeterd kan worden. Het gaat dan ook niet alleen om veiligheid in de huidige situatie maar ook met oog op de toekomst, en hoe kun je er dan voor zorgen dat veiligheid duurzaam is en blijft. In het verlengde hiervan kijken we bij de minor naar de veiligheidscultuur binnen een organisatie.
Voor wat betreft de kennis, ervaring voor security en inhoud ga je verder aan de slag met de verdieping op het gebied van HSSE bijvoorbeeld het implementeren van een securityprogramma om verschillende assets van een organisatie te beschermen. Denk hierbij ook aan de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld advies geven en ondersteunen in het ontwikkelen van kritische prestatie indicatoren op het gebied van HSSE in het algemeen en security in het bijzonder. Hiervoor wordt risicomanagement in de brede zin van het woord belicht en gespecificeerd voor HSSE, bijvoorbeeld het opzetten en onderhouden van een dreigingsanalyse om inzicht te krijgen in potentiële dreigingen en hun consequenties voor de organisatie. Ook wordt ingegaan op response management, bijvoorbeeld het identificeren van kwetsbaarheden van een de organisatie/ assets na een incident en het nemen van tegenmaatregelen voor het beschermen gericht op het voorkomen van verdere verzwakking.
Wanneer de organisatie HSSE serieus neemt en borgt binnen het proces, dan kunnen er alsnog incidenten plaatsvinden. Het is juist dan van belang om goed onderzoek te doen, met name gericht op voorkomen en verbetering naar de toekomst toe. Alles in het licht van veiligheid, verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid maar ook budget. We spreken dan van incidentonderzoek en -management.
In deze minor maak je kennis met enkele veel gebruikte methodes zodat je weet wat je er mee kan doen in de praktijk. We oefenen met deze methodes en bekijken wat de verschillen zijn. We kijken hoe je de root causes en de GFT (General Failure Types) oftewel de achterliggende oorzaken kunt achterhalen. Ook leer je bijvoorbeeld hoe je een kwantitatieve gegevensverzameling analyseert.
Bovenstaande onderwerpen worden verzorgd in een drietal leeruitkomsten binnen het curriculum van de minor. Hierbij betreft het niet enkel kennis, maar natuurlijk ook de daadwerkelijke toepassing ervan!
Het mag duidelijk zijn dat je met het volgen en behalen van de minor Expert Class Veiligheid in bedrijven en organisaties, eventueel aangevuld met het MVK diploma je daadwerkelijke een aanvulling hebt op je HBO diploma.
NB Toelatingseisen, zie hiervoor de OER (Onderwijs Examen Reglement). Tenminste geldt dat je jaar 1 en 2 hebt afgesloten en de stage van jaar 3 hebt afgerond.
Leerdoelen
Het algemene doel is om jouw professionele veiligheid vaardigheid te ontwikkelen, zodat je kunt navigeren in verschillende veiligheids- en beveiligingsomgevingen.
- Veiligheid, wettelijk kader en (arbo)veiligheid in de praktijk
- Beveiliging, veiligheid, bewustzijn van bedrijfscontinuïteit
- Bedreigingen en gevaren herkennen
- Verandering & veiligheidscultuurladder
- Menselijk gedrag; ABC theorie
- Managen van overtreden van regels
- Milieuvergunningen voor tal van bedrijfsactiviteiten beheren
Onderdelen in de leeruitkomsten zijn o.a.:
Algemene doelstelling is het ontwikkelen van een strategisch plan (fit) dat bijdraagt aan het vaststellen van risicobeheer HSSE (o.a. beveiliging, veiligheid en bedrijfscontinuïteit) dat flexibel, klantgericht is, het succes van de organisatie ondersteunt (primair proces) en duurzaam is (toekomstbestendig).
Wat vragen de stakeholders in een organisatie voor de resultaten van bovenstaande onderwerpen.
Op basis van deze resultaten wordt antwoord gegeven op de vraag “hoe organiseert je HSSE in brede zin van het woord binnen jouw organisatie”?
Specifieke onderwerpen kunnen zijn o.a. het voorzorgsprincipe en onzekerheid tot een acceptabele risicograad tegen acceptabele kosten (economie van veiligheid en beveiliging). Je leert hoe je belangrijke prestatie-indicatoren kunt gebruiken om de beveiliging te beheren.
Tevens wordt het onderwerp incidenten onderzoek besproken. Denk hierbij aan o.a. inzicht in de invloeden van de omgeving waarin het incident plaatsvond. Aan het licht brengen van basis oorzaken in zowel de organisatie als gedrag die incidenten mogelijk maken. Verschillende onderzoekstechnieken worden besproken waarmee oorzaken en tekortkomingen worden bepaald zonder de schuld vraag te benoemen.
Verder wordt ingegaan op EHS: Environment, Health en Safety.
We gaan hierbij dieper in op onderwerpen die spelen in organisaties op het gebied van gezondheid, milieu en veiligheid. Vervolgens gaan we vaststellen hoe deze onderwerpen in de praktijk aandacht krijgen, tijdens de dagen in de week dat je bij jouw stage bedrijf bent. Onderwerpen die besproken worden zijn o.a.: machine en elektriciteit veiligheid, ergonomie, asbest, blootstelling aan gevaarlijke stoffen en geluid, water-, bodem-, lucht vervuiling.
Ook is er expliciet aandacht voor Security
Voor wat betreft de kennis, ervaring voor security en inhoud ga je aan de slag met vier domeinen binnen security. Het eerste domein betreft basiskennis op het gebied van security bijvoorbeeld het implementeren van een securityprogramma om verschillende assets van een organisatie te beschermen. Het tweede domein gaat in op bedrijfsvoering rondom security bijvoorbeeld advies geven en ondersteunen in het ontwikkelen van kritische prestatie indicatoren op het gebied van security. Het derde domein gaat over risicomanagement in relatie tot security bijv. het opzetten en onderhouden van een dreigingsanalyse om inzicht te krijgen in potentiële dreigingen en hun consequenties voor de organisatie. In het vierde en laatste domein wordt ingegaan op response management bijv. het identificeren van kwetsbaarheden van een asset na een incident en het nemen van tegenmaatregelen voor het beschermen van een asset
Het uitgangspunt is dat je in deze minor onderzoek doet naar een onderwerp op het gebied van HSSE.
In de 1ste 10 weken (1e blok) ligt de focus op de voorbereiding op jouw onderzoek. Je bereidt je voor op het toegepaste onderzoek in de 2de blok (10 weken). Jouw tutor is een ervaren professional. Om de week breng je een dag door met je tutor en medestudenten om feedback te ontvangen en ideeën over je onderzoek uit te wisselen.
Ingangseisen
Toelatingseisen, zie hiervoor de OER (Onderwijs Examen Reglement). Tenminste geldt dat je jaar 1 en 2 hebt afgesloten en de stage van jaar 3 hebt afgerond.
Literatuur
Boekenlijst wordt t.z.t. gecommuniceerd via Brightspace
Rooster
Blok 1 10 weken: werken aan 3 leeruitkomsten
- Leeruitkomst 1: de RIE als raamwerk
- Leeruitkomst 2: opzet van het onderzoek bij de opdrachtgever (stage)
- Leeruitkomst 3: de veiligheidscultuurladder en incidentenonderzoek
Toetsing
Blok 2 10 weken: Afsluiting Leeruitkomsten 1,2 en 3
- Afsluiting Leeruitkomst 1
- Afsluiting Leeruitkomst 2
- Afsluiting Leeruitkomst 3 (onderzoek afronden, opleveren rapport en verdediging (afronding opdracht minor/ MVK)
Aanvullende informatie
Let op:
Avans-opleiding gekoppeld aan deze minormodule is:
Integrale Veiligheidskunde Den Bosch (IVK-H).
Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.