Kies op maat

Inloggen Menu

Take Back the Economy (open voor alle studies)


Ontwerp mee aan een radicaal andere economie in het Planetary Living Lab.

#economische initiatieven waarin mens en natuur centraal staan, #systems thinking, #sustainable development goals, #op school en fysiek samenwerken, #zelfstandig studeren, diepgang bereiken, #techniek, agribusiness, sociale, commerciële, bedrijfskundige en juridische disciplines en de creatieve vakken en kunst

  • Als jij eraan toe bent om je een half jaar te verdiepen in theorie over systemen in natuur, economie en samenleving
  • Als je hart harder gaat kloppen van radicale ideeën of als je een voorzichtige droom hebt om de wereld een betere plek te maken;
  • Als je graag veel wilt weten en het grote plaatje wilt zien;
  • Als je voor jezelf aan het uitzoeken bent hoe je daar een rol in wilt spelen als professional straks

………….dan is deze minor iets voor jou.

De context

De principes van de oude (neoliberale) economie zien we als een oorzaak voor de problemen van de huidige vrijemarkteconomie: klimaatverandering, ecologische degradatie, economische crises, armoede en ongelijkheid, machtsmisbruik en corruptie.

Om naar een andere economie te bewegen zijn goede ideeën nodig: dit zijn nieuwe spelregels, netwerken, organisaties, businessmodellen en innovaties. Zulke ideeën in de praktijk brengen is een enorme uitdaging en vraagt om enthousiasme, doorzettingsvermogen en commitment.

Er is een praktische aanpak nodig: overzichtelijke, uitvoerbare ideeën, met diepgang en tegelijkertijd radicaal van aard. Denk aan Herenboeren, waar burgers met een boer uit de omgeving voedsel produceren. Of de energie coöperaties die investeren en opwekken van groene energie democratiseren. Of Repair cafés, die het weggooien van spullen lokaal op willen lossen.

In deze interdisciplinaire minor onderzoeken én ontwerpen we concepten op weg naar een nieuwe economie. Kleine radicale en impactvolle initiatieven waarin je het DNA van een nieuwe economie kunt herkennen. Jij bent een denker én doener die kritisch is op de wereld zoals die nu is, en je wilt graag je stempel drukken op een betere toekomst. Jij houdt je bezig met grote vraagstukken en je hart gaat harder kloppen van radicale ideeën.

Leerdoelen

  • De kennis uit je eigen studieachtergrond in woorden vatten, activeren en delen, zelf ruimte maken voor de perspectieven van studenten uit andere studies

In deze minor leer je onder andere meer over:

  • stromingen en ideeën over de alternatieve economie
  • diepgaande onderzoek- en interventiemethoden op systeem niveau
  • het ontwikkelen van futuring & system thinking skills
  • aanjaagmechanismes voor transities
  • radicale design methoden 

Deze minor traint je in het nemen van eigen initiatief, traint je durf en helpt je uitzoeken welke initiatieven en maatschappelijke bewegingen jou aanspreken. De minor helpt je, afhankelijk van wat je nodig hebt, aan meer durf, twijfel, argumenten en intuïtie, om later in je werk leiderschap te kunnen tonen.    

De minor ga je mogelijk ervaren als een vervolg op de algemene ontwikkeling die je in het voortgezet onderwijs hebt opgedaan bij bijvoorbeeld aardrijkskunde en filosofie. De doelgroep van deze minor vindt het leuk om zich in eigen tijd te ontwikkelen, door documentaires, film, goede boeken, muziek, reizen etc. Of je merkt nu dat je die algemene ontwikkeling juist erg gemist hebt, en je bent echt toe aan een inhaalslag. Die kun je maken tijdens deze minor.

De minor is een voorbereiding op je stap in de maatschappij of op een vervolgstudie. Jij zult na deze minor op ontspannen en verstandige wijze deel kunnen nemen aan ontwikkelteams voor duurzame innovatie. Je zult breed genoeg naar het vraagstuk kijken, de argumenten weten te ordenen en zelf de voorstellen weten te doen.

Ingangseisen

Studenten hebben bij een HBO-opleiding, waarvoor zij op het moment van aanmelding ingeschreven staan, 120 ECTS behaald.

Wil je meer inhoudelijke informatie over de minor?

Neem dan contact op met de heer Sjoerd Bos via minoren.binno.denbosch@avans.nl.

Literatuur

De spreektaal en schrijftaal in de minor in Nederlands, de literatuur en online colleges zijn veelal Engelstalig. We gebruiken de ‘taal’ en de ordening van de SDGs, dus daarin worden alle deelnemers onderwezen, afhankelijk van het individuele instapniveau.

Literatuur en beeldmaterialen

  • De verplichte literatuur wordt aangekondigd in de digitale leeromgeving
  • Literatuur is beschikbaar in de digitale Avans Bibliotheek
  • Gratis e-learnings en cursussen op Coursera (badges eventueel voor rekening student)
  • Podcasts, films en documentaires worden zoveel mogelijk van openbare kanalen genomen

Nu al zin? Beluister podcasts van “de Tussenruimte” van lector Godelieve Spaas 

Rooster

  • Fulltime gedurende 18 weken
  • 3 dagen per week ben je met de medestudenten aan de slag in de werkplaats

De hoofdlocatie is Den Bosch. Vanwege die crossover-momenten moet je rekening houden met de lesplaatsen Tilburg, Boxtel (de Kleine Aarde) en Breda. 

Toetsing

De competenties

Het SDG competentie framework met de ‘key competencies for sustainability’ is voor deze opleiding het houvast.

(1) systems thinking competency, (2) anticipatory competency, (3) normative competency, (4) strategic competency, (5) collaboration competency (6) critical thinking competency, and (7) self-awareness competency; and (8) integrated problem- solving competence.

 Competentie 1 en 2 zijn verplicht, je bepaalt zelf na enkele weken de overige zwaartepunten. De eigen keuze komt terug in het eindwerk en de eindbeoordeling. 

Toetsing:

Zowel individuele- als groepsopdrachten. Deze minor is opgebouwd in twee blokken van 10 weken. Er zijn geen schriftelijke toetsen, wel student-geleide werkcolleges. Je bouwt aan een portfolio waar ieder blok een individueel en groep assessment voor zal zijn. De minor eindigt met een expositie.

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie:

Bij deze minor is plaats voor maximaal 48 studenten, een derde met een economische achtergrond. Mochten er meer studenten deel willen nemen aan deze minor, dan zal er een selectie plaatsvinden. Het selectiecriterium daarbij zal zijn je huidige bacheloropleiding. We starten bij voorkeur met een multidisciplinaire groep. Voorafgaand aan de plaatsing nemen studenten deel aan een intake.

De minor aan Avans Hogeschool trapt af met een ‘25-uurs’, een intro over twee dagen. Daar ontmoet je de medestudenten, de docenten en staf. Je krijgt een introductie op het leersysteem. Studenten van buiten Avans krijgen daarbij een rondleiding op de campus en uitleg van studentfaciliteiten. Een goede start is belangrijk, daarom verwachten we dat alle deelnemers bij de 25-uurs aanwezig zijn.

Let op: Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is: Business Innovation (BINNO)